Het is echt wel mogelijk hoor: met een beperkt aantal kledingstukken een hele mooie en stijlvolle garderobe samenstellen die past bij jouw persoonlijkheid en je job!

Schoonheid is voor mij belangrijk, in alle aspecten.

De schoonheid van mensen, kleding, kunst, architectuur, maar ook van de natuur. Die ligt me heel nauw aan het hart. Ik vertoef graag in de buitenlucht, ga vaak wandelen en houd van mooie uitzichten. De inspiratie voor mijn keramieken beelden en schalen vind ik dan ook vaak in de natuur. Als gezin eten we zoveel mogelijk bio en weinig vlees. Er liggen zonnepanelen op ons dak en ik probeer zo vaak mogelijk van thuis te werken. Ik heb het lastig met onze westerse cultuur van massaproductie en consumptie. Daarom recycleer ik mijn meubelen en koop ik soms tweedehands. Ik hoef ook niet zo nodig alle nieuwste technologische snufjes. Kortom, de natuur is voor belangrijk!

Maar met kleding ligt het een beetje moeilijk.

Ik houd enorm veel van mooie kledingstukken, handtassen en schoenen en moet daarom echt opletten dat ik geen kleding koop om de verkeerde redenen.

-        Omdat het gewoon mooi is: later constateer ik dan dat ik het niet echt nodig heb

-        Uit frustratie: na een zware werkdag of werkweek beloon ik mezelf soms door even te shoppen

-        Omdat het solden zijn: de kleding kost niet veel en dus koop ik het

-        Om mee te doen met de mode: ik ben nogal trendgevoelig

Misschien herken je jezelf in 1 van deze patronen? Weet dan dat er een oplossing voor bestaat!

Investeer, net zoals ik, in een capsulegarderobe!

Intussen ken ik zelf heel goed mijn eigen stijl en ik weet ook welke kleuren mij het beste staan waardoor ik dus al veel minder miskopen doe dan vroeger. Daarnaast koop ik enkel nog kleren die ik ‘echt’ mooi vind, los van mode en trends. Kortom, in mijn kleerkast hangt momenteel een soort van capsule garderobe. En deze capsule garderobe is voor iedereen haalbaar, als je er maar een beetje tijd en moeite in steekt. Anders loop je dus als vrouw (of man) die houdt van mooie kleding het gevaar dat je veel te veel kleding koopt.

Maar ook het omgekeerde kan zich voordoen. Mensen die te weinig investeren in kleding die echt bij hen past.  Uit tijdgebrek, gebrek aan interesse of uit ecologisch principe kopen ze amper nieuwe kleding. Zo dragen ze soms jaren aan een stuk kleren die niet meer bij hun stijl of levensstandaard passen. Met alle gevolgen van dien: zonder dat ze het echt beseffen, kleden ze zich oubollig en braaf waardoor ze dus totaal anders overkomen dan ze echt zijn. Oubollig wordt soms geassocieerd met ‘ouderwets en conservatief, soms ook wel met ‘gierig of preuts’. En het gevaar van je te braaf te kleden is dat anderen jouw ware creatieve en avontuurlijke talent niet zien. En ook dat is een probleem!

Ik geef toe, trends volgen elkaar tegenwoordig zo snel op, dat kleding veel sneller ‘out’ of gedateerd is dan vroeger. Het is niet gemakkelijk om door het bomen het bos te blijven zien, vooral voor vrouwen. Want er is zoveel keuze en er zijn zoveel mogelijkheden. En dat kan leiden tot echte ‘imago perikelen’, zeker voor dynamische onderneemsters en professionals die kwaliteit en professionaliteit hoog in het vaandel dragen.Je moet dus echt opletten met wat je aantrekt!

Hoe zorg je er nu voor dat je kleding langer dan 1 seizoen meegaat en toch niet oubollig overkomt?

Dit kan je doen door te investeren in een capsule garderobe: dat is een verzameling van kleding die je als ‘ essentieel’ ziet. Het zijn kledingstukken die je niet kan missen omdat je ze stuk voor stuk prachtig vindt: ze passen helemaal bij jouw stijl en kleuren. En ze zitten jou als gegoten. Het is een collectie kledingstukken, meestal rond de 30, die je zo kan combineren dat je een mooie verscheidenheid aan outfits kan samenstellen. Deze 30 kledingstukken draag je gedurende een seizoen, bijvoorbeeld de winter. Als je goed weet te kiezen, kan je een deel van de kledingstukken zelfs meenemen naar het volgende seizoen, mits aanvulling van enkele extra items.

Hoe begin je hier nu aan?

Dit zijn de vijf stappen die nodig zijn bij het aanleggen van een capsule garderobe:

1.Bekijk

Plaats al je kleding, accessoires en schoenen op en rond je bed. En bekijk wat je hebt.

2.Sorteer

Maak vier stapels. Stapel één bevat alles waar je echt van houdt. Stapel twee bevat kleding waaraan je twijfelt. Stapel drie bevat items die je wilt doneren. Ze zijn nog goed, maar passen niet meer bij je leven of figuur. Stapel vier bevat kleding die je wil weggooien. Deze spullen zijn in slechte staat. Ga door met sorteren tot je hele bed leeg is. Doe de dingen die je wil doneren in een zak en breng die zo snel mogelijk weg. Gooi de dingen die je weg wil gooien ook meteen weg. Recycle wel waar mogelijk. Bekijk de twee overgebleven stapeltjes. Trek kleding waar je niet zo zeker over bent nog eens aan en stel jezelf de vragen: Zou ik dit item vandaag weer kopen? Ga ik dit de komende 6 maanden dragen? Als het antwoord ‘neen’ is, leg je het aan de kant. Dan past het niet bij jou en  jouw ‘basis garderobe’.

3.Kies

Als je alle kleding hebt overlopen, maak je een keuze van jouw 40 lievelingsitems. Begin met dat wat je dagelijks draagt. Bijvoorbeeld:

Kleding: jeans, jurk, rok, shirt, jasje.
Juwelen: ring, armband.
Accessoires: zonnebril, handtas, rugzak, sjaal.
Schoenen: sandaaltjes, boots.

Meestal zijn dit ongeveer 20 stuks. Je hebt dus nog ruimte voor 10 tot 20 extra items. Een handige verdeling is ongeveer 22 kledingstukken, 2 juwelen, 5 accessoires en 4 paar schoenen. Ondergoed, slaap- en sportkleding hoef je niet mee te rekenen.

4. Investeer

Kijk welke kledingstukken je ontbreekt, hang ze per kleur en per soort en maak een lijst van wat je nu nog nodig hebt. Zo kom je er snel achter wat je te weinig of misschien te veel hebt in je kledingkast. Zorg ook voor voldoende variatie in kleuren, zodat je verschillende boeiende combinaties kan maken. Als je niet zeker bent van de kleuren en de stijl die bij jou passen adviseer ik je om te investeren in een persoonlijk kleur- en stijladvies bij een professional.

Vervolgens ga je shoppen en investeer je enkel nog in kleding die perfect past bij jouw uitstraling. Daarnaast dienen de kledingstukken ook bij elkaar te passen en onderling te combineren zijn. Je zal zien dat je uiteindelijk met minder dan 30 tal kledingstukken een oneindig aantal combinaties kan maken. Zo creëer je een garderobe met passende outfits voor elke gelegenheid. Waar je niet te lang hoeft over na te denken!

5. Herhaal

Doe deze oefening af en toe opnieuw en vervang kapotte kledingstukken systematisch. Vul enkel aan met kleding door eerst iets te verwijderen uit je garderobe. Zo zal je kleerkast of dressing niet meer uitpuilen met miskopen of kleding die je amper draagt. Je bewaart het overzicht en je doet er jezelf en de natuur een plezier mee!

Zie je het niet zitten om hier alleen aan te beginnen, dan help ik je graag! Speciaal hiervoor onwikkelde ik de tweedaagse imagotraining ‘Dress for Success’. Tijdens deze persoonlijke training kijken we samen welke kleuren en stijl op dit moment bij jou en je imago passen. In de garderobemanagement sessie help ik jou bij het samenstellen van een mooie ‘capsule garderobe’ en tijdens de personal shopping sessie zoeken we hiervoor de nog ontbrekende stukken. Zo leer je te investeren in een duurzame en tijdloze garderobe die past bij jou, je job en het milieu! En dat op amper 2 dagen!

Op jouw succes en op het milieu!!

Annemie