Als je niet genoeg tijd maakt voor jezelf, dan stort je vroeg of laat in.

Dat heb ik zelf ooit mogen ervaren. Maar ik heb eruit geleerd en heb me gezworen: dit overkomt me nooit meer! Graag inspireer ik jullie met een paar tips. Want drukke vrouwen kunnen wel eens het gevoel hebben dat ze zo snel lopen, dat ze niet meer weten wat ze zelf willen. Ze weten wel wat hun klanten, hun echtgenoot, kinderen en vrienden nodig hebben, maar wat ze zelf ‘echt’ willen, dat zijn ze vergeten. En dan komen ze bij mij omdat ze geen vreugde meer ervaren in hun bedrijf of gezin. En dat is jammer, want je kan dit ook voorkomen.

Zorg dus dat je goed voor jezelf blijft zorgen en tijd maakt voor jezelf. Als je niet goed naar jezelf luistert, ben je ook niet in staat om echt te luisteren naar anderen. Familie en vrienden moeten het dan vaak doen met jouw laatste restje energie. En dan ben je waarschijnlijk niet zo vriendelijk meer als tijdens het werk tegen je collega’s of klanten.

En dat is jammer, want voor de dingen en mensen die er ‘echt’ toe doen, moet je altijd de tijd nemen, dus ook voor jezelf! Als je dat niet doet, dan geraak je steeds verder verwijderd van die innerlijke diepste kracht in jezelf. Nu, die kracht zit er wel: al mijn klanten vinden die drive en kracht terug, vaak al na enkele sessies. Dus dat is wel geruststellend. Spijtig genoeg balanceren er te veel vrouwen op de rand van burn-out. Gelukkig is er een remedie: tijd nemen voor jezelf. ALTIJD.

Drukbezette vrouwen dienen heel bewust tijd te nemen voor zichzelf. Je zal hiervoor misschien wat assertiever moeten zijn dan je gewend bent en in het begin zal je het moeilijk vinden om deze gewoonte in te voeren. Ik kon op een bepaald moment in mijn leven ook niet meer genieten. Ik voelde me constant schuldig en had het gevoel dat ik tijd te kort kwam. Ik probeerde dan ook de gekste dingen te combineren: letterlijk elke stap die ik deed was berekend. Als ik in de berging een pak melk ging halen, zette ik intussen de wasmachine aan en vouwde snel de was op die uit de droogtrommel kwam. Ik was een kampioen geworden in multitasking. Als ik nu terugdenk aan wat ik allemaal ‘deed’ op een dag, dan word ik duizelig.

Ik deed zoveel! Maar tegelijk ‘was’ ik niets meer.

Nu kan ik gelukkig weer echt genieten, ook van heel kleine dingen zoals: een lekker heet bad, een kwartiertje ‘niets’ doen en staren naar de wolken, een lekker kopje thee met mijn favoriete muziek op de achtergrond. Toen niet. Ik kon niet meer ‘loslaten’: altijd weer dacht ik aan alle dingen die ik nog moest doen of al gedaan had. Ik had ook veel last van de ‘goedkeuringsvalkuil’. Ik deed heel veel dingen (ook tegen mijn zin) om het anderen naar de zin te maken en om goed gevonden te worden. Terwijl je natuurlijk nooit goed kan doen voor iedereen. Dat besef ik nu ook wel.

Dus, stop het pleasen, verjaag je schuldgevoel en … laat los.

Er gewoon ‘zijn’ is zoveel belangrijker dan ‘doen’. We zijn als vrouw door onze opvoeding vaak zo ver doorgeschoten in het ‘doen’ dat er voor ‘zijn’ gewoon geen tijd meer is. Accepteer dit niet! Het kan ook anders. Niemand werd als duracell konijn geboren. En het is ook helemaal niet nodig. Dus, als je weer eens in de stress schiet, denk hier dan aan en probeer enkele van de volgende tips:

  • Zeg foert tegen jezelf en je ‘to do’ lijstjes: ik heb een ‘not to do lijstje gemaakt en dat is veel leuker!

  • Doe je horloge af : na het werk en in het weekend draag ik amper een horloge: soms kom ik dan wel al eens te laat… (sorry!)

  • Ontspan en maak tijd voor jezelf en voor je ‘ziel’: die hoor je alleen als het rustig wordt in jou.

  • Stop met piekeren of plan een vast ‘piekermoment’ in op je dag: ik mag van mezelf max. 30 minuten piekeren per dag. Ik heb ook een speciaal piekerboekje waarin ik alles van mij afschrijf. Zo wordt mijn geest weer kalm.

  • Stel prioriteiten die passen bij je waarden: reserveer tijd voor die ene goede vriendin die je energie geeft en zeg andere afspraken af. Of blijf gewoon thuis als je hier nood aan hebt, je echte vrienden zullen het wel begrijpen. Niemand heeft iets aan de overspannen jou.   

  • Wees positief: je mag gerust even klagen en je gevoelens uiten, maar blijven klagen en sakkeren helpt je niet vooruit. Leg je neer bij de situatie of doe er iets aan.

  • Vergeef en vergeet: blijven terugdenken aan negatieve gebeurtenissen en personen vraagt te veel van je energie. Dus doe dit voor jezelf, anders blijf je een slachtoffer van wat je ooit is overkomen.

Als jij voelt dat je nood hebt aan een klankbord of coach die jou hierbij kan helpen, contacteer me dan gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als ervaringsdeskundige weet ik wat je meemaakt en voelt. En dat is niet leuk, ik wens het dan ook niemand toe. Daarom werd ik ook coach, om andere drukbezette ambitieuze vrouwen te  inspireren en tools aan te reiken zodat ze weer in hun eigen kracht gaan staan en eindelijk weer voorrang geven aan zichzelf!

 Op jouw succes!

Annemie