Vorig weekend zat ik in bad, toen mijn oog plots viel op de orchidee op de vensterbank. Er hing een bloem aan en dat was goed nieuws! Op zich vind ik een orchidee best wel een mooie plant, maar niet overal. Dus als ik orchideeën cadeau krijg, dan zet ik die op de vensterbank in de badkamer. Daar staan ze warm en zonnig. Maar de laatste maanden ging het steevast mis met die orchideeën. Ze verloren al snel hun bloemen. Een raadsel voor mij, want ik verzorgde ze goed en zorgde ervoor dat hun wortels altijd in het water stonden.

Maar toen ik onlangs bij een klant was voor een garderobeplanning, zag ik dat haar huis vol bloeiende orchideeën stond. Op mijn vraag wat ze daarvoor deed, was het antwoord: ‘vrijwel niets, ik zorg er enkel voor dat de wortels van de orchidee niet te nat staan.’

Plots zag ik in wat ik fout deed

Vroeger bloeiden mijn orchideeën volop, maar ik vergat ze meestal water te geven. Dus toen ik daar zo in bad zat, besefte ik ineens dat ik het onbewust heel erg fout had gedaan en de ‘orchidee geen orchidee had laten zijn’. Meer nog, ik zag plots in dat het leven vaak heel simpel is en dat wij, vrouwen, met de allerbeste bedoelingen soms toch de volledig foute dingen doen.

Ik vond het een goede metafoor. Want ik zie het vaak gebeuren bij mijn klanten. Ze doen zo hard hun best om alles (hun zaak, hun gezin enz.) draaiende te houden, maar het gaat moeilijk en soms loopt het zelfs helemaal fout. Omdat ze veel energie stoppen in de ‘foute’ dingen, in zaken en mensen die niet bij hen passen. Maar waarvan ze denken dat het de goede dingen zijn omdat ze dat ooit zo geleerd hebben.

Zo coachte ik onlangs een heel creatieve onderneemster die balanceerde op het randje van een burn-out.

Ze had geen energie meer en voelde zich constant geïrriteerd en ontevreden. Maar ze begreep echt niet van waar dit kwam. Want ze had toch een fantastisch leven: een goedlopende zaak, een nieuw gezin met 5 prachtige kinderen, een lieve begripvolle man. Ze had toch geen reden om te klagen? Of om moe en ontevreden te zijn?

Maar dat had ze dus wel! Ze was zich er gewoon onvoldoende van bewust. Gelukkig was haar lichaam tegen haar beginnen spreken. En onthoud: jouw lichaam liegt nooit! En inderdaad, na de online test bleek dat zij een heel ondernemende, creatieve dame was met echte leiderschapskwaliteiten. Kwaliteiten die ze nu dus nauwelijks liet zien. Want 90% van haar werktijd spendeerde ze aan uitvoerende taken in haar bedrijf. Ook in het huishouden nam ze heel veel kleine en grote taken op zich. Op zich allemaal goede dingen, maar niet voor haar! Zij kreeg hier geen energie van. Deze  onderneemster had in de loop van haar leven geleerd en aangenomen dat je door ‘hard te werken en je best te doen’, automatisch wel succesvol zou worden. Maar dat is dus niet zo. Want wat is ‘succesvol’?

Echt succesvol kan je maar zijn als je de dingen doet die juist voelen voor jou. En dat is dus voor iedereen anders.

Achteraf bedankte ze me voor het inzicht. Ze had het al die jaren met de allerbeste bedoelingen toch helemaal ‘fout’ gedaan. Ze vertelde er ook bij dat ik de eerste coach was die haar tot dit inzicht had gebracht. 

Voor mij was het niet meer dan logisch. En waarom? Ooit kreeg ook ik een burn-out door veel te veel ‘foute’ dingen te doen. Ik zat toen nog niet in de juiste omgeving, omringde me met foute mensen en deed heel veel taken die ik diep vanbinnen eigenlijk niet leuk vond maar waarvan ik dacht dat ik ze moest doen. Omdat het zo hoorde, als vrouw, als dochter van, als zus van, als collega enz…

Gelukkig kwam ik toen ‘mijn coach’ tegen die me de juiste vragen stelde. Zodat ik inzag dat mijn burn-out gewoon een logisch gevolg was van ‘wat’ ik allemaal deed.

En dat is het goede nieuws! Je hoeft het niet alleen te doen.

Je hoeft helemaal geen burn-out te krijgen, zoals ik. Als je maar leert luisteren naar de signalen van je lichaam en bij symptomen op tijd hulp zoekt. Het geheim van een succesvol leven zit hem niet enkel in een goede planning, gezond eten en sporten. Je moet in je bedrijf en in je leven zoveel mogelijk de dingen doen die ‘echt’ bij je passen. Maar veel vrouwen weten niet meer wat echt bij hen past. Ze hebben hun eigen behoeftes en verlangens vaak zo lang opzij gezet dat ze die niet meer kennen en dus vaak de verkeerde dingen blijven doen.

Dit verhaal heb ik van de week verteld via Facebook Live. Je kan het filmpje hier bekijken.

Heb jij ook vaak het gevoel dat het niet vlot stroomt en dat de dingen moeizaam gaan? 
Neem dan zeker contact met mij op voor een gratis inspiratiegesprek.

Op jouw succes!

Annemie