Sinds enkele jaren coach ik vooral ondernemers en hoogopgeleide professionals. En ondanks hun successen, blaken mijn klanten bij de start van hun coaching traject zelden uit in zelfvertrouwen. Ze zijn vaak te bescheiden en houden zichzelf onnodig klein.

Soms ligt de oorzaak in hun  opvoeding, maar even vaak wordt dit veroorzaakt door hun hoog gevoeligheid.  Net zoals ikzelf zijn een groot aantal van mijn klanten hoog gevoelig. Over het algemeen is dit een mooie eigenschap, die toch wel een paar nadelen kan hebben. Zeker als je ondernemer bent. Hoog gevoeligheid gaat vaak samen met een gebrek aan zelfvertrouwen. 

Pas op, dit is niet hetzelfde als een gebrek aan ‘zelfwaarde’. Mijn klanten kennen hun eigen sterktes en zwaktes vaak heel goed en ze durven ook luisteren naar hun hart en in hun ondernemerschap hun gevoel volgen. Maar toch zijn ze een beetje onzeker: hierdoor beginnen ze te twijfelen aan zichzelf en gaan ze bepaalde zaken zelfs vermijden, zoals ‘spreken in het openbaar’, netwerken, bloggen, vloggen enz… Ze durven onvoldoende zichtbaar en hoorbaar zijn. Soms gaat dit zover dat ze zichzelf en hun business regelrecht  ‘ondermijnen’. Hoe hard ze ook werken, het wil maar niet vlotten.

Hoog gevoelige ondernemers en professionals hebben vaker last van een gebrek aan zelfvertrouwen dan de doorsnee ondernemer. Waarom? Wel ze zijn doorgaans sneller overprikkeld.  Ze zijn vaak ook kritisch, vooral naar zichzelf toe. Daarnaast zijn ze ook gevoeliger voor kritiek omdat ze de dingen vaak persoonlijk opnemen. Ze voelen zich verantwoordelijk, zelfs voor zaken die niet in hun bevoegdheid liggen.

En al die dingen zorgen ervoor dat hoog gevoelige ondernemers en professionals niet graag in de spotlight staan en soms het liefst van al onzichtbaar zouden zijn.

Ik heb 5 tips die ik graag met je deel.

Zaken die ik regelmatig ook zelf toepas als het mij allemaal een beetje overweldigt en als ik merk dat ik mijn zelfvertrouwen dreig te verliezen.

  1. Stop met luisteren naar je innerlijke criticus.
    Iedereen heeft een innerlijke criticus, dat is vaak de stem van een ouder of gezagfiguur die lelijke dingen tegen je zegt. Weet dat die innerlijke criticus ons enkel wil beschermen voor gevaar. Daarom zal de innerlijke criticus er alles aan doen zodat we binnen onze comfortzone blijven. Verandering is in die optiek ‘gevaarlijk’. Onze criticus wil ons houden waar we zijn en ons wijzen op mogelijke gevaren als we nieuwe dingen willen ondernemen. Weet dat de criticus er altijd is en nooit zal zwijgen, tenzij je hem actief het zwijgen oplegt of stopt met ernaar te luisteren. Op momenten dat mijn duiveltje (criticus) het van mij dreigt over te nemen, word ik me hiervan bewust en schenk er vervolgens geen aandacht meer aan.

  2. Wees positief: denk aan alle positieve gevolgen die er zijn als je bv moet spreken in het openbaar. Mensen zullen je achteraf gelukwensen of bedanken voor het delen van je mening of inzichten. Weet ook dat zaken vaak beter gaan dan verwacht. Er kan al eens iets mislukken, maar dat is dan nog steeds geen ramp. Niemand is perfect, toch?

  3. Ken jezelf (en je goede eigenschappen) en focus daarop.
    Schrijf eens op waar je goed in bent, wat je goed kan. Op moeilijke momenten loont het de moeite om de lijst eens ter hand te nemen. Wat je beter niet doet: jezelf vergelijken met anderen. Dat leidt tot niets, focus je vooral op jezelf en jouw unieke talenten.

  4. Laat jezelf meer zien en horen.
    Alles is een gewoonte, ook spreken voor een groep. Of alleen op reis gaan. De eerste keer is het raar, maar als je iets vaak genoeg doet, wordt het op de duur een gewoonte. Dus kom af en toe eens uit je comfortzone, doe dingen die je spannend vindt. Misschien ga je ze op de duur nog leuk vinden?

  5. Neem voldoende tijd voor jezelf.
    Weet dat je in drukke periodes voldoende ‘me-time’ moet voorzien om je goed in je vel te voelen. Hoe meer prikkels je van buitenaf krijgt, hoe meer zelfzorg je dient toe te passen. Door te kiezen voor jezelf en je eigen behoeften voorrang te geven, zal je meer zelfvertrouwen krijgen. Jij bent minstens zo belangrijk als de ander! Dus maak een lijst met dingen die je leuk vindt. En als je het lastig hebt, plan dan een pauze in en doe iets leuk!

Worstel jij als hoog gevoelige leider met je zichtbaarheid en vind je het eng om hoorbaar te zijn? Kom dan zeker eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik jou hierbij kan helpen.

Op jouw succes!

Annemie