Als onderneemster ben ik aangesloten bij een paar netwerkorganisaties.

Een van de voordelen is dat je zo je bedrijf leert voorstellen aan collega ondernemers.  En dat is niet altijd evident. Heel wat ondernemers hebben stress als ze over hun bedrijf moeten spreken, zeker als ze eerder introvert dan extravert zijn en dus niet graag in de belangstelling staan. Ik was vroeger ook zo. En als hoogsensitief persoon vind ik het nog steeds lastig om te spreken voor mensen die ik niet goed ken. Ook al weet ik dat ik het kan: ik heb immers jaren lesgegeven. En als je gewend bent om een bende pubers te entertainen, dan is spreken voor gemotiveerde ondernemers een ‘luxe’, geloof me…  En toch is het soms lastig, spreken over je onderneming.

En ik ben niet alleen. Heel wat van mijn collega ondernemers hebben stress als ze voor een groep moeten spreken en dat is er soms ook aan te zien. Ze beginnen te stotteren of overmatig te zweten. Sommigen verschuilen zich achter een flitsende powerpoint of heel veel slides en nog veel meer vakjargon.

Ondanks de enorme inzet, missen  dit soort presentaties vaak hun doel.

En dat is jammer! Een geslaagde presentatie heeft zelden iets te maken met het aantal dia’s. Eigenlijk is een powerpoint voorstelling vaak helemaal niet nodig! Mensen zijn vooral geboeid door sprekers die gewoon vanuit het hart, in simpele taal ‘vertellen’ over hun onderneming. Op een authentieke en waarachtige manier. Mensen zijn ook geïnteresseerd in het verhaal ‘achter’ je onderneming, ze willen jouw passie zien,  horen en voelen. Wat je vertelt of precies laat zien, doet er veel minder toe.

En zo was het vorige week dus ook. Een collega gaf een mooie presentatie over haar bedrijf. Maar bij de laatste slide ging het mis. Ze wist plots niet meer wat ze moest zeggen en excuseerde zich voor haar zenuwachtigheid en slechte kwaliteit van de dia’s. Maar het publiek had dat helemaal niet door! Wij zaten geboeid te luisteren. Hoe jammer was het dat ze zichzelf zo onderuit haalde, enkel en alleen omdat de laatste slide een beetje haperde.

En dit had niets te maken met valse bescheidenheid, maar alles met het niet goed kennen en inschatten van haar eigen talenten en kwaliteiten. Doordat ze zo streng was voor zichzelf, werd ze oprecht onzeker en zenuwachtig.

Jammer genoeg is dit iets wat ik vaak zie gebeuren bij vrouwen. Ze zijn zo immens streng voor zichzelf dat ze hun ‘straalmoment’ zelf verpesten. Wat een gemiste kansen!

En het werd nog erger. Toen ik haar achteraf complimenteerde met de mooie presentatie haalde ze zichzelf opnieuw onderuit. Die presentatie stelde toch niet zoveel voor, die paar dia’s…  Ze vertelde er ook nog bij dat ze vreselijk onzeker was over haar outfit. Daarom  had ze dan maar gekozen voor iets onopvallend. 

Herken je dit?

  • Ben je ook onbewust blind voor je eigen talenten en competenties?

  • Heb jij ook de neiging om jezelf onderuit te halen of lager in te schatten?

  • Vind je het moeilijk om in de spotlight te staan en je podium te ‘grijpen’?

Dan zal je veel hebben aan de workshop die ik volgende week dinsdag 19 maart organiseer, speciaal voor ambitieuze, leidinggevende en ondernemende vrouwen die het lastig vinden om te laten zien hoe goed ze zijn. Tijdens deze sessie ga ik jullie onder meer leren ‘hoe’ je positieve feedback kan geven en ontvangen en hoe je jouw talenten en competenties kan zichtbaar maken voor anderen.  Want veel vrouwen zijn steengoed in wat ze doen maar laten het onvoldoende zien, waardoor ze dus kansen missen en zo hun eigen succes onbewust tegenhouden.

Grijp dus je kans en kom zeker langs! Er zijn nog een paar vrije plaatsen…

Inschrijven kan je via deze link.

Op jouw succes!

Annemie