We doen allemaal ons best en dat is genoeg. Of niet?

Waarom heb ik dan zoveel klanten die zeggen dat ze ‘beter’ kunnen en dat het nog niet goed genoeg is. Zijn ze dan fundamenteel ontevreden met zichzelf? Of speelt er iets anders?

Herken je dat gevoel? Je hebt alles gedaan wat je kon, iedereen is super tevreden en jij vindt het maar ‘gewoon’ of ‘normaal’. Wel je bent niet alleen, ik was vroeger ook zo. Maar ik ben intussen wel veranderd. Wat hier speelt is een vorm van perfectionisme. Iets waar vooral vrouwen last van schijnen te hebben. Hoewel ik ook wel wat mannen ken die hieronder gebukt gaan.

Zelf blijf ik er ook mee worstelen, het is immers een ingebakken patroon.

Een patroon dat mij in de loop der jaren veel heeft gebracht. Maar niet alleen goede dingen jammer genoeg. Ik hield er ook een burn-out aan over. Die is gelukkig al lang voorbij, maar mijn pleasegedrag durft soms nog wel eens de kop op te steken. Nochtans is dat helemaal nergens voor nodig.

Ik las het net nog in de Happinez, waar een oosterse monnik pleit voor ‘houden van dingen die niet perfect zijn’. En inderdaad, hij heeft helemaal gelijk.

Perfectie kan ook afschrikken. Mensen die perfectionistisch zijn voor zichzelf, zijn dit vaak ook voor anderen.

Dat kan niet alleen leiden tot please gedrag maar ook tot ‘onrealistische’ verwachtingen en kritiek op anderen. Het is ook een patroon dat er toe leidt dat sommige vrouwen liever ‘zelf’ poetsen, koken, de kinderen verzorgen, de sociale agenda beheren, hun rekeningen betalen en hun job tot in de puntjes uitvoeren. Geen wonder dat ze op de duur oververmoeid zijn.

Het is trouwens ook een vaak voorkomend patroon bij succesvolle ondernemers en professionals.

Ze zijn het zo gewoon om alles ‘zelf’ en ‘goed’ te doen, dat ze onrealistische verwachtingen hebben naar hun personeel of hun partner.

De oplossing van het probleem ligt dichterbij dan je zou denken. De oplossing ligt immers in jezelf. Niemand moet ‘alles’ doen. Om niet burn-out te geraken en plezier te blijven hebben in wat je doet, is het belangrijk om jezelf goed te kennen en te weten wat jouw unieke talenten zijn en die zo vaak mogelijk in te zetten. De rest besteed je soms beter uit aan iemand anders. Ik vind het bv helemaal niet erg om een blog te schrijven, integendeel zelfs: ik vind schrijven gewoon leuk! Maar blogs en nieuwsbrieven via mail versturen naar al mijn klanten, vraagt van mij heel wat energie. Ik ben hier niet zo vaardig in en durf het ook al eens vergeten. Daarom besteed ik dit sinds een paar jaren uit.

We hoeven dus helemaal niet te streven naar perfectie.

Maar van waar komt die neiging dan? Wel de oorsprong van die gevoelens van ‘ontoereikendheid’ ligt vaak in onze kindertijd. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent, is vaak afkomstig van mensen rondom ons. Je krijgt (goedbedoelde!) kritiek van je ouders, broers, zussen of een leraar. Als je jong bent, geloof je die kritiek en je krijgt het gevoel dat je hard moet werken om ervoor te zorgen dat mensen van je houden. Maar dat klopt natuurlijk helemaal niet!

Daarom vertrek ik in mijn coaching en trainingen altijd vanuit de ‘talenten’ en competenties van mijn klanten. Die uitvergroten, meer inzetten en zichtbaar maken leidt steevast tot succes. Voor veel vrouwen is dat nieuw. Ze komen bij mij omdat ze vinden dat ‘ze beter kunnen’. Groot is dan ook hun verbazing als we beginnen met het ontdekken van hun Powertype. Na een online test weet ik wat jouw grootste krachten en talenten zijn.

Jouw unieke kracht ligt immers niet in het ‘beter’ worden, maar in het ontdekken van jouw talenten en je drijfveren. Eens je die kent en daarnaar gaat leven, zal alles vlotter gaan.

Dus ja, ik werd getroffen door het zinnetje van die monnik in de Happineze: ‘We doen allemaal ons best en dat is genoeg.’ Want het is niet de boodschap die je zou verwachten van een coach. En toch deel ik zijn mening.

Heb je zelf ook last van please gedrag of perfectionisme en merk je dat dit jou tegenhoudt in het leiden van het leven dat je echt wil of bij de uitbouw van je carrière of bedrijf?  Aarzel dan niet om mij te contacteren voor een gratis inspiratie gesprek.

 Op jouw succes!

Annemie