Vind je het moeilijk om kleren te combineren?

Draag je vaak dezelfde setjes kleding omdat je onzeker bent over de combinaties? Dan ben je zeker niet alleen! Mijn moeder deed het ook! Als kind ergerde ik me een beetje aan het feit dat ze steeds dezelfde kleding setjes droeg. Ze wist niet hoe ze haar kleding onderling kon combineren en droeg dus telkens de combinatie die ze had gekocht in de winkel. En behulpzaam als ik was deed ik niets liever dan haar te helpen! Het was bij ons thuis een beetje de omgekeerde wereld: het was niet mijn mama die mijn setjes klaar legde, maar ik die haar kleding klaar hing voor de volgende dag. En niet alleen bij mijn mama…

Ik startte reeds op jonge leeftijd met combineren.

Amper 6 jaar was ik toen ik mijn broertje gebruikte als paspop voor mijn stijlexperimenten. Soms kleedde ik hem als jongetje, maar af en toe waagde ik het zelfs om hem om te toveren in een meisje: ik deed hem een oude jurk aan van mijn poppen of van mezelf en bond zijn lange blonde lokken in staartjes. Tot ergernis van mijn broer zag de melkman niet dat het een jongetje was: mijn experiment was geslaagd!

Gelukkig heeft het niet tot grote trauma’s geleid bij mijn broer. Hij is intussen uitgegroeid tot een zelfbewuste veertiger met een uitstekende kledingsmaak. Of mijn vroegere styling tips er voor iets tussen zitten, laat ik in het midden. Feit is dat ik in mijn jeugdjaren ons hele gezin kleedde: ik heb dus uren geoefend om kleding te combineren, niet alleen bij mezelf maar ook bij mijn broer, zus en ouders.

Intussen help ik ook mijn man al meer dan 25 jaren bij het maken van de juiste kledingcombinaties, heb ik zelf een zoon en dochter en ben ik al 10 jaren image consultant. Dus ook beroepsmatig heb ik reeds honderden mensen voorzien van styling en combinatie advies. Maar eerst heb ik dus jaren zelf ‘geoefend’ met alles wat voor handen was.

Aangezien drukbezette ondernemers en professionals niet de tijd hebben om uren te oefenen in het combineren verklap ik hier alvast enkele van mijn belangrijkste ontdekkingen, want combineren kan je leren!

Mijn 5 belangrijkste kleuren combinatietips:

  1. Draag maximum 3 verschillende kleuren in 1 outfit
    Ik ben vrij streng op dat vlak. De kleuren van je riem en schoenen tellen immers ook mee! Het dragen van maximum 3 kleuren zal je outfit meer klasse en eenheid geven. Zo zal je betrouwbaarder en serieuzer overkomen.

  2. Wil je je ogen laten schitteren? Draag dan alleszins 1 kledingstuk in de kleur van je ogen. Je kan ook kiezen voor een een accessoire of juweel in de kleur van je ogen. Kortom, kleding in de kleur van je ogen is een investering op de lange termijn: het zal altijd bij je blijven passen, ongeacht de modekleuren of trends.

  3. Draag je top kleuren aan je gelaat: zo zie je er altijd stralend en fris uit. Weet je niet wat jouw top kleuren zijn? Let op de complimenten die mensen je geven of laat je adviseren tijdens een professioneel kleuradvies, het zal je geen windeieren leggen!

  4. Kies je toch voor een outfit met meer dan 3 kleuren, zorg dan dat de verschillende kleuren samensmelten door bv een sjaal te dragen waarin deze kleuren terugkeren. Zo geef je meer eenheid aan je outfit. Denk aan een interieur, ook daar probeert men via het terugkeren van bepaalde materialen en kleuren een eenheid te scheppen. Het aankleden van mensen is in wezen niet zo verschillend van het aankleden van een interieur!

  5. Investeer in basis stukken (rokken, broeken en jasjes) in neutrale kleuren die bij je passen. Daarop kan je dan al je bloesjes of hemden combineren. Let wel op met zwart als basiskleur, het staat immers niet iedereen: soms is donkerblauw, grijs of bruin beter. De ‘little black dress’ vervang je soms beter door een donkerblauw of grijs exemplaar.

Heb je behoefte aan meer combinatietips? Lees dan zeker mijn volgende blog, daarin verklap ik nog meer geheimen. Of kom eens langs voor een dress4success traject op maat met persoonlijk kleur, stijl- en imago advies: dan leer ik jou al mijn combinatie geheimen en nog veel meer!

Lees zeker ook even mijn blog over hoe je stijlblunders kan voorkomen.

Op jouw succes!

Annemie