Overkomt jou dat ook soms? Dat je iets koopt, enkel en alleen om je beter te voelen? En dat je dan achteraf beseft dat die impulsieve aankoop eigenlijk een miskoop is?

Heb je de test al eens gedaan? Hoe blij word jij van je kleerkast?
Hoeveel kleding hangt daarin die je echt mooi vindt? Of is het eerder een verzameling kledingstukken die je in de loop der jaren toevallig op de kop tikte?

Mij overkomt het zelden nog dat ik iets koop dat ik niet echt nodig heb of mooi vindt. Wat is het grote verschil met vroeger? Wel, ik koop veel bewuster: ik ken mijn figuur, mijn stijl, mijn kleuren. En ik ben minder gefrustreerd.

Nu is er op zich niets mis met nieuwe kleding kopen: elke vrouw wil zichzelf af en toe eens trakteren op een nieuw paar schoenen, ook ik. Het wordt enkel problematisch als je regelmatig aan ‘emo kopen’ doet. Als je heel veel dingen online gaat bestellen of geen winkel kan passeren zonder iets te kopen. Of als je elke keer dat je gaat shoppen, nieuwe kleding koopt. Dan kost het je al gauw heel veel geld. Geld dat je waarschijnlijk liever aan iets anders besteedt?

Mijn emo kopen was op zijn top, net voor ik in een burn-out sukkelde

Ik had dat toen zelf niet door omdat ik toen vooral veel, maar weinig echte dure kleding kocht. Tot ik al die kleine beetjes eens optelde. Toen schrok ik toch wel van het bedrag. Ik kocht dan ook veel te veel. Er ging geen week voorbij zonder dat ik kleding kocht. Soms voor mijn kinderen, maar even vaak ook gewoon voor mezelf.

Tijdens mijn burn-out nam ik bewust een jaar loopbaanonderbreking

Ik koos toen voor minder werken, minder verdienen en minder uitgeven. En eindelijk lukte het mij om weer te genieten van kleine dingen. Ook ontdekte ik dat ik het shoppen eigenlijk niet miste. Ik had ineens veel meer tijd en begon met een nieuwe hobby: ‘keramiek’ maken. Na jaren ‘doordraven’ koos ik dat jaar heel bewust voor mezelf en voor ‘minder’ ballast. 

En ik kwam dus tot de verbijsterende conclusie dat ik al die materiële zaken niet echt nodig had. Dat ik in het verleden heel veel had gekocht en gedaan, puur uit frustratie.

Ik kocht niet alleen veel onnodige kleding, we waren ook veel op stap: op weekend, op stedentrip, op skivakantie, op reis, op restaurant… Tijdens mijn ‘sabbatjaar’ gingen we enkel op reis naar ons vakantiehuis in Italië en spendeerde ik uren op de academie in plaats van in de winkel. En zo ontdekte ik nog iets.

Namelijk dat ik eigenlijk veel meer belang hecht aan kwaliteit dan kwantiteit.

Sindsdien kies ik bewust voor één glas goede wijn, af en toe afspreken met ‘echt’ goede vrienden, één mooi (duur) paar schoenen in plaats van drie paar in de solden.
En dat heeft mijn leven enkel positief beïnvloed. Ik sta sindsdien veel meer stil bij mijn emoties en koopgedrag. Alvorens ik nu iets koop, vraag ik me af of ik het wel écht nodig heb.

Heb jij dat ook? Dat je veel aan ‘emo kopen’ doet, waardoor je dus dingen koopt om de verkeerde reden?

Wil je weten waar jij echt blij van wordt in je leven?

Hoe je jouw frustraties op een andere manier kan aanpakken dan door zaken te kopen? Dan zal je zeker baat hebben bij de training die ik hiervoor ontwikkelde, speciaal voor vrouwen zoals jij.

Ontdek tijdens een kennismakingsgesprek of jij in aanmerking komt voor deze training.

Ben je werkzaam als zelfstandige? Dan kan je voor deze training beroep doen op subsidies van de KMO Portefeuille waardoor je tot 30% korting krijgt.

Waaraan twijfel je nog? Ik hoor het graag!  Boek nu jouw gratis kennismakingsgesprek.

Op jouw succes!

Annemie