Herken je het? Je loopt van hier naar daar, behaalt doelen, vergroot je omzet, zorgt dat iedereen het naar de zin heeft? Maar je vergeet jezelf hiervoor te belonen. Nochtans heb je heel hard gewerkt. Dan zal je geen goed gevoel overhouden aan al je prestaties. Na een tijdje loop je zelfs het risico om ‘uitgeblust’ te geraken.  Dan ga je twijfelen aan jezelf en aan je carrière of aan je zaak. En dat is helemaal nergens voor nodig.

Beloon jezelf!

En liefst nog elke keer dat je een belangrijk doel behaald hebt. Het belangrijkste is dat je hierbij aanvoelt wat voor jou het beste werkt. De ene vindt het heerlijk om even alleen te zijn, terwijl een ander dan weer nood heeft aan een goed gesprek met vrienden, bij een goed glas wijn of een etentje.

Doe wat goed is voor ‘jou’ en kom niet in de verleiding om dingen te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt, enkel en alleen omdat je denkt dat het moet.

Er zijn 101 eenvoudige en goedkope manieren om de zorgen en de druk van het leven van alledag te ontvluchten. Kijk welke het beste bij jou passen, maak er een lijstje van en zorg dat er voldoende zaken op staan om uit te kiezen, elke keer dat je jezelf wil belonen.

Zo voorkom je ook dat je aan de verkeerde behoeftes gaat voldoen.

Vaak snoepen we bv uit frustratie en niet omdat we echt zin hebben in chocolade. Je zal merken dat hoe meer je aan je echte behoeftes gaat voldoen, hoe minder gefrustreerd je zal zijn.

Ik merk in mijn coaching praktijk dat veel vrouwen zich schuldig voelen als ze zichzelf toestaan om iets leuk te doen. Weet echter dat dit schuldgevoel jou geen stap dichter naar je uiteindelijke doel zal brengen: gelukkig zijn.

Jammer genoeg trapte ik zelf vroeger ook vaak in die valkuil en vergat ik vaak mezelf te belonen. Ook al werkte ik keihard, ik vond het allemaal normaal. Op een bepaald moment koos ik er bewust voor om te stoppen met werken en gedurende 1 jaar thuis te blijven. In de eerste plaats om even voor mezelf en voor mijn gezin te zorgen. En wat gebeurde er? Dat jaar kocht ik veel minder kleding. Ik startte met een nieuwe hobby, keramiek maken. Iets wat al lang op mijn verlanglijst stond. Het werken met klei gaf me zoveel voldoening dat ik helemaal geen behoefte meer had aan nieuwe kleren. Ik kwam er dat jaar ook achter dat ik vaak dingen kocht uit frustratie en niet omdat ik ze echt nodig had of leuk vond.

Sindsdien heb ik geleerd om mezelf af en toe de vraag te stellen waarom ik bepaalde dingen koop of doe. Als het antwoord ‘frustratie’ is, dan probeer ik de situatie te veranderen. Als het is om mezelf te belonen, dan doe ik het zo snel mogelijk. En dan stel ik het dus ook niet meer uit.

Hieronder een aantal tips die je kan doen om jezelf te belonen:

  1. Verlies jezelf in een boek of film

  2. Leer iets nieuws: doe een cursus, leer een nieuwe taal

  3. Fantaseer en dagdroom

  4. Neem een bad

  5. Brand een geurkaars met je favoriete aroma

  6. Ga bij de schoonheidsspecialiste voor een gelaatsverzorging

  7. Laat je masseren

  8. Koop een leuk kledingstuk (maar niet elke dag!)

  9. Ga wandelen, fietsen, zwemmen, joggen

  10. Laat je huishoudelijk werk liggen en ga op café met je partner

  11. Ga dansen met vrienden

  12. Verwen jezelf met een klein ritueel: lekker kopje thee of koffie op je favoriete terras

  13. Ga een dagje naar zee

  14. Kijk naar mooie dingen: in de natuur, in het museum, documentaire

  15. Luister naar je favoriete muziek

  16. Doe iets creatiefs: schilderen, tekenen, keramiek, zingen, muziek maken, tuinieren, koken

  17. Doe eens iets anders: ga naar een nieuw restaurant, een voorstelling

  18. Staar naar de sterren

  19. Geniet van de stilte

  20. Knuffel je huisdier

 Kortom er zijn zoveel dingen die je kan doen om jezelf te belonen. Besef ook dat dit voor iedereen anders is en dat iedereen af en toe recht heeft op een beloning. Ook jij! Voel je dus zeker niet schuldig als je alleen gaat wandelen terwijl je partner onderuit zakt voor TV. Daar is niets mis mee: elke persoon heeft andere behoeftes. Het belangrijkste is dat jij leert luisteren naar je eigen lichaam en geest en de behoeftes die daarbij passen.

Vind je dit moeilijk? Waarschijnlijk heb je ooit geleerd om je eigen behoeftes te negeren of te ontkennen… Weet dat je dit op elk moment weer kan veranderen. En dat coaching jou hierbij kan helpen. Je bent trouwens niet de enige die het lastig vindt om zichzelf te belonen. Gelukkig kunnen we alles wat ons ooit werd aangeleerd ook weer afleren!

Vind je het moeilijk om jezelf af en toe te belonen? Of zoek je een coach als klankbord, contacteer me dan vrijblijvend voor een kennismakingsgesprek. Ik hoor graag hoe ik jou hierin kan bijstaan.

Op jouw succes!

Annemie