Waarom je beter geen superheld bent

Waarom je beter geen superheld bent

Herken je dit? De voorbije weken stonden er heel wat projecten op mijn agenda. Heel boeiend, leerrijk en interessant. Maar ook tijdrovend, energie vretend en druk. Door de veelheid aan taken (zowel privé als professioneel) de tijdsdruk enz… kreeg ik steeds vaker het gevoel dat ik er voor vele zaken ‘alleen’ voor stond. Man in het buitenland, ouders op reis. Het was een periode die erg uitdagend was. Gelukkig ben ik deze keer niet in de valkuil gelopen om alles alleen en perfect te willen doen. Toen mijn man terug in België was, trof hij deze keer geen overspannen vrouw. Dat was een geweldige prestatie. Nochtans had het ook helemaal anders kunnen lopen…

De verbouwingswerken aan ons huis duurden langer dan gepland. Intussen hoefde ik alvast niet te veel te poetsen. 

En in plaats van me te ergeren aan het lawaai van de bouwwerken sloeg ik af en toe eens op de vlucht. Gelukkig kon ik uitwijken naar mijn nieuw kantoor dat weliswaar ook nog niet perfect in orde was, maar ten minste wel rustig en net. Of ik ging al eens shoppen, met of zonder klanten.  Als imago coach moet je immers op de hoogte blijven van de nieuwste modetrends. En met  7 feesten in het vooruitzicht had ik zelf ook nieuwe kleren nodig. Toen ik dan toch al eens thuis nodig was, voorzag ik de werkmannen graag van koffie en koekjes. Een beetje interesse en begrip van mijn kant zorgden ervoor dat ze ook rekening trachtten te houden met mij en mijn agenda: tijdens coaching sessies die ik niet had kunnen verplaatsen zorgden ze ervoor dat ze zo min mogelijk lawaai maakten.

’s Middags trakteerde ik mezelf af en toe op een lunch. Zo had ik ook al geen last van de stofwolken. Mijn broer en vriendinnen sprongen waar nodig bij om mijn kinderen weg te brengen en de poetsvrouw nam de strijk voor haar rekening. In plaats van me ’s avonds eenzaam te voelen, sprak ik af met vriendinnen of ging ik een extra keer netwerken. Kortom de dagen vlogen voorbij en eigenlijk verliep alles redelijk vlot. Natuurlijk waren er af en toe piekmomenten, maar ook toen slaagde ik erin om het hoofd koel te houden.

Tot die bewuste laatste avond: het werd me allemaal te veel! Een paar zware coaching sessies in combinatie met weinig slaap en te weinig tijd voor mezelf resulteerden in een fikse huilbui. Maar ook toen stond ik er gelukkig niet alleen voor: een sessie zumba en enkele cava’s met vriendinnen maakten dat ik er de dag erna weer stond.

Ik had mijn frustratie en verdriet durven tonen en kreeg er massa’s steun en vriendschap voor terug.

Wat wil ik jullie hiermee duidelijk maken? Wel, heel vaak zijn het de gedachten en onze overtuigingen die ervoor zorgen dat we ons slecht voelen of tekort gedaan. De omstandigheden waren deze keer niet anders dan anders, maar toch viel ik niet in de ‘slachtoffer rol’ toen mijn echtgenoot thuiskwam. Ook hij had een zware periode achter de rug, weliswaar met heel andere uitdagingen dan de mijne, maar ook zwaar. Ik geef toe dat we vroeger zeker ruzie zouden gehad hebben. Allebei moe en humeurig en ons niet bewust van de triggers was de kans groot geweest dat er vonken bij te pas kwamen. Deze keer hadden we een rustig weekend met extra tijd voor elkaar en de kinderen. We babbelden over onze moeilijke momenten en vonden steun bij elkaar.

Dit alles gebeurde niet zomaar. Ik paste deze keer zelf  toe wat ik mijn klanten aanraad:

 1. Stap niet in de slachtofferrol.
 2. Durf te communiceren over je behoeften en emoties.
 3. Erken je eigen gevoelens en durf eraan toegeven.
 4. Wees lief voor jezelf, zeker in moeilijke periodes.
 5. Probeer niet alles alleen te doen: de meeste mensen helpen je graag. Soms komt hulp uit onverwachte hoeken.
 6. Weet dat er na regen steeds zonneschijn komt.
 7. Het zijn niet de omstandigheden die bepalen hoe we ons voelen, maar de manier waarop we ermee omgaan.

In mijn coaching praktijk zie ik dat veel ondernemers last hebben met deze adviezen. Ze staan steeds klaar voor hun klanten, vaak ten koste van zichzelf. Zo blijven ze geven maar krijgen amper iets terug. Tot ze zich niet meer goed in hun vel voelen en richting burn-out sukkelen. Dan komen ze uiteindelijk bij mij terecht! Weinigen beseffen dat dit de grootste stap is: naar de coach gaan. De rest komt vanzelf. Het is een stap die je eigenlijk beter te snel dat te laat zet, want uit een echte burn-out klauteren is veel moeilijker dan er eentje voorkomen.

Beseffen dat je stress hebt en moeilijk hulp vraagt is een eerste stap in de goede richting, maar daarmee is de kous niet af. Je gedrag wordt immers voor 95% bepaald door je ‘onbewuste’. Het besef alleen is niet voldoende, het is nodig om de oude overtuiging te veranderen door een nieuwe en dat is moeilijk.  Mijn coach liet me ooit inzien dat de overtuiging dat ik alles alleen kan, mij heel ver had gebracht in mijn leven, maar het had er terzelfder tijd ook voor gezorgd dat ik in een burn-out terecht kwam.

Nu, jaren later weet ik dat ik moet blijven opletten om niet in mijn oude valkuil te vallen. Als ik voel dat ik weer aan het afglijden ben, dan ga ik nog eens langs bij mijn coach. En dat maakt een hemels breed verschil. Door me te laten coachen leer ik mezelf steeds beter kennen en besef ik telkens opnieuw dat ik er niet alleen voor sta: mijn coach vindt het, net als ikzelf, fantastisch om mensen te helpen.   

Ervaar je soms stress en kom je moeilijk tot rust? Heb je weinig energie of  moeite om echt te genieten? Twijfel je soms aan jezelf of aan je uitstraling? Heb je nood aan een klankbord? Contacteer me voor een vrijblijvend intakegesprek.

Op jouw succes!

Annemie

Hoe burn-out en coaching je kunnen leiden naar het leven van je dromen

Hoe burn-out en coaching je kunnen leiden naar het leven van je dromen

Het aantal burn-outs was nooit groter dan nu.

De regering trekt aan de alarmbel en zet alle middelen in om mensen uit hun burn-out te helpen. Een van die middelen is loopbaan coaching.

Het was inderdaad ook mijn coach die me ten tijde van mijn eigen burn-out (nu alweer meer dan 5 jaar geleden) weer ‘hoop’ en inzicht gaf in mijn eigen dromen en wensen. En het was ook zij die me aanspoorde om iets meer te doen met die dromen.

Ze gaf me daarnaast meer inzicht in mijn eigen persoonlijkheid en de valkuilen van mijn please gedrag. Dankzij haar begreep ik dat ik de conflicten met mijn collega’s voor een stuk zelf in stand hield en dat het dus niet alleen ‘aan hen’ lag. Ik stapte uit mijn slachtofferrol en nam verantwoordelijkheid op voor mijn eigen leven.

Jammer genoeg had ik niet genoeg aan 4 sessies loopbaancoaching. Gelukkig kon ik ook na het loopbaantraject bij mijn coach terecht en kreeg ik weer goesting en energie om mijn eigen zaak verder uit te bouwen. Het was diezelfde coach die me aanspoorde om extra cursussen te volgen: volgens haar had ik reeds alle kwaliteiten en vaardigheden in me om een goede coach te worden. Enkel de theoretische kennis ontbrak.

Zo bracht mijn coach me tot inzicht en gaf ze me zin en goesting om vorm te geven aan mijn ideale job.

Tijdens de coach opleidingen leerden mijn docenten me om weer te voelen en te vertrouwen op mezelf en mijn intuïtie. Ik bleek uitgerust met een uitermate goed ontwikkelde intuïtie, maar ik had afgeleerd om erop te vertrouwen. Ze leerden me ook om mijn zwakte (gevoeligheid) in te zetten als een kracht. In mijn job als coach is het een voordeel dat ik dingen aanvoel die mijn klanten soms zelf (nog) niet kunnen benoemen.

Mijn business coach leerde me tot slot hoe ik mijn kennis en kwaliteiten kon inzetten om een bedrijf te creëren dat echt bij me past. Zij leerde me op mezelf te vertrouwen en groter te dromen. Zij liet me inzien dat ik een geboren ondernemer ben en dat ik dat eigenlijk al die jaren al geweest was zonder het zelf te beseffen. Ze haalde de blinde vlekken weg en op dat moment kon ik niet anders meer dan in actie schieten en ‘echt’ werk te beginnen maken van dat eigen ‘bedrijf’.

Achteraf gezien is die burn-out dus ook voor een deel mijn redding geweest, maar ik kan niet genoeg benadrukken dat ik het zonder al mijn coaches wellicht niet gehaald zou hebben!

Alle puzzelstukjes zijn nu in elkaar gevallen: sinds een paar jaar doe ik de job van mijn dromen!

Ik  begeleid collega-ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zakelijk succes. Mijn kennis en ervaringen deel ik graag met ondernemers die met dezelfde problemen worstelen als ik.

Door een unieke combinatie van persoonlijk kledingadvies, life coaching en business coaching krijgen ze de uitstraling, het leven en de carrière die helemaal bij hen past. Zelf wist ik me altijd al redelijk goed te kleden (het is immers een van mijn talenten!), maar het is pas sinds ik me zakelijker kleed dat ook mijn eigen business een serieuze groei kende!

Heb jij ook nood aan een coach die je tot inzicht brengt, laat stilstaan bij jezelf, je talenten erkent en aanmoedigt om het beste te halen uit jezelf en je carrière? Ben jij die ondernemer of hoogopgeleide professional die bereid is om te investeren in zichzelf en zijn bedrijf? Dan heb je waarschijnlijk baat bij onze VIP SUCCES Training.

Contacteer me nu voor een vrijblijvend intakegesprek en ontdek of je in aanmerking komt voor dit traject. Wees snel want het aantal VIP- klanten waarmee ik werk is beperkt.

Op jouw succes!

Annemie

Hoe kleding op maat kan leiden tot werk op maat

Hoe kleding op maat kan leiden tot werk op maat

Onlangs zag ik hier nog eens een heel duidelijk bewijs van tijdens een documentaire op TV.

Een jonge Vlaamse journaliste schetste een ontroerend en prachtig portret van haar Congolese vader. We maakten kennis met een fiere, mooie, grote man die uitmuntend gekleed was. Toen hij in de jaren 70 zijn geliefde volgde naar België, besloot hij om van zijn carrière een echt succes te maken, ook al was dat niet simpel voor een Afrikaanse man in een blanke omgeving. Hij ging zich picobello kleden en investeerde fors in kleding op maat.

Zelfs nu hij al een paar jaren geniet van zijn pensioen, ziet hij er nog steeds uit als een echte gentleman. Zijn toenmalige baas vertrouwde hem toe dat hij zijn job vooral te danken had aan zijn fiere levenshouding en kledingstijl. Hij kreeg dan ook de job die hij stiekem ambieerde en kon een mooie carrière opbouwen in het bedrijf van zijn dromen.

Uit respect voor zichzelf en zijn medemens stond en staat hij erop om zich piekfijn uit te dossen.

Hij ziet dit ook als een antwoord op de vormen van latent racisme en uitsluiting die jammer genoeg nog steeds aanwezig zijn in onze maatschappij. Zelf heeft hij daar naar eigen zeggen minder last van gehad. Hij wijt dit grotendeels aan zijn fiere levenshouding en kledingstijl.

 ‘Als je respect hebt voor jezelf, krijg je ook respect terug’. Zijn maatkleding straalt uit dat hij extreem veel zelfrespect heeft en daarnaast ook heel betrouwbaar, precies en professioneel is. En door te kiezen voor maatpakken in een niet-alledaagse kleur en stijl laat hij zien dat hij ook heel creatief is. 

Kortom deze man heeft aan den lijve mogen ondervinden wat ik ook al lang weet: kleren maken de man of de vrouw! Natuurlijk dien je als hoogopgeleide werknemer ook wel een meerwaarde te bieden in je job, maar door te kiezen voor kleding die je persoonlijkheid en professionaliteit onderstreept, kom je al een heel eind. Wat je nu reeds uitstraalt, dient achteraf enkel nog bevestigd te worden.

Dit is veel gemakkelijker dan het tegenovergestelde: je baas of collega’s ervan te overtuigen dat je professioneel, betrouwbaar en creatief bent als dat niet zichtbaar is in je outfit. Mensen geloven vooral wat ze ‘zien’. Jouw zakelijke outfit is dus veel belangrijker dan je denkt! Je hebt bovendien maar 1 kans om een goede eerste indruk te maken, dus je kan ze maar beter grijpen!

En waarom zou jij er ook, net zoals deze stijlvolle Afrikaanse man, niet altijd op je best willen uitzien? Ik heb ondervonden dat AL mijn klanten na een imago coaching traject meer zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfliefde kregen. Door kleding te dragen die hun persoonlijkheid onderstreept, stralen ze uit wie ze echt zijn. En dat leidt automatisch tot werk dat bij hen past, meer gezag en aanzien bij de mensen rondom hen: hun baas, collega’s, vrienden, familie en klanten.

Kortom, kleding op maat van jouw persoonlijkheid leidt altijd naar werk en leven op jouw maat! 

Wil je het fragment van de documentaire zien waar het in deze blog over gaat dan kan dit via deze link.

Bekijk 'Behind the bowtie' en andere 4x7-docu's online via deze link.

Wil jij ook een job op jouw maat? Kom dan zeker langs voor een persoonlijke imago scan. Tijdens deze scan ontdek je hoe het zit met jouw zakelijke uitstralin. Grijp deze kans en krijg waardevolle feedback die je carrière die super boost kan geven waarop je al zolang op wacht.

Op jouw succes!

Annemie

 

 

Geboorte van een Dreamteam!

Geboorte van een Dreamteam!

Wat een energie ging er uit van deze bende jonge veulens!

Onlangs mocht ik een teambuilding event verzorgen voor een gerenommeerd advocatenkantoor. Het team was jong, dynamisch en vrij goed geleid! Zoveel was duidelijk. Na een korte inleiding over het belang van een ‘goede eerste indruk’ begonnen we met een opwarmertje. De 10 leden gaven elkaar feedback op een paar gekke en minder gekke vragen van het kaliber:

 • Met welk gerecht zou je mij vergelijken en waarom?
 • Uit welk gezin denk je dat ik kom en waarom?

Hilariteit alom! Maar ook verbazing. Ze vonden het heel verassend dat ze hun recentste teamlid eigenlijk heel goed konden inschatten, ook al was ze nog niet zo lang werkzaam in het kantoor.

Deze persoon straalde dus uit wie ze ‘echt’ was…

Dat bleek nog meer tijdens het tweede deel van de workshop toen de deelnemers elkaar feedback mochten geven over hun uiterlijk en uitstraling. De jongedame in kwestie had een eigen stijl van kleden en kon die stijl op elk moment doortrekken: zo straalde ze dus telkens min of meer uit wie ze was. Voor de andere leden van het team kwam dit als een verassing, maar ook voor de jongedame zelf: je communiceert dus ook via je kleding en niet enkel via de woorden die je zegt!

De eigenaar van het kantoor (ook de oudste en wijste van de bende) kreeg van zijn personeel dan weer de raad om wat meer variatie in zijn stijl te stoppen. Blijkbaar vielen zijn maatpakken wel in de smaak, maar maakten ze hem tegelijk ouder, saai en afstandelijk. Argument van zijn medewerkers: niemand voelt zich elke dag hetzelfde, waarom zou je dan toch elke dag kiezen voor ‘dezelfde look’? Die zat!

Het personeel was dan ook positief verbaasd toen ze hun stijlvolle baas die dag eens in een simpele jeans en anorak zagen. De afstand die hij anders (on) bewust creëert met zijn team, viel daardoor weg en dat vonden ze een hele verademing! Het maakte de teambuilding ook echt geslaagd. Tijdens het spel moest men elkaar positieve feedback geven over elkaars uitstraling en look. De complimenten zorgden ervoor dat alle maskers wegvielen en er was plaats voor (h)echte verbinding.

En dat is toch waar het om draait in een goed team: in een sfeer van geborgenheid elkaar zoveel mogelijk supporteren en ondersteunen. 

De deelnemers genoten van deze fijne ervaring en vertrouwden me toe dat dit de speciaalste teambuilding was die ze ooit hadden meegemaakt. Door open en vrij met elkaar te leren communiceren, ontstonden er mooie en ontroerende momenten. Kortom een fijne voormiddag om nooit te vergeten!

Wil je eens wat anders als teambuilding event of wil jij van jouw team ook een dreamteam maken? We verzorgen workshops en teambuilding events op maat van jouw bedrijf en budget. Contacteer ons voor meer info.

Op jouw succes!

Annemie

Wat trek je aan om te gaan werken?

Wat trek je aan om te gaan werken?

Voor het nieuwe jaar heb je misschien zin in een originele outfit voor op je werk? Dat is veel makkelijker dan je denkt!
Hierbij alvast enkele tips:

Je bent vaak geneigd altijd dezelfde kleren te dragen op het werk... Maar niets weerhoudt je ervan een beetje fantasie mee te nemen naar kantoor: dit is hoe je dat voor elkaar krijgt!

Tip 1: pas je basics aan

Als je je werkdagen op een kantoor doorbrengt, hangt je kleerkast waarschijnlijk vol met eenvoudige, elegante stukken zoals witte bloezen en chino broeken. Toch zijn er tal van manieren om je kantoorkleding een tikkeltje origineler te maken!
Kies in de zomer bijvoorbeeld al eens voor een wit, katoenen T-shirt: dat zal meer effect maken onder een mooie blazer. Of vervang de witte bloes door een bloesje in een andere elegante kleur (pastel, nude, ...)

En vervang je chinobroek af en toe eens door een leren broek of een broek van zwart daim. Als deze aanpassingen je iets te gewaagd lijken voor jouw werkplek, kun je kiezen voor kleuren of originele prints die je look in één klap al een heel stuk opfrissen! Laat je verleiden door een bloedrode, een roze of een gestreepte blazer om het eeuwige zwarte vestje te vervangen. Of koop eens een hemelsblauwe of kanariegele broek in plaats van de klassieke donkerblauwe broek; of draag er een blouse met een stijlvolle print bij...

Tip 2: draag stijlvolle kleding, ook als je thuis werkt!

Werk je thuis of ben je een thuiswerkende moeder (of vader)? Dan heb je misschien de neiging je werkkleding een beetje te verwaarlozen... Vergeet niet dat je dynamischer en productiever bent als je jezelf mooi maakt – zelfs als je de deur niet hoeft uit te gaan. Dus, kleed je elke morgen alsof je ergens naartoe moet. Dan ben je ook klaar om energiek aan de slag te gaan! Dit is ook handig als je af en toe een skype sessie hebt met klanten of een filmpje wil opnemen: dan ben je al direct in de juiste stemming en look!

Tip 3: draag altijd werkkleding in je eigen stijl!

Je zal altijd meer stijl hebben als je kleren je vormen goed laten uitkomen en als je je op je gemak voelt in wat je draagt. Belangrijk is dat je zoveel mogelijk kleding draagt die je mooi vindt en die bij je persoonlijkheid past. Als je bijvoorbeeld creatief bent, dan moet dit ook zichtbaar zijn in je outfit.

Kies dus altijd voor een outfit die past bij jouw lichaamstype en durf te spelen met kleuren, stoffen en prints! Dan ben je er zeker van dat je een goede indruk zal maken!

Tip 4: alles hangt af van de details!

Hoe stijlvol je werkkleding ook is, al die inspanningen voor een schitterende outfit kunnen totaal vergeefs zijn als je haar er broos en plat uitziet. Een mooi kapsel is immers ook een uitstekende manier om je persoonlijkheid kracht bij te zetten, elke dag, en vooral als iedereen zich op jouw kantoor aan een zekere ‘dress code’ houdt.

Ga af en toe langs bij de kapper en investeer niet alleen in je kapsel maar ook in kwaliteitsproducten die glans en volume in je haar brengen. Op zoek gaan naar het ideale kapsel, aangepast aan jouw haartype en jouw levensstijl is essentieel. Maar onthoud ook dat een goede haarverzorging ervoor zorgt dat je haar elke morgen makkelijker en sneller te kappen is. Je kan er ook voor kiezen om je nagels goed te (laten) verzorgen, dat komt professioneler over. Vergeet tot slot ook niet om je look af te werken met een lichte make-up en een snuifje parfum.

Tip 5: Leg je outfit de avond van tevoren klaar

Als topmannen van grote ondernemingen hun werkkleding de avond van tevoren klaarleggen, is daar een goede reden voor: zo verliezen ze ’s morgens geen tijd en voelen ze zich goed in wat ze aantrekken, zonder overbodige stress! Heb je moeite om te kiezen? Voorzie dan twee setjes...

Ben je na het lezen van deze tips nog steeds onzeker over je uitstraling en look? Heb je nood aan extra tips? Contacteer me voor een vrijblijvende imagoscan. Dan gaan we samen na hoe het zit met jouw uitstraling en lichaamstaal!

Op jouw succes!

Annemie

Het mooiste beroep van de wereld!

Het mooiste beroep van de wereld!

Was het door de lekkere hapjes die we aan het verorberen waren, de aangename warmte na onze wandeling door regen en kou? Of door de pittige groentesoep die de trainster voor ons gemaakt had? Het doet er niet toe, feit is dat we daar met ons drietjes gezellig op de Hollandse bank in Den Haag tot dezelfde conclusie kwamen: coachen is het mooiste beroep van de wereld!

Hoe kwam ik daar op die Hollandse bank terecht?

Wel om jullie in de toekomst nog beter te kunnen coachen, had ik me ingeschreven voor een intense dagopleiding NLP wandelcoachen in Nederland. Buiten was het miezerig en ijskoud, maar de wandeling ging door! Na een ochtendje theorie en brainstorming waren we klaar voor het echte werk: een 2u durende tocht in de achtertuin van mijn Haagse collega. Dat je om te wandelcoachen geen eindeloze veldwegen en geurige bossen nodig hebt, was een eye-opener. Maar wel heel handig! Deze wandeling kan je immers bijna overal uitstippelen…

Tijdens de tocht zelf had ik het lastig: ik zag amper door de regen op mijn brillenglazen en doordat mijn vingers quasi gevoelloos waren geworden in mijn kletsnatte handschoenen, gaf ik het op en liet ik me gidsen door de beide andere. Gedurende het wandelen fungeerde ik als ‘observator’, de andere deelneemster aan de training mocht de wandeling/coaching zelf ondergaan. En haar ervaring was toch lichtjes anders dan de mijne. Ze zei achteraf dat ze helemaal geen last had gehad van de gietende regen en de kou: haar ogen straalden en ze zag er pakken ‘lichter’ uit dan toen ik haar die ochtend voor het eerst ontmoette. Tijdens de wandeling had ze immers een antwoord gekregen op een belangrijke vraag! Iets waar ze al jaren mee worstelde, zag ze nu helemaal klaar. Meer nog, ze zou nog diezelfde dag stappen ondernemen om het probleem aan te pakken!

Hoe komt het dat mijn collega en ik dezelfde wandeling op een totaal andere manier hadden ervaren?

Wel ik was tijdens die wandelsessie getuige geweest van een typisch coaching proces: door ogenschijnlijk simpele oefeningen en vragen werd een heel complex thema plots zonneklaar voor de coachee, mijn collega coach. De Hollandse trainster-coach deed eigenlijk weinig anders dan af en toe een (gerichte) vraag te stellen en te observeren en spiegelen. En toch had dit een enorme uitwerking op mijn collega. Ze bedankte de trainster na afloop dan ook tot drie maal toe, met knuffels en kussen. Hier werd nogmaals bewezen dat je ook als coach af en toe best nog eens beroep doet op een andere coach!

Toen we daar dus gezellig op die bank zaten uit te rusten en te kletsen waren we het er volmondig over eens: coachen is het leukste beroep van de wereld! Ok, lesgeven is ook niet slecht: na een geslaagde les kon ik vroeger ook al eens euforisch huiswaarts rijden. Maar het verschil met lesgeven is dat er bij coaching ‘elke keer’ een vooruitgang wordt geboekt. Tijdens mijn lessen hoopte ik hier ook op, maar ik moet toegeven dat de realiteit al te vaak anders was.

Soms zetten mijn klanten tijdens een coaching een babystap, maar veel vaker zijn het reuzenstappen! Stappen die ze alleen misschien wel nooit zouden (durven) zetten en waar ze zelf versteld van staan. Maar met een beetje hulp en steun doen ze het telkens opnieuw en dat is toch ongelooflijk mooi om te mogen aanschouwen?

Ondanks de regen en het drukke verkeer reed ik die avond toch rustig en tevreden naar België, hoopvol uitkijkend naar mijn volgende coaching sessie 😊

Welke droom koester jij als ondernemer diep vanbinnen die je nog niet hebt kunnen of durven waarmaken? Heb je last van overtuigingen die je blijven belemmeren op het pad van meer groei in je bedrijf en in je leven? Wil je de kracht van coaching aan den lijve ondervinden? Contacteer me voor een vrijblijvend intake-gesprek.

Op jouw succes!

Annemie

Stijlblunders die je als onderneemster beter vermijdt!

Stijlblunders die je als onderneemster beter vermijdt!

Deze stijlblunders kan je als ambitieuze onderneemster beter vermijden:

 • Totaal verschillende kledingstijlen mixen
  Al te vaak zie ik ondernemende dames met een mooi kleedje, chique schoenen en casual sjaal of jas. Dat vind ik dan zonde van het jurkje!
  Je investeert best in enkele jassen. Ok, niet iedereen heeft 20 jassen zoals ik (sorry ik ben lichtjes verslaafd, maar ik draag dan ook graag het gepaste jasje bij een outfit), maar er horen toch minstens 5 jassen in je kleerkast te hangen.
  Elke vrouw heeft baat bij een paar jasjes die ze kan combineren met kleedjes of broeken, een elegant manteltje en een geklede regenjas of lederen jack. Maar die sportieve jas draag je best enkel in je vrije tijd. 
   
 • Te donkere kousen dragen
  Vanaf april tot oktober draag je beter geen te donkere panty’s. Toch raad ik je aan om steeds kousen te dragen op een kleedje, zeker voor zakelijke gelegenheden. Als je tijdens de zomer mooie bruine benen hebt, kan je voor een privé feestje de panty’s achterwege laten, maar doe dit niet als je een zakelijke afspraak hebt. 
   
 • Niet gekleed zijn volgens het seizoen
  In de zomer is het absoluut not- done om winterlaarzen te dragen, zelfs al regent het buiten pijpenstelen. Toch betrapte ik vorige zomer een collega image consultant op deze stijlblunder. Tijdens haar evenement droeg ze een paar hoge zwarte laarzen en panty’s op een rode jurk! Ik knapte onmiddellijk af op haar winterse kledingstijl op een moment dat de airco moest draaien om niet oververhit te geraken. Hoe bekwaam deze dame voor de rest ook mag zijn, als imago coach zou ik haar niet snel inhuren…
   
 • Enkel donkere kleuren dragen tijdens de wintermaanden
  Veel vrouwen spelen op veilig en dragen vooral donkere kleding tijdens de winter. Kleding in lichtere of felle kleuren dragen ze alleen tijdens de zomermaanden. Zo gebeurt het dat sommigen er in de winter bijna ziekelijk uitzien. Dus als je kiest voor donkere kleuren in de winter, vergeet je outfit dan niet te pimpen met een kleurrijke sjaal of ander accessoire. En de durvers onder ons kunnen ook investeren in een kleurrijke jas of kleedje. De Belgische winters zijn zo al grijs en donker genoeg! 
   
 • Volledig in het wit gekleed gaan in de zomer
  Ok je zongebruinde tint zal misschien meer opvallen, maar je lijkt dan toch net iets te veel op een verpleegster naar mijn idee…
   
 • Altijd dezelfde handtas dragen, ongeacht het seizoen of de gelegenheid 
  Nog steeds ontmoet ik ambitieuze onderneemsters die slechts 1 of max. 2 handtassen hebben. Als je klant dit opmerkt, kan hij/zij onwillekeurig denken dat je krap bij kas zit. Ook al is het een dure designer handtas. Bovendien getuigt het van weinig smaak en creativiteit als je steeds hetzelfde draagt. En jammer genoeg geldt dit ook voor je accessoires zoals juwelen en handtassen.
   
 • Ouderwetse kleding dragen 
  Onthoud dat kleding die te veel afwijkt van de huidige norm en stijl ‘oubollig’ en saai kan overkomen. Ook al draag je designer kleding: oud is ‘out’. En welke ambitieuze onderneemster wil er ouder of saaier uitzien dan ze in realiteit is? Bovendien kan dit soort kleding je er ook ‘gierig’ laten uitzien. Het tegenovergestelde is ook niet nodig: niet iedereen dient even trendy gekleed te gaan. Iemand met een klassieke stijl kan haar kleding vaak jaren dragen zonder dat dit opvalt, maar ook hier zijn grenzen. Probeer je outfit dus telkens net iets meer schwung te geven met enkele hedendaagse accessoires. 

Wil je deze en andere stijlblunders in de toekomst voorkomen? Ben je een ambitieuze onderneemster die nood heeft aan meer tips en tricks, aarzel dan niet om me te contacteren.

Tijdens een VIP dag imago coaching leer ik jou alle kneepjes van het vak om er betrouwbaar, authentiek en toch stijlvol uit te zien! Geef je nu op, want het aantal vip dagen is beperkt!

Op jouw succes!

Annemie

 

Hoe de juiste kleding jou kan helpen om meer te verkopen

Hoe de juiste kleding jou kan helpen om meer te verkopen

Als ondernemer moet je zelfvertrouwen uitstralen: je dient overtuigd zijn van je product of dienst, maar ook van jezelf en je outfit. Dus het helpt zeker om kleding te dragen die bij je past en waarin je je goed voelt. Kies dus steeds voor outfits die echt bij je passen: klassieke types zijn mooi met klassiek gesneden kleding, maar wie eerder trendy en creatief is kiest beter niet voor een te klassieke outfit: je karakter dient steeds zichtbaar te zijn in je (zakelijke) kleding. Als je outfit niet past bij je persoonlijkheid, dan kom je minder authentiek over en dit zal zich onbewust vertalen naar minder zelfvertrouwen of zelfs onzekerheid. 

Maar je dient je ook af te stemmen op je klant: er is immers geen verkoop als men jou niet leuk vindt. Bij verkopen is de ‘gunfactor’ heel belangrijk: de klant moet jou de verkoop ‘gunnen’. En hierin speelt de eerste indruk een ongelooflijk belangrijke rol. ‘People have to know, trust and like you before they buy from you’. Een eerste indruk kan je jammer genoeg slechts 1 keer maken! Je bent daarom beter altijd een beetje overdressed dan underdressed: draag outfits die je gemakkelijk kan downdressen. Het is immers veel makkelijker om snel je das of jasje uit te doen en je zo een beetje minder zakelijk op te stellen. 

Mensen vertrouwen ook sneller iemand die er netjes en verzorgd uitziet. Maar je hoeft zeker geen gladde of afgeborstelde look te hebben, integendeel. Dat zou kunnen afschrikken: te veel perfectie maakt mensen soms achterdochtig en afstandelijk.

Ideaal is het als je de dresscode kent van je potentiële klant. Een vriend van mij die verkoper is verklapte me dat hij op voorhand probeert uit te zoeken hoe de mensen in het bedrijf gekleed gaan en dat hij daar dan zijn kleding op afstemt. Dus soms is het wel nodig om een strak maatpak te dragen, zeker als je zaken wilt doen met een bedrijf waar de dresscode vrij zakelijk en strak is. 

Die vriend, trouwens een zeer succesvolle senior accountmanager in de IT-sector, vertelde me ook dat hij, afhankelijk van zijn klant er soms voor kiest om de wagen niet op de oprit te zetten en een beetje verderop te parkeren. Net als een maatpak kan ook een dure wagen bij sommige klanten een vervelend gevoel oproepen. Dus ken je klant en zijn voorkeuren en pas je hieraan aan…

Welke kleuren draag ik best?

Kleuren zijn heel belangrijk voor je uitstraling! Meer nog dan de stijl is de kleur van je outfit bepalend voor je uitstraling. Als je mooi oogt met zachte kleuren dan zal je een veel te harde en saaie uitstraling krijgen door het dragen van zwart. Zwart is in tegenstelling tot wat velen denken een beetje een riskante kleur. Als het bij je past kan dit heel stijlvol ogen, maar als je minder goed bent met donkere kleuren, kan zwart je er ook veel ouder en zelfs ziek laten uitzien. Zwart creëert bovendien altijd een soort van ‘afstand’ en is daarom minder geschikt in bepaalde sectoren. 

Maar ook hier nogmaals: stem je af op je klant! Want alles hangt natuurlijk af van je prospects: in de creatieve sector en modebranche is zwarte kleding net heel trendy en stijlvol…

Over het algemeen kan men stellen dat ‘blauw’  een goede keuze is voor een verkoper. Blauw straalt vertrouwen uit. Het is niet toevallig ook de kleur van bepaalde uniformen (politie, piloten). Ook in de bank- en verzekeringssector draagt men veel blauw. Het is trouwens de favoriete kleur onder de Belgische bevolking. Let wel op dat je blauwe outfit niet te ‘saai’ oogt en selecteer met zorg je hemd, das en schoenen. 

Meer keuze voor vrouwelijke onderneemsters

In tegenstelling tot mannen, hebben vrouwen veel meer keuze. Een broek, rok of jurk, het kan allemaal, mits het er maar zakelijk en verzorgd uitziet. 
Vrouwen hebben meer keuze en maken dus ook meer kans om foutjes te maken. Vaak gemaakte fouten zijn:

 • Te veel kleuren (door elkaar): oogt niet zakelijk
 • Te korte rok of kleedje (knielengte is ideaal)
 • Te diep decolleté (komt je imago niet ten goede)
 • Te veel make-up (schrikt af)
 • Geen make-up (lijkt onverzorgd)
 • Te veel parfum (schrikt af) 
 • Verschillende stijlen door elkaar dragen: een geklede jurk met bv sportief jasje, sjaal of schoenen (denk maar aan de hippe sneakers onder jurkjes)
 • Te saaie outfit (met te weinig of geen accessoires)

Kortom, ben je als ondernemer of leiding gevende onzeker over je uitstraling en vind je het lastig om de juiste outfit samen te stellen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We nodigen je graag uit op een vrijblijvende intake of imago scan

Op jouw succes!

Annemie

Hij is niet mijn type!

Hij is niet mijn type!

Veel ondernemers hebben stress!

Ze werken te veel en vinden het moeilijk om ‘goed personeel’ te vinden. Gesprekken met collega-ondernemers draaien heel vaak uit op jammerklachten over de omgang met de mensen in hun bedrijf: ze vinden het jammer dat hun medevennoten en medewerkers niet denken en handelen zoals zijzelf.  En omdat ik geloof dat toeval niet bestaat, heb ik besloten om hier eens een hele blog aan te wijden.

Vroeger kampte ik met dezelfde ergernissen als deze collega-ondernemers. Waarom kon mijn nieuwe poetsvrouw niet poetsen zoals ik ? En waarom kon mijn collega niet, net zoals ik, een beetje flexibeler zijn in haar planning? Waarom wenste ze alles weken, liefst maanden op voorhand te plannen?

Zoals de meesten van mijn klanten had ikzelf op dat moment ook nog nooit gehoord van de verschillende persoonlijkheidsmodellen. Dit zijn psychologische modellen die speciaal ontwikkeld werden om het gedrag en karakter te begrijpen van onze medemens. Bekende persoonlijkheidsmodellen zijn DISC, MBTI, Enneagram enz…

Door het bestuderen van enkele van deze persoonlijkheidsmodellen tijdens mijn coaching opleidingen, leerde ik  dat er geen ‘ideale’ persoon is. Er zijn verschillende soorten mensen die zich in bepaalde situaties gelijkaardig gaan gedragen. Al deze modellen kennen types die eerder ‘introvert’ of ‘extravert’ zijn, weinig dominant of zeer dominant zijn, weinig of veel structuur nodig hebben enz…  Het inzicht dat mensen totaal verschillende kernwaarden en talenten hebben en dat dit vaak samenhangt met hun persoonlijkheidstype leerde me om veel begripvoller te zijn voor de mensen in mijn omgeving.

En eerder dan mij te focussen op de ‘ideale persoon of werknemer’ leerde ik om een ideaal team samen te stellen: zowel in mijn gezin als op het werk. Met uitgebreide instructies bleek mijn poetsvrouw toch de ideale werkneemster voor mij: geen moeite is haar te veel en elke week opnieuw poetst ze mijn huis op een heel nauwgezette en precieze manier. Ik heb het huis graag netjes maar krijg zelf weinig energie van poetsen: het werk is te repetitief en eentonig voor mijn creatieve type. Kortom door het bestuderen van al deze persoonlijkheidstypes zag ik in dat mijn poetsvrouw en ik eigenlijk een ideaal team vormen!

Plotsklaps realiseerde ik mij dat ik ook wel iets kon leren van mijn super gestructureerde collega: door met haar samen te werken begon ik mijn werk meer op voorhand te plannen en vermeed ik heel wat onnodige stress.

Kortom ik ben de kennis van de verschillende types actief beginnen toepassen en dat zorgt ervoor dat ik momenteel veel milder in het leven sta. In plaats van mij te ergeren zoek ik nu eerder naar een oplossing : de sleutel ligt vaak in ‘communicatie’ en focussen op de talenten van de mensen rondom mij.

Tijdens mijn trainingen en coaching trajecten aan ondernemers en leidinggevenden zijn dit vaak terugkerende onderwerpen: ze klagen over het gebrek aan communicatie of begrip, ze hebben (onbewuste) vooroordelen en leven met de idee dat men anderen kan veranderen of verbeteren. Dit is allemaal quasi onmogelijk en ook helemaal niet nodig: de kunst is om als leider zelf beter te leren communiceren en ideale teams samen te stellen!

Dus de ondernemer die zich onlangs tijdens een feestje bekloeg over het gebrek aan commerciële vaardigheden van zijn medewerker aan het onthaal zou ik zeker niet aanraden hem te ontslaan. Wanneer hijzelf weg is voor opdrachten in het buitenland kan hij deze medewerker 200% vertrouwen: hij is elke dag op post, de klanten zijn gek op hem en hij kan goed overweg met de rest van het personeel. Naar mijn idee is dat ook veel geld waard! En ja, deze medewerker is minder commercieel dan de baas zelf en de omzet is op die dagen misschien iets minder. Maar vergeet niet dat mocht deze medewerker ‘identiek’ zijn aan de baas, hij op termijn waarschijnlijk zijn eigen zaak zou starten. De baas zou het commerciële luik tijdens zijn afwezigheid wel kunnen toekennen aan een andere medewerker. Dit is dus iets wat in het team zeker moet onderzocht worden: is er iemand in het bestaande team die een commercieel talent heeft en hier iets wil mee doen?

Dat dit echt wel tot een winning team kan leiden blijkt uit het succes verhaal van een andere ondernemer die ik tegenkwam op het feestje: hij werd geflankeerd door zijn ‘topverkoper’. Bleek dat die voordien werkzaam was geweest als buschauffeur. Gelukkig heeft zijn huidige baas zijn commercieel talent op tijd gespot!

Daarom hierbij enkele tips voor winning teams

 • Luister naar je werknemers en hun behoeften
 • Focus op hun talent, eerder dan op hun zwakte
 • Zorg dat je team bestaat uit ‘complementaire’ persoonlijkheden

Heb jij als ondernemer of leidinggevende nood aan een klankbord of wens je tips om met je personeel of collega’s om te gaan? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een vrijblijvend intake-gesprek. We helpen je graag!

Op jouw succes!

Annemie

Oeps! Vergeten....

Oeps! Vergeten....

Als imago coach vraag ik mijn klanten tijdens een imago scan wat ze nu eigenlijk precies willen uitstralen. En ‘betrouwbaarheid’ staat steevast in de top 5. Bijna iedereen die ik spreek, beweert dit als een van hun belangrijkste waarden te beschouwen. Zelf vind ik het ook heel belangrijk dat mensen op mij kunnen rekenen!

Via hun kleding en lichaamstaal wekken de meeste mensen gelukkig  een betrouwbare indruk. Ze dragen vaak blauw of andere ‘professionele’ kleuren zoals grijs of zwart.

Maar wat sommigen vergeten is dat je imago niet enkel afhangt van je kleding, maar ook van je gedrag. Dus als je graag betrouwbaar overkomt, dien je je ook zo te gedragen. En daar loopt het soms toch al eens mis…

Ik erger me vreselijk aan vrienden, klanten of collega’s die regelmatig of ‘systematisch’ vergeten te antwoorden op mijn mails of berichten. Ik weet dat we tegenwoordig ‘overspoeld’ worden door berichten via allerlei kanalen. Tot voor kort moest ik enkel mijn mailbox in de gaten houden, maar tegenwoordig kijk ik voor de zekerheid toch ook meestal 1 keer per dag op Linkedin, Messenger en What’s app. En ik weet, dat is veel om in de gaten te houden! En soms vergeet ik ook al iets. Ik ben immers, zoals vele creatievelingen, van de ‘nonchalante en flexibele’ soort en ik eis dan ook zeker geen perfectie van anderen. Zelf ben ik immers verre van ‘perfect’!

Ik durf ook al eens een mail over het hoofd te zien of te laat te komen op een afspraak. En 1 keer is het mij zelfs overkomen dat mijn klant voor een gesloten deur stond omdat ik ziek op de sofa lag bij mijn ouders. Na een ongerust telefoontje van mijn klant stond ik snel weer thuis! Met Dafalgan en zonder make-up heb ik dan de beloofde kleurenanalyse toch uitgevoerd! Tot grote vreugde van mijn klant die hiervoor speciaal verlof had genomen. 

Ik herinner me ook nog levendig die keer dat ik de datum van een workshop verkeerd had genoteerd.  Maar ook toen ben ik ijlings in de wagen gesprongen en heb ik de workshop met blozende kaken alsnog gegeven. Er zaten immers 5 winkeldames op mij te wachten. Gelukkig was de workshop een succes en was de zaakvoerster zo tevreden dat ik nu nog af en toe met haar samenwerk. 

Waarom vertel ik dit nu allemaal?

Wel het is mij de laatste weken verschillende keren overkomen dat klanten en collega’s hun afspraak bij mij vergaten. Het was waarschijnlijk toeval en ik neem dit zeker niet persoonlijk op, maar toch vind ik het niet leuk als ik uren zit te wachten op mensen die niet komen opdagen. Het kost mij tijd en geld, maar hen indirect ook. Als je niet komt opdagen, komt dit niet alleen ‘onprofessioneel’ over. Het gaat ook ten koste van je ‘betrouwbaarheid’. En dat is nu net een ‘sleutelwoord’ in relaties en zaken doen in het algemeen.

Onlangs had ik het in mijn wekelijkse netwerktraining over de 'Gunfactor': people have to ‘like’, know and trust you before they buy from you. En vanwaar komt die trust factor denk je? Zakenrelaties zijn niet veel anders dan gewone relaties. Als je een langdurige relatie wil aangaan met iemand, dan is ‘vertrouwen’ gewoon  heel belangrjjk.

Daarom enkele tips voor betere (zaken) relaties:

 • Beantwoord zo snel mogelijk je berichten, zelfs al is het met een korte boodschap waarin je belooft om later uitvoerig te antwoorden.
 • Bel mensen terug als je een gemiste oproep hebt, zeker als men de moeite nam om een bericht in te spreken.
 • Kom op tijd naar je afspraak en verwittig als je later zal zijn.
 • Zeg afspraken nooit af op de dag zelf, tenzij je een noodgeval hebt of ziek bent.
 • Excuseer je uitvoerig als er toch iets is misgelopen.

Als je rekening houdt met deze tips, zullen je relaties verbeteren en zal je omzet stijgen. Je vrienden, familie en collega’s zullen je betrouwbaarheid appreciëren en je veel gemakkelijker aanbevelen bij hun vrienden, familie en klanten.

Trouwens, jij wil toch ook die ideale klant die op tijd komt en zijn factuur betaalt? 😊

Op jouw succes!

Annemie

Make-over van een mensenleven

Make-over van een mensenleven

Toen ik me onlangs door de papierberg van ongelezen kranten en magazines worstelde viel mijn oog toevallig op 2 artikelen. Het eerste had als titel ‘ make-over van een mensenleven’ en begon met de quote: ‘ Wanneer je de buitenkant versterkt, versterk je de binnenkant en omgekeerd.’ Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden!

Het artikel handelde over het ‘Binnenste Buiten Project’ van het Antwerpse OCMW:

een styliste geeft styling-en make-uptips aan kansarmen, soms met een nieuw leven als gevolg. Bij het lezen van dit schitterende artikel besefte ik alsnog de waarde van mijn werk. Ook ik geef mensen een ‘nieuw leven’: mijn klanten getuigen dat hun leven na een imago coaching traject of training vaak drastisch verandert. Ze hopen op wat meer zelfvertrouwen en persoonlijke kledingtips maar krijgen er vaak een nieuwe partner, job of functie bovenop en soms veel sneller dan ze ooit hadden kunnen dromen. En hoe fantastisch is dat niet?

Een eerste indruk kan je maar 1 keer maken. En als daar een huis, job of klanten van afhangen, dan is dat wèl heel belangrijk! Dat weten ze bij het OCMW en dat weet ik inmiddels ook!

Het tweede artikel waar mijn oog op viel, ging over de mindervalide acteurs van Theater Stap die dit najaar schitteren in de TV-serie Tytgat Chocolat. De stylist van dienst had hen voor deze reportage allemaal in een mooi pak gestoken en het resultaat was gewoonweg ‘prachtig’: ook mindervalide mensen mogen schitteren. En daar ben ik het volmondig mee eens. Iedereen van ons heeft de samenleving iets te bieden, elke persoon is mooi op zijn manier en dat mag gezien worden! En Jason die lijdt aan het syndroom van Down formuleerde het zo: ‘Als acteurs hebben we een verantwoordelijkheid over hoe mensen kijken naar ons, mensen met een mentale beperking. Wij moeten spreken voor diegenen onder ons die dat niet zo goed kunnen. Wij zijn hun spreekbuis en hebben het recht dat te zijn. Daar mogen we trots op zijn!’

Ik vond zijn woorden prachtig, want wat hij zegt is ook de filosofie achter Dress4success.

Volgens mij heeft elke ondernemer of professional de taak om zijn passie te delen met de maatschappij. En ook elke ondernemer of professional mag, neen liever ‘moet’ schitteren. Dat maakt deel uit van ons bestaansrecht. En dat is ook de reden waarom ik mijn job zo graag doe en waarom ik zelfs emotioneel werd bij het lezen van het artikel. Het is nl. mijn ‘taak’ om die ander weer te laten schitteren. Net zoals de stylist ervan genoot om de mindervaliden te laten stralen in hun maatpak, wil ik dat de wereld ziet hoe ‘waardevol’ mijn klanten en hun missie zijn. En via kleding en coaching kan ik dat bereiken!

Het OCMW project waarover ik het had, omvat meer dan alleen kledingadvies: wanneer mensen langskomen voor een intake, kan het OCMW nagaan hoe het gaat met de andere aspecten in hun leven en worden ze daar indien nodig ook bij begeleid. Onze visie en missie sluiten daar helemaal bij aan. In tegenstelling tot de meeste van mijn collega-stylisten richt ik me niet enkel op de buitenkant van mijn klanten. Elk traject start bij mij met een uitgebreide imagoscan en intake. Na dit gesprek weet ik precies waar de pijnpunten liggen en kan ik hen veel grondiger en beter adviseren.

Wil jij graag weten hoe jouw eerste indruk is? Boek dan nu een uitgebreide imago scan. Deze scan is vrijblijvend en geeft je inzicht in de manier waarop je op anderen overkomt.

Misschien ben jij ook wel ondernemerder dan je zelf beseft?

Misschien ben jij ook wel ondernemerder dan je zelf beseft?

Ik werk  heel graag met ondernemers! Waarschijnlijk omdat ik er zelf ook een ben?

Enkele jaren geleden viel ik bijna van mijn stoel toen mijn coach me doodleuk meldde dat ik nog net iets meer kenmerken in me had van een ondernemer dan van een trainer of coach. Ze baseerde zich hiervoor vooral op enkele van mijn succes ervaringen in mijn leven. 

Het was even slikken bij deze mededeling, maar naderhand kon ik me wel vinden in haar conclusie. Het verklaarde alvast veel en hoe meer ik las over ondernemen en begon om te gaan met collega-ondernemers, hoe duidelijker het ook voor mezelf werd. 

Raar he, dat je voor sommige dingen van jezelf vreselijk blind bent?

Ze noemen dit in coaching termen ook wel ‘blinde vlekken’. En die hebben we dus allemaal!

Voor wie benieuwd is of hij of zij kenmerken heeft van ondernemers, lijst ik de belangrijkste hieronder nog eens op, aangevuld met wat voorbeelden uit mijn eigen leven. 

 1. We zijn creatief. Ik dacht altijd dat ik niet zo creatief was, omdat ik als kind helemaal niet van tekenen of knutselen hield. Maar ik bedacht wel elke dag tientallen verschillende kledingcombinaties met de garderobe van ons gezin (ja, ook van mijn vader en broer!) En sinds enkele jaren maak ik in mijn schaarse vrije tijd keramieken beelden en schalen. Door letterlijk vorm te kunnen geven aan mijn ideeën, creëer ik een innerlijke rust: heel tegenstrijdig lijkt dat. Tot rust komen door te creëren, maar toch is het zo. Dan ben ik blijkbaar op mijn best! Creatievelingen zouden ook moeite hebben om zich aan een recept te houden en ook dat klopt voor mij. Ik slaag er niet in om twee keer hetzelfde gerecht te maken.
   
 2. We hebben veel fantasie. Uren kan ik dagdromen, ideeën heb ik bij de vleet. Over van alles en nog wat. Ik heb ook een heel levendige verbeelding en binnenpretjes zijn me niet vreemd.
  Toen mijn kinderen klein waren, vond ik graag zelf verhaaltjes uit, dan lagen we alle 3 plat van het lachen. Bij de aankoop van onze Italiaanse ruïne, zagen mijn ouders vooral de puinhopen terwijl ik mijn droomhuis al helemaal voor me zag… 
   
 3. We hebben altijd een ‘project’ dat ons bezighoudt, soms zelfs verschillende tegelijk. Door te huwen met een ondernemend persoon, waren dit bij ons soms 3 projecten tegelijk. Zo verbouwden we ons eerste huis terwijl we ook ons huwelijk voorbereidden en allebei ons eerste jaar werkten. Na enkele jaren relatieve ‘rust’ startten we dan met de bouw van het volgende huis. Terwijl mijn man werkte en opnieuw studeerde, coördineerde ik de bouwwerken. Halverwege beviel ik van ons tweede kind. Het jaar daarop schoolde ik me bij tot image consultant en combineerde mijn job in het onderwijs met mijn bijberoep en de zorg voor de 2 kinderen. Intussen timmerde mijn man volop aan zijn carrière in het buitenland...
  Toen dit min of meer vlotjes liep, gingen we over tot de aankoop en verbouwing van ons vakantiehuis in Italië. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Tegenwoordig lachen we hierom. We hebben ons nu eindelijk neergelegd bij het feit dat we gewoon vrij ‘ondernemend’ zijn en kijken alvast uit naar ons ‘volgende project’! 
   
 4. We hebben een duidelijke visie over hoe iets beter kan. Als kind al begreep ik bepaalde beslissingen van volwassenen niet. Dan dacht ik hoe ik dit later ‘anders’ kon aanpakken. Tot ergernis van sommigen zie ik vrij snel het potentieel in een eigendom, persoon, organisatie enz... Maar voor mijn job als coach vind ik dit een van mijn beste karaktereigenschappen. Een goede coach ziet het potentieel in elk individu en weet het er ook uit te halen. 
   
 5. We hebben veel interesses. Ik heb altijd al heel veel gelezen, zowel fictie als non-fictie. Mijn kast staat vol boeken over persoonlijke ontwikkeling, psychologie, gezonde voeding, reizen, marketing, ondernemen en kunst. Daarnaast vind ik het ook uitermate boeiend om via mijn job kennis te mogen maken met allerlei soorten ondernemers en professionals: zo leer ik heel veel bij over verschillende sectoren.  
   
 6. We houden ervan om iets nieuw te leren.  Ik krijg echt energie van het aanleren van iets nieuw. Als kind had ik talloze hobby’s, ik wou alles eens proberen en de zaken die ik echt leuk vond, bleef ik gelukkig ook volhouden. Ik was muzikaal en sportief en ging ooit dansen, piano spelen, tennissen, schermen, zwemmen, volleyballen, turnen, squashen, skiën en paardrijden. Het ene al wat succesvoller dan het andere. 

  Momenteel houd ik het bij wandelen, zumba, yoga en hardlopen.  Maar ook als volwassene volgde ik talloze opleidingen en trainingen in allerlei richtingen en disciplines. Van Spaans, Frans en Italiaans tot visagie, keramiek, mindfulness, coaching en zelfs ondervragingstechnieken. Vorige maand nog beëindigde ik een opleiding transcendente meditatie…
   
 7. We zien in iets veeleer een uitdaging dan een ‘probleem’. Toen mijn echtgenoot b.v. voor het werk vaak in het buitenland moest vertoeven, maakte ik hier geen probleem van. Ik leerde dat ik ook alleen mijn boontjes kan doppen en dat ik zelfs op mijn best ben in crisis situaties of als ik veel dingen tegelijk het hoofd moet bieden. Toen de verbouwing van ons huis in Italië bijna stilgezet werd en we maandelijks tussen ons werk door op en neer moesten vliegen naar Italië vond ik dit niet vervelend, maar eerder avontuurlijk.  
   
 8. We zijn doorzetters. Opgeven staat niet in mijn woordenboek. Al moet ik daarvoor zeer hard en lang werken. Daardoor ga ik soms over mijn eigen grenzen en moet ik achteraf op de blaren zitten. Als student, maar ook nu nog kan ik uren lang doorgaan tot mijn werk eindelijk af is. Gaan slapen zonder klaar te zijn, is geen optie. Maar ook op feestjes zijn we steevast de hekkensluiters. Work hard, play hard is een uitdrukking die ons leven zo een beetje samenvat… 
   
 9. We werken graag zelfstandig maar kunnen ook functioneren in een team. Zo werk ik eigenlijk het liefst. De grote krijtlijnen kan ik zelf bepalen, ik heb de vrijheid om te beslissen waar en wanneer ik werk. Maar door samen te werken met anderen en dingen uit te besteden waar ik minder goed in ben, behaal ik nog betere resultaten. 
   
 10. We nemen graag een (berekend) risico. De dag dat er slechts 1000 euro op onze rekening stond omdat we al ons geld hadden geïnvesteerd in ons Italiaanse droomhuis zal ik niet snel vergeten. Maar ik bleef positief en focuste vooral op het slagen van deze onderneming en niet op de mogelijke mislukking! 

Heb je ontdekt dat je ook ondernemend bent? Maar heb heb je, net als ik toen, nood aan een coach of klankbord om je ideeën te verwezenlijken? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend inspiratie-gesprek. Dan gaan we na hoe ik jou hierin het beste kan begeleiden. 

Op jouw succes!
Annemie
 

Hoe een imago coach en een goede verkoopster samen kunnen zorgen voor een WOW effect!

Hoe een imago coach en een goede verkoopster samen kunnen zorgen voor een WOW effect!

Is het je al overkomen dat je geheel onverwacht thuiskomt met iets nieuws? Waarschijnlijk wel!

Vaak blijkt dit achteraf een miskoop te zijn. Je kocht iets om je beter te voelen of omdat je niets vond om aan te trekken. 

Toen ik deze week de stad introk om de nieuwe collecties te bekijken, kwam ik totaal onverwacht thuis met enkele topstukken, waaronder een oudroze manteltje! Hoe dat kon, leg ik je kort uit in deze blog. 

Ik had het geluk om die dag een goede verkoopster aan te treffen! En dan nog eentje die openstond voor mijn expertise als image consultant. Dit zorgde ervoor dat de verkoopervaring een WOW effect had, zowel op de verkoopster als op mij, de klant.  

Ik mocht die dag dus zelf ervaren dat echt goede verkoopsters en imago coachen veel gemeenschappelijk hebben en samen voor die WOW-ervaring kunnen zorgen. En wel om de volgende redenen. 

 1. Ze houden van mensen: ze zijn vriendelijk en sociaal. Ze willen dat de klant straalt en tevreden is na de aankoop van de kleding. 
   
 2. Ze helpen graag. Klant is koning, altijd! Niets is hen te veel en ze zoeken vol overgave naar de gepaste outfit voor de klant. De verkoopster toonde me zeker 10 jassen alvorens ik de geschikte vond. Zelf ben ik op dat vlak ook onvermoeibaar, ik zoek tot mijn klant tevreden is met de aangeboden kleding.
   
 3. Ze hebben oog voor detail. In een geschikte outfit moeten alle (!) details kloppen. Kleuren en accessoires dienen hierop afgestemd te zijn, de pasvorm is perfect en er zijn geen zichtbare of verborgen mankementen in de outfit aanwezig. En inderdaad: mijn manteltje past perfect! Het  behoeft geen retouche en is volledig in mijn stijl, iets wat zowel ik als de verkoopster hadden opgemerkt. 
   
 4. Ze zijn kritisch. Ze laten klanten geen outfit kopen die hun minpunten in de verf zet, ook al is de kleur geweldig of is de klant ‘verliefd’ op het kledingstuk. Ze zeggen het als kledingstukken te groot, te klein of weinig flatterend zijn. Eerlijkheid duurt het langst! De verkoopster gaf toe dat ik in het roze manteltje veel meer straalde dan in het blauwe dat ik eerst paste. 
   
 5. Ze kunnen hun klant ‘lezen’. Ze kennen de persoonlijkheid en het karakter van hun klant en weten dit te vertalen naar een geschikte outfit. Ze hangen b.v. bepaalde outfits of kledingstukken opzij voor de klant, omdat ze weten dat dit 100% hun stijl is. Klanten vinden dit geweldig! De verkoopster liet me bij de mantel een sjaal passen die me geweldig stond en die tegelijk ook paste bij een ander jasje dat ik onlangs kocht. En die sjaal kocht ik natuurlijk ook!
   
 6. Ze kennen de garderobe van hun klant. Ze onthouden of weten welke andere kledingstukken de klant reeds aankocht en leren hen hoe ze dit kledingstuk kunnen combineren met de rest van hun garderobe. 
   
 7. Ze zijn empathisch en nemen de opmerkingen van hun klant serieus. Aan een klant met maatje 38 die klaagt over een buikje geven ze tips om de buik te verdoezelen. Ook al vinden ze zelf misschien dat het allemaal nogal meevalt met die buik van de klant.
   
 8. Ze durven de klant uit zijn comfortzone halen. Bepaalde klanten hebben net dat extra ‘zetje’ nodig om eens iets anders te proberen. Anders spelen ze te vaak op ‘safe’ en wordt hun garderobe saai. Ze houden wel rekening met de financiële middelen van de klant en verleiden hem niet tot impulsaankopen waar hij later gegarandeerd spijt van zal hebben. De verkoopster drong niet aan op de aankoop van het manteltje, maar ze hing het even opzij om me over de aankoop te laten nadenken.
  Toen ik naderhand terugkeerde om de mantel effectief te kopen, waren we allebei ‘happy’! Dit doe ik ook als ik met klanten ga shoppen: als ze ergens over twijfelen, krijgen ze steeds ‘bedenktijd’ en dat werkt, elke keer. Zo vermijden we miskopen.
   
 9. Ze zijn eerlijk. Als er niets hangt dat bij de klant past, dan zeggen ze dit ook. Ook al verkopen ze dan niets. De verkoopster probeerde me geen andere goedkopere jas aan te bieden om toch maar te verkopen, Ze respecteerde mijn keuze om nog even na te denken, met het risico dat ik niet zou terugkeren…
   
 10. Ze zijn integer. Coaches en verkoopsters kennen bepaalde geheimen van hun klanten maar ze vertellen die natuurlijk nooit door! 

Kortom, het feit dat ik vorige week geholpen werd door een topverkoopster, zorgde ervoor dat ik mijn garderobe kon aanvullen met 3 nieuwe basisstukken, niet slecht als je bedenkt dat ik slechts 1.5u heb gewinkeld. 

En dat kan jij ook ervaren! 

Wil je weten hoe het voelt om geholpen te worden door een goede verkoopster en een imago coach? Tijdens een VIP-dag ga ik samen met een team ervaren verkoopsters op zoek naar jouw ideale outfits!

Of wil je van jouw verkoopsters ook topverkoopsters maken? Via gespecialiseerde opleiding en coaching van je verkoopteam zal jouw omzet verdubbelen en krijg je gegarandeerd meer tevreden klanten! Contacteer ons voor meer info hierover. 

Op jouw succes!
Annemie
 

Wat is een imago coach niet?

Wat is een imago coach niet?

Dit is de tweede blog in een reeks van 3 over het beroep ‘imago coach’. Het is immers moeilijk om uit te leggen wat je beroep precies inhoudt als er nauwelijks bekende voorbeelden te vinden zijn. Iedereen weet heel goed wat een bakker, slager, boekhouder, dokter, enz… doet: je kan je voorstellen wat het beroep precies inhoudt en wat het nut is van dit beroep. Er is dan ook niemand die de meerwaarde van een piloot, loodgieter, leraar, politie-agent of kapster gaat ontkennen. Iedereen doet immers af en toe beroep op hun diensten. 

Iets moeilijker ligt het al met de diensten van een psycholoog, copywriter, financieel adviseur, vastgoedconsulent, wedding planner enz… Er zullen altijd mensen zijn die liever zelf hun geld beleggen, hun huis verkopen of verhuren, hun trouwfeest organiseren, hun eigen teksten schrijven of bij echtscheidingen en andere trauma’s ervoor kiezen om uit te huilen bij vrienden of familie. Toch denk ik dat iedereen inmiddels overtuigd is van de capaciteiten van een schoonheidsspecialist, vastgoedspecialist of beleggingsspecialist?

Ik mag er gewoonweg niet aan denken dat ik al die zaken zelf zou moeten doen, laat staan dat ik er ‘specialist’ in ben.

Ik ben dan ook super dankbaar dat er een loodgieter is waarop ik beroep kan doen als de verwarming lekt, ook al heb ik een ingenieur als echtgenoot. Met alle respect, maar enkele weken geleden deed ‘mijn ingenieur’ er drie uur over om een nieuwe kraan te installeren. Een doorsnee loodgieter kan dit doorgaans toch net iets sneller!

Waarom ga ik hier nu allemaal op in? Het valt me op dat ik elke keer weer opnieuw dien uit te leggen wat mijn beroep precies inhoudt en wat de meerwaarde is van een imago coach. De meeste mensen weten het echt niet! Ze kennen ook geen andere imago coaches en hebben hier dus nog nooit over gehoord. In het beste geval vergelijken ze mij met Jani of Lien De Gol. De hemel zij dank dat die af en toe op TV verschijnen…

En ok, er zijn wel wat overeenkomsten tussen hen en mij: ik ga ook shoppen met mijn klanten, ik restyle hen en help hen met het samenstellen van een nieuwe garderobe. Maar er zijn nog veel meer verschillen! En dan schrikken de mensen soms.

Oh ja, wat doe jij dan anders? Bijna alles antwoord ik dan. 

Je verwacht toch ook niet dat alle koks koken zoals Sergio Herman of Jeroen Meus? In tegenstelling tot mijn TV- collega’s heb ik nooit, maar dan ook NOOIT de intentie om mijn klanten belachelijk te maken. Of om ze te restylen zodat ze zichzelf amper herkennen. Pas op, Jani doet zijn job goed hé! Ik ben waarschijnlijk zijn grootste fan. Elke keer weer ben ik gecharmeerd door zijn aanpak en resultaat. En het is goede TV, met veel emoties, een lach en een traan. Maar vergeet niet dat hij de ‘zwaarste gevallen’ moet aanpakken, op TV wordt immers alles uitvergroot. 

Men laat Jani en zijn team b.v. los op mensen die uit zichzelf nooit klant zouden worden bij mij. Deze kandidaten worden voor het programma opgegeven door partners, goede vrienden of familie. De metamorfose is dan ook fenomenaal. Toch vrees ik dat een aantal van hen na verloop van tijd weer hervalt in zijn oude gewoonten, ondanks de zware inspanningen van Jani, Lien en hun team van kappers, stylisten en visagisten. 

Mijn publiek of ideale klant is dus zeker niet de doorsnee man of vrouw die opdraaft in dit soort TV-programma’s.

Ik wil mensen helpen met hun uiterlijk en imago die zelf tot het besef zijn gekomen dat ze meer kunnen en willen bereiken in dit leven. En die bereid zijn om hiervoor in zichzelf en in hun garderobe te investeren. 

En nu maak ik de vergelijking met de schoonheidsspecialiste. Het zijn toch ook niet enkel de mensen met zware huidproblemen of acné die baat hebben bij een maandelijkse gelaatsverzorging? De vrouwen die ik ken gaan vooral langs om problemen te voorkomen (rimpels) en omdat ze graag investeren in hun uiterlijk en zichzelf.   

Met een imago coach is het al net zo. Daarom zou best ‘iedereen’ minstens 1 keer in zijn of haar leven beroep doen op de diensten van een imago coach. Elke persoon heeft baat bij professionele feedback over zijn of haar imago. Bepaalde mensen hebben een aangeboren talent voor kleding en stijl, maar ook zij zullen na een persoonlijke imago coaching minder fouten maken en nog meer voldoening kunnen halen uit hun uiterlijke presentatie!

Het is een beetje zoals met een personal coach of diëtiste. Heb je die echt nodig om 10 kg af te vallen? In theorie niet, maar in de praktijk vaak wel! De meeste mensen weten perfect wat ze moeten doen om af te vallen. Waarom lukt het dan niet? Omdat iedereen baat heeft bij persoonlijke feedback en professionele begeleiding. Een ‘afvalspecialist’ weet uit ervaring (!)hoe ze elke klant best aanpakt: de ene moet minder koolhydraten eten, een andere moet net ‘meer’ eten om zijn verbranding te stimuleren en er zijn er ook die gewoon te weinig drinken of wat meer moeten bewegen. 

Om jullie een voorbeeld te geven: al 5 jaar probeer ik op eigen houtje af te vallen. Ik kookte volgens de principes van Pascale Naessens, at weinig suikers, kocht vorig jaar alle boeken van Sandra Bekkari enz… Zonder resultaat!  Nu ga ik sinds een paar maanden bij de diëtiste en lukt het plots wel. Ook al deed ik al die jaren heel veel goed, sportte ik mij te pletter en at ik zeer gezond, toch maakte ik een paar cruciale fouten die ervoor zorgden dat ik geen gram afviel. 

En zo is het ook met je uiterlijk en imago. Je doet waarschijnlijk al heel veel juist, maar het grote ‘succes’ of aha-moment blijft uit. Misschien maak jij ook wel een paar grote fouten? Of misschien ben je je nog niet bewust van het belang van je uiterlijke verschijning? 

Daarvoor dient een coach, om je bewust te maken van je fouten en van je capaciteiten.

Ik geef jullie nog een ander voorbeeld om dit te illustreren. Tot voor enkele jaren wist ik b.v. niet dat er loopbaancoachen bestonden. Tot iemand mij adviseerde om toch maar eens bij een loopbaancoach langs te gaan. Dat was de beste raad die ik ooit kreeg! Tijdens dit coaching traject kwam ik erachter dat ik telkens opnieuw dezelfde fout had gemaakt tijdens mijn carrière. Daarnaast leerde ik mijn waarden en competenties kennen en werd duidelijk dat ik niet alleen een coach en trainer maar ook een echte ‘ondernemer’ was. Dankzij de coaching maakte ik van mijn bijberoep mijn hoofdberoep, verbeterde mijn gezondheid zienderogen en maakte ik bewustere keuze. 

Weinig mensen zijn zich ten volle bewust van de meerwaarde en het belang van een imago coach. En eigenlijk is dat wel een beetje raar, want onze maatschappij wordt met de dag visueler waardoor uiterlijk en persoonlijke presentatie nu nog belangrijker worden. Zelfs radio-presentatrices komen tegenwoordig elke dag op TV. Tot een paar jaar geleden durfden de Madammen van Radio 2 nog zonder make-up in de studio verschijnen. Maar ook daar is intussen verandering in gekomen…

Tot mijn verbazing doen mensen wel al vaak een beroep op een plastisch chirurg. De gemiddelde schoonheidsoperatie is echter veel duurder, gevaarlijker en minder duurzaam en effectief dan een imago coaching traject! Door het dragen van de juiste kleuren vervagen rimpels vanzelf. Kleding kan elk figuur er goed laten uitzien en het ontwikkelen van je eigen kledingstijl zorgt voor uitstraling en zelfvertrouwen. 

Kortom, iedereen heeft baat bij het professionele advies van een imago coach want imago coaching zorgt ervoor dat je ‘beste ik naar voren komt, op elk moment van je leven!’
Wat houd jou momenteel nog tegen om het advies in te winnen van een imago coach? Aarzel niet, grijp deze kans en kom langs voor een vrijblijvende imagoscan waarin we nagaan hoe het gesteld is met jouw uiterlijke presentatie en imago. 

Op jouw succes!
Annemie
 

Over het verschil tussen een verkoopster, een imago consulent en een ‘imago coach’

Over het verschil tussen een verkoopster, een imago consulent en een ‘imago coach’

Het is bijna vakantie en ik besef dat ik meer moe ben dan ik dacht. Niet alleen van hard werken, maar ook omdat ik telkens opnieuw dien uit te leggen wat nu precies mijn beroep is. De meeste mensen weten dat immers niet. 

Ik ben imago coach, maar wat is dat eigenlijk? Wat is het verschil tussen een imago consulent, een stylist en een imago coach? Waarom zou je hier beroep op doen? Er bestaan toch genoeg verkoopsters die je kunnen helpen met je outfit? 

Ik geef het toe, het wordt er in onze huidige maatschappij niet simpeler op. Er komen elke dag beroepen bij of ze krijgen een andere benaming. Gelukkig weten veel mensen intussen dat de ‘cleaning manager’ gewoon een ander woord is voor ‘poetsvrouw’. En het verschil tussen een personal assistant en een personal coach kennen de meeste mensen ook. De personal assistant (soms ook nog ‘secretaresse’ genoemd) helpt je om iets te verwezenlijken. Hij of zij doet dat door je te helpen (assisteren) bij het voltooien van een bepaalde taak of door die taak voor jou te doen. Je geeft de assistent een opdracht en die voert die taak vervolgens uit voor jou. 

De personal coach gaat niet echt een taak van je overnemen of verlichten, hij gaat er wel op toezien dat je zelf je doel behaalt en zal jou daarin vooral ondersteunen. Een personal coach kan ervoor zorgen dat je 10 kg afvalt door je uit te dagen om te sporten en je voedingsgewoonten aan te passen. Of hij kan je motiveren om de marathon te lopen: hij zal jou daartoe voorzien van trainingsschema’s, voedingsadvies enz… maar de coach gaat geen 10 km van de marathon overnemen van jou. Die marathon, die loop je zelf!

In deze blog wil ik daarom ook even ingaan op enkele belangrijke verschillen tussen een ‘verkoopster of verkoop assistent’, een ‘imago consulent’ en een ‘imagocoach’ en de meerwaarde van een imago coach voor je persoonlijk en zakelijk succes. 

Wat is de taak van een verkoopster of verkoop assistent?

De belangrijkste taak van een verkoop assistent is ‘verkopen’. Als je in de winkel op zoek bent naar b.v. een jurkje, dan zal de verkoopster dat voor jou vinden. Zij zorgt ervoor dat je naar huis gaat met een nieuwe jurk. Waarschijnlijk in de juiste maat, misschien zelfs met een jasje of accessoire erop. Maar de jurk zal dus niet noodzakelijk in jouw stijl zijn en misschien ook niet in je beste kleur. Daar zijn de meeste verkoopsters niet mee bezig, ze willen jou vooral die jurk verkopen! Daarom vragen ze b.v. ook niet of je al een gelijkaardige jurk in je kast hebt hangen. En wanneer ze jou adviseert om er een bepaald jasje bij te kopen, weet ze ook niet of dit wel echt jouw stijl is. Ze gaat vooral af op haar gevoel en persoonlijke smaak.  Het gevolg hiervan is dat je als klant op die manier vaak miskopen begaat, zeker als de smaak en stijl  van de verkoopster heel verschillend is van de jouwe. 

Mijn klanten zijn daarom soms teleurgesteld in verkoopsters, maar dan leg ik uit dat niet alle verkoopsters beschikken over consultancy of coaching skills! Heel veel verkoopsters munten wel uit in uitvoerende taken en zullen vriendelijk en met zorg de winkel netjes houden, de kassa beheren, klanten opvangen, retouches voorbereiden en kleding in de juiste maat en pasvorm aanbieden.

Hoe kan een imago consulent je helpen?

Als mensen al te vaak miskopen hebben begaan, beslissen ze op een bepaald moment om het advies in te winnen van een professional en dan komen ze doorgaans eerst terecht bij een kleur, stijl en imago ‘consulent’. 

Een doorsnee imagoconsulent heeft een professionele opleiding kleur, stijl en imago analyse achter de rug en zal je kunnen adviseren over welke kleuren en stijlen nu best bij je passen. Tijdens een analyse (meestal 2 tot 3u) zal ze nagaan welke kleuren je best staan en wat precies jouw stijl is. Je zal een kleur-en stijlpaspoort meekrijgen waarmee je als klant zelf aan de slag kan!

Voor heel wat mensen is zo een kleur-en stijlconsult een hele verademing. Eindelijk begrijpen ze waarom shoppen vaak zo moeilijk was en waarom ze zoveel fouten hebben gemaakt in het verleden.   

Jammer genoeg hervallen mensen een tijdje na dit advies toch weer in hetzelfde patroon: we zijn immers allemaal gewoontedieren en zonder extra begeleiding is het heel moeilijk om een bepaald patroon te doorbreken. 

Na 6 jaar te hebben gewerkt als ‘imagoconsulente’ was ik hierover vaak gefrustreerd. Ook al deed ik nog zo hard mijn best, sommige klanten hervielen na een paar jaar weer in hun oude vertrouwde gewoonten. En dat is heel normaal! Als je weet dat het gemiddeld 6 maanden duurt vooraleer oude gewoonten vervangen zijn door nieuwe, dan begrijp je dat er dus veel meer dan 4u over gaat vooraleer iemand zijn kledingstijl echt kan aanpassen. 

Ik had inmiddels ook ondervonden dat mijn meest succesvolle klanten ooit hadden gekozen voor het meest uitgebreide advies! En ik besloot het voortaan anders aan te pakken…

Daarom evolueerde ik van imago consulent naar imago coach

Om mijn klanten enkel nog te ‘coachen’ en niet meer vrijblijvend te adviseren, schoolde ik mezelf bij tot ‘coach’. Voortaan zou ik hen enkel nog op een professionele manier aanzetten tot ‘echte’ verandering. 

En dat is dus het grote verschil tussen een imago ‘consulent’ en een imago ‘coach’.  Een goede coach zorgt ervoor dat de klant het zelf kan, liefst zo snel mogelijk maar op zijn eigen tempo. Hij volgt zijn klant op en staat hem bij gedurende een aantal maanden, tot de verandering een ‘feit’ is en weinig moeite kost. 

Dat is trouwens ook wat mijn loopcoach deed toen ik trainde voor de 5 km. Drie keer per week kon ik beroep doen op zijn expertise en ervaring: hij stond me bij toen ik eventjes herviel door een blessure, maar zorgde ervoor dat ik na 6 maanden succesvol de 5 km kon uitlopen. Tijdens de wedstrijd ging het lopen vrij moeiteloos, ik vond het zelfs ‘fun’ en bleef nadien regelmatig lopen. Ook als ik maanden niet loop, kan ik vrij snel de draad weer oppikken, want die 5 km zitten er a.h.w. ‘ingebakken’. En dat geldt ook voor blijvend afvallen, een kort maar krachtig dieet werkt niet! Het aanpakken van je leef-en eetgewoonten wel. 

Eigenlijk geldt dit voor alles. Ook voor shoppen! Vooraleer ze langskomen, hebben klanten vaak een hekel aan shoppen, voor sommigen was dit zelfs de hel. Maar eens ze echt weten wat bij hen past, wordt shoppen leuk: ze kunnen doelgericht en snel shoppen, met resultaat!

Hoe verloopt een imago coaching traject?

Vooreerst volgen we de klant minstens 6 maanden persoonlijk op. Eerst lossen we zo snel mogelijk hun imago en garderobe problemen op en leren hen hoe ze het beter kunnen doen. Tijdens deze transformatie staan we hen regelmatig bij via mail, telefoon en skype, zodat ze hun foutjes kunnen bijsturen. Maar we gaan nog een stapje verder: tijdens de innerlijke coaching sessies, triggeren we immers ook hun intrinsieke motivatie zodat ze nooit meer hervallen in hun oude gewoontes. Automatisch krijgen ze veel meer zelfvertrouwen en succes op alle vlakken van hun leven. En dan begint het pas echt! Er is no way back: eens ze de smaak echt te pakken hebben, willen ze meer!

Het is zoals met de 5 km lopen: sommigen willen hierna 10 km lopen of trainen zelfs voor een marathon, afhankelijk van hun persoonlijkheid en de hoeveelheid tijd, geld en energie die ze hieraan willen besteden. Onze allerbeste en meest succesvolle klanten evolueren mee met ons bedrijf: ze blijven de blogs lezen en passen onze tips toe. Ze worden ze onze ambassadeurs en soms zelfs vrienden. En in het allerbeste geval leren wij zo natuurlijk ook van hen! 

Benieuwd naar wat een imago coaching  voor jou kan betekenen? Lees dan zeker het gratis e-book ‘Imago coaching’.  Je kan het hier downloaden. Heb je eerder behoefte aan enkele concrete tips? Like dan onze Facebook pagina of connecteer met mij op Linkedin

Op jouw succes! 

Annemie


 

The sky is the limit

The sky is the limit

Soms vragen mensen me wat nu het echte voordeel is van een imago coaching of advies?

Want het uiterlijk is toch oppervlakkig, wat echt telt, zijn toch je persoonlijkheid en je prestaties?

‘Heb je een uurtje de tijd’,  zeg ik dan meestal. Imago coaching is zeker niet oppervlakkig, het gaat over veel meer dan je kleding, ook je lichaamstaal, uitstraling en taal worden aangepakt. Natuurlijk komen jouw persoonlijkheid en prestaties ook aan bod! Het gaat hem allemaal hierom :  ‘straalt jouw uiterlijk uit wie je echt bent en wat je allemaal kunt’?  

De uiteindelijk voordelen van imago coaching zijn dan ook eindeloos: 

 • Je durft zeggen waar je voor staat.
 • Je bent niet meer onzeker over je kledingstijl.
 • Je het meer zelfvertrouwen.
 • Je trekt je ideale klanten aan.
 • Je wordt eindelijk serieus genomen.
 • Je krijgt sneller promotie of opslag op je werk.
 • Je krijgt meer respect van je baas, collega’s, familie en vrienden.
 • Je durft grenzen te stellen en neen te zeggen tegen dingen of personen die je niet leuk vindt omdat je weet dat je wel een andere (betere) kans krijgt. 
 • Je kan je voor elke gelegenheid kleden en hebt niet meer telkens de hulp nodig van je vrouw, vriendin of verkoopster.
 • Je wint tijd, want je kan nu efficiënter shoppen.
 • Je wint geld want time is money, zeker voor ondernemers en drukbezette professionals.
 • Je wordt kortom meer zichtbaar, zowel op je werk als privé.
 • Je straalt omdat je goed in je vel zit en dat heeft effect op de mensen rondom jou:  ze willen heel graag je partner, klant, vriend worden. 

En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Ja maar geef nu eens een concreet voorbeeld zeggen ze dan. 

Dan vertel ik hen met plezier over enkele van mijn klanten. Bijvoorbeeld over de zaakvoerster die na borstkanker en gewichtsverlies niet alleen zichzelf maar ook haar kledingstijl was kwijt geraakt en die ik na elke sessie meer zag stralen. Of over de ambtenaar die plots haar ideale job kreeg aangeboden en uiteindelijk zelfs moest kiezen tussen twee topfuncties. Of over de vrouwelijke manager in een Japans mannenbastion die na slechts enkele sessies bij mij eindelijk de lang gevraagde opslag kreeg. Of over de advocaat die binnenkort waarschijnlijk eigenaar wordt van het kantoor van zijn voormalige ‘patron’. Of over de zaakvoerder die enkele maanden geleden dacht uit zijn bedrijf te stappen maar die na een paar coaching sessies besloot om het bedrijf net meer te gaan uitbouwen…

Het grappige is dat deze veranderingen meestal razendsnel plaatsvinden. Soms zo snel dat mijn klanten het vaak zelf niet kunnen geloven. En dat is toch super! Dat is waar ik het allemaal voor doe. Ik zie ze groeien als kool en hoe mooi is dat niet? 

De uiterlijke veranderingen lijken op het eerste gezicht misschien ‘oppervlakkig’, maar ze maken dat mijn klanten veel meer zelfvertrouwen krijgen. Dankzij de unieke combinatie met intense life en business coaching komen ze terecht in een opwaartse spiraal waarbij enkel ‘The sky the limit is’. 

Over 1 ding zijn mijn klanten het dan ook grondig eens: hun uiterlijk en hun persoonlijke ontwikkeling zijn voor hen zeer belangrijk geworden. Allemaal vertellen ze me, dat na jaren investeren in hun bedrijf of carrière, de imago coaching het ontbrekende stukje was van de puzzel naar ‘echt’ (blijvend) succes. 

1 voor 1 vinden ze dat investeren in jezelf, zowel in je innerlijk als in je uiterlijk, onontbeerlijk is: het bracht hen allemaal veel meer op dan ze aanvankelijk konden bedenken. Hun zelfvertrouwen nam toe en het succes kon echt niet uitblijven… 

Ik raad het dan ook iedereen aan, zelfs als je niet te klagen hebt en reeds vrij succesvol bent in je persoonlijk en zakelijk leven. Je omzet zal toenemen, je zal je ideale klant of partner aantrekken, je zal (nog) sneller je zin krijgen,  enz…  En dit alles kan je bereiken enkel door je kledingstijl aan te passen en meer aandacht te besteden aan jouw talenten en competenties. 

Dus waarop wacht je nog? Kom langs voor een vijblijvende imago scan en ontdek hoe je ‘echt’ overkomt op de mensen rondom jou. 

Op jouw succes!

Annemie
 

Het voordeel van lange mannen

Het voordeel van lange mannen

De man wiens uiterlijk ik ging afstemmen op zijn innerlijk was aanvankelijk niet zo ‘happy’ met zijn lengte. Als introverte persoon had hij het er heel moeilijk mee dat hij zo groot was. Om zo min mogelijk in het oog te springen, droeg hij liefst onopvallende (saaie) pakken.