Ik kom ze elke dag tegen, vrouwen die zich onvoldoende realiseren dat een succesvolle verkoop ook samenhangt met de kleding die ze dragen. Goede verkopers en vertegenwoordigers zijn zich hier meestal wel van bewust. Maar nog veel te weinig onderneemsters en hoogopgeleide professionals beseffen dat deze kledingregel eigenlijk geldt voor ‘alle’ sectoren.

Je ‘goed’ kunnen kleden is 1 van de gemakkelijkste manieren om direct meer omzet te genereren. Ik heb het al zo vaak gezien bij mijn klanten. Dat is ook de reden waarom ik hier ook in mijn ‘leiderschap trainingen’ heel veel aandacht aan besteed. Het is één van de beste manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Weten dat je er ‘goed’ uitziet, doet iets met je!

Hoe komt het nu dat dit zo een grote impact heeft.

Wel, mensen kopen steeds van mensen. Zelfs in grote bedrijven: de deals worden gesloten tussen mensen onderling. Maar vooraleer men overgaat tot aankoop, moeten er een paar voorwaarden vervuld zijn. Men noemt dit ook wel de ‘know, like & trust factor’. Kort gezegd komt het hierop neer: mensen kopen bij andere mensen die ze kennen, leuk vinden en vertrouwen. En het is vooral die laatste factor die vaak de doorslag geeft bij een geslaagde verkoop. Dat is ook de reden waarom ‘getuigenissen’ van anderen over je diensten en producten zo belangrijk zijn. Als anderen tevreden zijn over jouw diensten of producten zal een potentiële koper hier waarschijnlijk later ook tevreden over zijn. Mensen zijn emotionele wezens die risico vermijdend zijn.

Door je dus ‘beter’ te kleden zal je niet alleen sneller ‘leuk’ gevonden worden, je zal ook automatisch professioneler en dus ook ‘betrouwbaarder’ overkomen. Waarom denk je dat politici en topmensen meestal strak in het pak zitten?

Wat betekent dat nu? Je ‘beter’ kleden.

Er zijn een 5-tal regels die voor iedereen gelden:

  1. Draag sprekende kleuren die bij je passen en die jouw talenten laten zien. Een voorbeeld: door je te hullen in grijze onopvallende kleding laat je niet zien dat je bv creatief bent. Er is natuurlijk wel een verschil tussen je zakelijke en je privé kledingstijl. Zakelijk mag het allemaal iets minder uitbundig zijn, maar het hoeft daarom niet ‘saai en onopvallend’ te worden.

  2. Draag zakelijke kleding in een stijl die echt bij je past. Als je geen fan bent van een maatpak, draag er dan ook geen! Maar weet dat er veel zakelijke alternatieven zijn. Voor vrouwen is het net iets moeilijker om die ‘stijl’ te bepalen, want ze hebben veel meer keuze dan mannen. Ze kunnen dus ook veel meer fouten maken!

  3. Zorg dat je kleding past bij je figuur. Niet iedereen is mooi met een korte of lange rok. Volg niet zozeer de modetrends, maar draag kleding die past bij jouw figuur. Als je weet dat er tientallen verschillende figuurtypes zijn, snap je waarschijnlijk ook waarom het soms zo moeilijk is om kleding te vinden die past bij jouw figuur.

  4. Zorg dat je kleding net is en verzorg jezelf. Je hoeft geen fotomodel te zijn, maar mensen doen liefst zaken met mensen die er net en verzorgd uitzien. Besteed dus ook aandacht aan je kapsel, je hygiëne, je make-up.

  5. Stem je af op je publiek. Vooral een te casual kledingstijl in een professionele context kan je klanten kosten. Maar het omgekeerde is ook mogelijk: soms kan je ook ‘overdressed’ zijn en daardoor onbewust te veel afstand scheppen t.o.v. je klant.

Kortom, je goed weten te kleden zal zorgen voor een meer professionele uitstraling. Hierdoor zal je meer ideale klanten aantrekken en zal je omzet vergroten. En je zal ook meer respect krijgen van je omgeving.

Ben je benieuwd naar nog meer zakelijke tips & tricks, schrijf je dan zeker in op onze nieuwbrief en blog of download ons gratis e-boek.

Wil jij heel snel meer zelfvertrouwen? En op een gemakkelijke manier je omzet vergroten? Maak dan snel een afspraak voor een inspiratiegesprek! Misschien kom jij wel in aanmerking voor de Dress for Success Training. Wees er snel bij, want wij het aantal plaatsen is beperkt. Wij houden van een persoonlijke aanpak en dit najaar zijn er slechts 2 plaatsen meer beschikbaar.

Op jouw succes!

Annemie

P.S. We zijn erkend als dienstverlener voor de KMO Portefeuille. Hierdoor kan je als zelfstandige tot wel 30% subsidie krijgen op de trainingen bij Dress4Success. Contacteer ons voor de voorwaarden.