Mijn dochter ergert zich aan de affiches met slecht-geklede politici. Komaan mama, die kleuren ‘vloeken’ toch zegt ze dan. Eerlijkheidshalve moet ik eraan toevoegen dat ik het natuurlijk ook zie, maar ik maak mij hier niet meer druk om. Ik probeer ernaast te kijken, hoe moeilijk dat soms ook is. Maar dat neemt niet weg dat ik het wel ‘opmerk’ en dat er een stemmetje in mij zegt: een paar tips zouden al een wereld van verschil maken. Ik vind het op zich wel jammer dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed, maar ik begrijp het wel. Veel van onze politici niet helemaal niet bezig zijn met hun uiterlijk, ook omdat ze zich eenvoudigweg niet realiseren hoe belangrijk hun kledingstijl is. Ook voor hun resultaten in het stemhok. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd, zo vlak voor de verkiezingen.

En toch is het belangrijk!

Er bestaat zelfs zoiets als een dress code voor politici.

Die verschilt trouwens niet zoveel van de algemeen zakelijke dresscode. De tips die ik in deze blog geef, gelden dus eigenlijk voor alle zakenvrouwen.

En in volle aanloop naar de verkiezingen, wil ik hier toch even op ingaan. Zeker nadat ik vorige week hierover gebeld werd door een journalist van De Standaard en het Nieuwsblad. Ze vroegen me naar mijn opinie over de nieuwe bril van Gwendolyn Rutten. Ben je benieuwd wat ik daarover te vertellen had, lees dan zeker de artikelen.

Voor politici is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen op hen stemmen, ze willen dus door zoveel mogelijk mensen ‘leuk’ worden gevonden, want de kiezer ‘geeft’ zijn stem aan de politicus. In België geldt de kiesplicht, d.w.z. dat er heel wat stemmen ‘moeten’ gegeven worden! En een stem krijg je niet zomaar…

Mensen geven enkel aan andere mensen die ze vertrouwen en die ze leuk vinden.

We noemen dit ook de trust, like & gun factor. En die telt dus niet alleen in het zakenleven, maar ook in de politiek. De kiezers zijn ahw de klanten van onze politici. In volle kiescampagne is het dan ook een kwestie van zo goed mogelijk in beeld te komen en ‘vertrouwen’ te scheppen.

Overal zien we affiches hangen met plaatselijke politici: dat is niet zomaar. Zo blijven ze zichtbaar voor de kiezer en hopen ze dat er op hen zal gestemd worden. En dat werkt!

Wij beslissen immers vaak al op het eerste gezicht of we iemand leuk vinden. Dus als de politicus erin slaagt om op de foto’s uit te stralen waar hij voor staat, dan is de kans groter dat hij ook daadwerkelijk verkozen wordt. Er is dan ‘continuïteit’ en dat geeft vertrouwen. En dat is wat vele mensen aantrekt.

Er op je best uitzien en uitstralen waar je voor staat is dus echt heel belangrijk voor politici. En niet alleen op de foto’s van kiescampagnes, maar ook in debatten. Politici die niets aan het toeval overlaten, letten altijd op hun dresscode. En net als ondernemers, moeten politici zoveel mogelijk zichtbaar zijn. Ze vertegenwoordigen hun ‘programma’ en dat is niet enkel de laatste weken voor de verkiezingen. Ik zou politici dan ook ten stelligste willen aanraden om het hele jaar door aandacht te schenken aan hun kleding!

Het is geen toeval dat sommige van onze populairste politici steeds strak in het pak zitten. Denk maar aan de vlinderdas van Elio Di Rupo en het maatpak van Bart De Wever. Allebei hebben ze gekozen voor een eigen, duidelijke kledingstijl en dat maakt het gemakkelijker. Niet alleen voor zichzelf (geen kledingstress meer), maar ook voor hun kiezers: er is duidelijkheid en continuïteit. Ze zien er elke keer ongeveer hetzelfde uit en dat schept dus vertrouwen. 

De dresscode voor mannelijke politici is niet zo moeilijk. Quasi elke man staat met een maatpak. Soms is het misschien even zoeken naar de juiste kleur of snit, maar eens ze die gevonden hebben is het voor mannen eigenlijk vrij gemakkelijk.

Voor vrouwelijke politici is het echter veel moeilijker. Zij kunnen niet zomaar een pak aantrekken. Ze hebben veel meer keuze en kunnen dus ook veel meer ‘fouten’ maken. Daarbij komt dan nog eens dat vrouwen in onze maatschappij veel meer op hun uiterlijk beoordeeld worden dan mannen. Getuige hiervan het voorbeeld met de bril van Gwendolyn Rutten. 

Daarom deel ik in deze blog graag 12 belangrijke kledingtips voor vrouwen aan de top.

Want politica of niet, deze kledingregels gelden overal. Zeker als je als vrouw meer aanzien en macht wil verwerven, zonder je te moeten kleden als een man.

Ik som ze nog eens even op:

 1. Kleed je in je eigen stijl en kies kleding die past bij jou als persoon:. Je stijl kan eerder klassiek, vrouwelijk, extravagant of een combinatie van stijlen zijn. Jouw stijl moet 100% bij jou als persoon passen. Dus draag geen mantelpakken als je je daar niet echt comfortabel in voelt. Er zijn genoeg alternatieven.

 2. Pas op met casual kleding! Een jasje is altijd zakelijker dan een truitje. Een blouse is een keurig alternatief voor een T-Shirt en let ook op met ‘jeans’. Hakken zijn altijd zakelijker dan platte schoenen, maar let op met fijne naaldhakken. En draag ‘nooit’ sneakers voor een zakelijke gelegenheid, ook al zijn die voor vrouwen momenteel volop in de mode. Een sneaker is en blijft een ‘sportief’ kledingstuk. Net zoals een fleece, slippers of sandalen.

 3. Kies voor kleuren die je laten stralen en die jouw kwaliteiten zichtbaar maken, maar overdrijf niet. Sommige kleuren draag je beter ook helemaal niet. En als je het liever houdt bij een sobere stijl, kies dan wel voor kleur in je accessoires. Ga eens voor een kleurrijke schoen, handtas, juweel of sjaal. Weinig mensen weten trouwens dat je het gedrag van je omgeving kan beïnvloeden met de kleuren die je aantrekt. Sinds enkele maanden werk ik met een totaal nieuw model van kleuranalyse, gebaseerd op de psychologie van kleuren. De resultaten van mijn klanten zijn ongelooflijk! Ik heb echt wonderen zien gebeuren: sommigen zijn erin geslaagd om binnen enkele weken hun omzet te verdubbelen en daarnaast de juiste partners en klanten aan te trekken. Deze ‘topkleuren’ kunnen trouwens ook veranderen in de loop van je leven. Net zoals jij ook niet meer dezelfde bent als vroeger.

 4. Draag kwalitatieve kleding: investeer in basisstukken in een goede kwaliteit. Draag beter natuurlijke stoffen dan synthetische.

 5. Let op de pasvorm: kleding moet perfect passen, dus niet te groot of te klein.

 6. Fashion trends mogen, maar overdrijf hier ook niet mee. En ga er enkel in mee als ze bij jouw persoon en jouw stijl passen.

 7. Pas op met ‘te bloot’: combineer dus nooit een decolleté met blote benen. Let ook op met te korte rokken, te laag uitgesneden blouses en ondergoed dat zichtbaar is door je kleding. Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat de aandacht te veel naar je lichaam en kleding gaat en niet naar je boodschap. Dit geldt vooral voor je zakelijke kledingstijl, op een privé feestje draag je natuurlijk wat je zelf wil. Maar vergeet niet dat er tegenwoordig overal camera’s zijn en dat er overal kunnen foto’s opduiken van jou

 8. Onder kleedjes en rokken draag je beter altijd een panty, maar let wel op met de kleur van de panty. Huidkleurige panty’s draag je best iets donkerder dan je huid.

 9. Wees spaarzaam met sieraden. Ook hier kies je beter voor kwaliteit dan kwantiteit. Kies voor een mooie sjaal of subtiele ketting.

 10. Draag ‘gesloten’ schoenen, ook al is het buiten 30°. Sandalen zijn not-done in een zakelijke context. Kies ook hier weer voor verschillende paren kwalitatieve schoenen zodat je eens kan afwisselen. Er zijn ook veel alternatieven voor pumps of laarzen. Wees gerust een beetje creatief in je schoeisel, er lopen te veel mensen rond met ‘brave’ of ‘saaie’ schoenen. Afwisseling houdt het boeiend!

 11. Verzorg je en let op je lichaamshygiëne. Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Perfectie in je stijl en kleuren hoeft zeker niet, maar op verzorging dien je elke dag 10/10 te hebben. Dus gebruik altijd deo en parfum, maar kies voor subtiele geuren. Zorg dat je haren netjes geknipt en geföhnd zijn. Verzorg ook je nagels en tanden. Als je kiest voor nagellak, lak ze dan in een neutrale of stijlvolle kleur en zorg zeker dat ze nooit afbladderen. Let op met ‘modekleurtjes’ op je nagels, ze komen soms meisjesachtig over en dan word je ook weer niet serieus genomen door je omgeving.

 12. Draag altijd (een beetje) make-up. Een subtiele basis look ziet er fris en professioneel uit, maar let op met te veel make-up. Soms volstaan een beetje mascara en wat lipgloss. Onopvallend en subtiel aangebracht zal je er met make-up altijd beter en professioneler uitzien. Zeker als je in de spotlights staat, dan mag het zelfs wat zwaarder.

Wil je nog meer tips, like dan zeker mijn Facbook-pagina en download mijn e-book. Of contacteer me voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken hoe ik je kan helpen. Het is immers mijn vurige wens om zoveel mogelijk vrouwen in hun kracht te zetten, zodat ze van vrouwelijk ‘lijderschap’ gaan naar echt ‘leiderschap’. De wereld heeft er nood aan!

 Op jouw succes!

Annemie