De doorsnee Vlaamse zakenvrouw is veel te traditioneel in haar zakelijke kleurkeuze. En dat is een gemiste kans! Zwart, grijs en blauw zijn nog steeds de meest verkochte kleuren. Het zijn ‘veilige’ kleuren die jou een zakelijke uitstraling geven. Je kan ze dus zeker blijven dragen. Maar je zal ze moeten aanvullen met kleuren die ‘echt’ bij jou passen, bij jouw uitstraling, beroep, persoonlijkheid enz…

De kleuren die jou laten stralen en die jouw kwaliteiten zichtbaar maken, noemen we ook wel eens jouw Powerkleuren. En die kunnen veranderen. Je zal het misschien zelf al gemerkt hebben. Er zijn hoogstwaarschijnlijk periodes geweest in je leven dat je een voorkeur had voor een bepaalde kleur en die ook veel droeg. Dat is normaal! Als mens zijn we heel gevoelig voor kleuren, want kleuren hebben, net als muziek een trilling.

Het is dus aan te raden om vanaf nu meer kleur te dragen en wel om de volgende redenen:

  1. Door kleuren te dragen die echt bij je passen ga je automatisch stralen en zie je er jonger uit. Je zal merken dat je niet zoveel make-up hoeft te dragen. Je krijgt automatisch een jongere, naturelle en dynamische uitstraling. Doe je dit niet, dan kan je er ouder uitzien dan je bent, of vermoeid. Met als gevolg dat mensen jou niet gaan opmerken en je dus onbewust gaan ‘negeren’. Niet zo leuk als je bv. gaat netwerken. 

    Maar pas wel op, ga niet zomaar wat experimenteren! Door het dragen van te felle kleuren die niet echt bij je passen, kan je het omgekeerde effect krijgen en bepaalde mensen zelfs ‘afstoten’ . Te felle of te zachte kleuren kunnen ervoor zorgen dat je niet serieus wordt genomen: mensen zullen onbewust twijfelen aan je professionaliteit of competenties.

  2. Door het dragen van de juiste kleuren ga je ook de ‘juiste’ mensen aantrekken. We worden nu eenmaal niet getriggerd door ‘losers’ of ‘zieke mensen’. Zelfs het vinden van de geschikte partner kan samenhangen met je kleuren. Besef ook dat je door te kiezen voor ‘veilige kleuren’ zoals grijs, blauw en zwart, je misschien wel ‘saaie’ mensen gaat aantrekken.

  3. De juiste kleuren laten je ‘opvallen’ en laten onbewust jouw kwaliteiten zien. Ik mocht het onlangs zelf ondervinden tijdens een netwerkevenement. De eerste dag wou ik me een beetje ‘low- profile ‘ opstellen. Daarom koos ik voor gedempte kleuren aan mijn gelaat, weliswaar met een opvallende kleur broek. Mensen vonden me stijlvol, zakelijk maar complimenten over mijn uitstraling kreeg ik niet. Toen ik de volgende dag een jurk aantrok in mijn powerkleur, bleef ik niet onopgemerkt. Na ½ uur had ik al van minstens 5 verschillende dames opmerkingen gekregen over mijn uitstraling en looks. Was ik op zoek naar bevestiging? Helemaal niet, maar ik wou wel een ‘goede indruk’ nalaten en herinnerd worden.

  4. Kleuren werken ook in op je stemming en gemoed. Denk maar aan het effect van de zon op onze stemming. Wel, kleuren hebben ook dat effect. Mijn fel gekleurde broek liet zien dat ik een optimistisch persoon ben en ik trok dan ook toffe mensen aan die eerste dag van het evenement. Er werd heel wat afgelachen…

    Tijdens het evenement was er ook 1 dame die er echt bovenuit sprong. Ze had gekozen voor een rode jurk en groen jasje. Twee kleuren die haar fantastisch stonden en haar een pittige en vrolijke uitstraling gaven. Niemand was dan ook verwonderd over het feit dat ze kindercoach was. En inderdaad, de kleuren deden haar stralen en gaven haar een ondeugende twinkel in de ogen. Je werd al blij, enkel door naar haar te kijken! Toen ik haar complimenteerde met haar kleurkeuze vertelde ze mij dat de keuze voor deze outfit geen toeval was. Tijdens een kleurenanalyse had ze immers ontdekt dat groen en rood haar topkleuren waren.

  5. Kleuren kunnen je helpen bij het behalen van je doelen. Dit is onderzocht in de psychologie van kleuren. Ik geef toe, eerst leek dit voor mij ook hocus-pocus, maar ik heb het aan den lijve ondervonden. Daarom maakt de psychologie van kleur voortaan een groot deel uit van mijn coaching methode. Ik heb gemerkt dat kleuren een bepaald effect hebben op mijn klanten, we geraken onmiddellijk veel dieper in de sessies en mijn klanten gaan hierdoor ook veel sneller in actie. Door het inzetten van de juiste kleuren halen ze sneller hun doelen en worden ze meer geraakt in hun emoties en drijfveren. Je powerkleuren zeggen immers iets over jou als persoon. Iemand die mooi is met felle kleuren of met rood is een ander type mens dan iemand die vooral straalt in pastelkleuren. Daarnaast zorgt jouw powerkleur er ook voor dat je je beter voelt en dus makkelijker tot actie overgaat. En dat is toch waar het om draait bij coaching? 

Start dus vandaag nog met het dragen van jouw Powerkleuren en ondervind zelf wat het met je doet. Ken je jouw kleuren niet? Kom dan zeker langs voor een kleuranalyse. Je ontdekt welke kleuren jou laten stralen en je een boost geven om jouw zakelijke en persoonlijke doelen te bereiken.

Op jouw succes!

Annemie