Nu weet ik zeker dat het geen toeval meer is! Vorige week was het weer zover. Ik had een nieuwe klant die vooral met haar zichtbaarheid worstelde. Zowel zakelijk als privé heeft ze het gevoel dat mensen haar niet serieus nemen en weinig rekening met haar houden. Ze schrikken soms ook als ze eens wat feller uit de hoek komt. Dan krijgt ze onaangename reacties zoals: “Dat had ik van jou niet verwacht”.

Ik had al een vaag vermoeden dat haar kledingkeuze hier invloed op kon hebben en inderdaad. Toen ik haar vroeg welke kleuren ze het meeste draagt op het werk, was haar antwoord: “Veel donkerblauw, grijs en zwart”. Vroeger combineerde ze dit vaak met fellere kleuren. Nadat ze enkele jaren geleden een kleurenanalyse liet doen, koos ze meestal voor de donkere en warmere herfstkleuren. Want ja, volgens de kleurenanalyse was zij een ‘warme herfst type’. Na de kleurenanalyse had ze de tips van de kleurenconsulente nauwgezet gevolgd en had ze rigoureus alle koele, felle en lichte kleuren uit haar kleerkast verwijderd. Bepaalde kleurfamilies waren zelfs helemaal uit haar garderobe verdwenen.

Gelijktijdig daarmee was stilletjes aan ook de fun uit haar leven verdwenen, zo bleek

Dit is wat er dus kan gebeuren als je enkel rekening houdt met de kleuren die passen bij de buitenkant van een persoon. Stonden deze kleuren haar niet? Toch wel, maar ze lieten bepaalde delen van haar persoonlijkheid niet meer zien. En dan wordt dat een probleem, want mensen reageren vooral op wat ze ‘zien’.

Als jij er ouder, serieuzer, droeviger of saaier uitziet dan je werkelijk diep van binnen bent, dan krijg je een mismatch. Dan schrikken mensen soms van je reactie. Niet omdat de reactie niet bij jou past, maar omdat je kleding niet bij je persoonlijkheid past. En dan zit er een serieuze kink in de kabel. Je gaat verkeerde boodschappen uitzenden.

Ik had indertijd een beetje een gelijkaardig probleem. Volgens de traditionele kleuranalyse, was ik een lichte lente- zomer type. Ik straalde vooral in pastelkleuren en sommige felle kleurtjes. Als gevolg hiervan had ik quasi alle donkere kleuren uit mijn kleerkast verwijderd. Het gevolg was dat ik er ‘lief’ en ‘schattig’ uitzag en dat klopt ook voor een deel. Ik ben ook vrij zachtaardig van inborst en probeer altijd vriendelijk en empathisch te zijn. Maar wie mij goed kent, weet dat er ook een explosief emotioneel en ambitieus kantje zit aan mij en dat ik de dingen graag ‘grondig’ aanpak. En dát straalde ik in die zachte kleurtjes blijkbaar toch niet uit.

Nu ik ook aandacht geef aan de kleuren die bij mijn binnenkant passen en me dus minder ‘schattig’ kleed, krijg ik totaal andere reacties.  En dat is dus de manier waarop ik tegenwoordig de kleuren van mijn klanten bepaal. Ik kijk niet alleen meer naar de buitenkant, maar minsten even veel naar de binnenkant.
Je kleuren moeten je niet alleen laten stralen, je moet je er ook vooral ‘goed’ in voelen. Soms zal je uit je comfort zone moeten gaan en af en toe een kleur dragen die je op het eerste gezicht niets zegt, maar ook het omgekeerde kan gebeuren. Je zal toch kleding kunnen blijven dragen in kleuren die jou niet echt laten stralen, maar die jou bijvoorbeeld wel een goed gevoel geven. En dat is uiteindelijk toch de bedoeling, neen? Dat jij je goed voelt en er ook goed uitziet in je kleding!

Als persoon verander je, dus ook je kleuren veranderen

Dat is ook iets nieuws! Vroeger was mij geleerd dat je altijd een zomer, winter, herfst of lente type blijft. Dat klopt dus ook niet. Oké, bepaalde kleuren zullen altijd toppers blijven, maar dit kan wel degelijk veranderen. Kortom, het verhaal met de kleuren stopt eigenlijk nooit. Hoe meer ik mij hierin verdiep, hoe boeiender ik het vind. Ik wist vroeger bijvoorbeeld ook niet dat je bepaalde kleuren kan inzetten om je doel te bereiken. En eens je weet welke kleuren te gebruiken voor welk doel, dan wordt het magisch.

Heb jij het gevoel dat je ooit verkeerd geanalyseerd werd tijdens een kleuranalyse of dat je kleuren momenteel niet meer kloppen?
Contacteer me gerust, dan bekijken we samen hoe we jou weer kunnen laten stralen. Van binnen en van buiten!

Op jouw succes!

Annemie