Vorige week vroeg een klant me om een paar kledingtips voor een belangrijk sollicitatiegesprek. Ik dook in mijn pen en schreef er dan maar meteen een blog over waar jullie hopelijk ook iets aan hebben. Want solliciteren en je gepast hiervoor kleden, dat kan je leren! 

De eerste indruk is heel belangrijk. 

Je wordt tijdens een sollicitatiegesprek ook beoordeeld op je uiterlijk. Laat daarom zeker de beste versie van jezelf zien in dit eerste gesprek. Daarmee bedoel ik niet dat elke vrouw dan maar best een mantelpak kan dragen!  

Wil je de job krijgen die bij je past? Houd dan zeker rekening met deze tips:

 1. Wees verzorgd! Draag nette (gestreken) kleding waarin je niet gemakkelijk gaat zweten. Heb je toch snel last van geurtjes, gebruik dan zeker deodorant, maar overdrijf niet met parfum of make-up. Houd het subtiel. Zorg dat je kapsel goed zit en draag een panty als je kiest voor een kleedje of rok. Voorzie ook een reserve panty in je handtas, een ladder in je kous is echt geen gezicht 😊

 2. Draag kleding waarin je je op je gemak voelt. Kies dus voor kleding die je ook zou dragen als je daar zou werken. Informeer je over de dresscode in het bedrijf: vraag het na bij je toekomstige werkgever of neem eens een kijkje of hun website of facebookpagina, zo ontdek je wat de werknemers meestal dragen. Zorg dat je een beetje netter gekleed gaat dan je potentiële nieuwe collega’s. Bij twijfel ben je beter ‘overdressed’ dan ‘underdressed’.

 3. Houd het subtiel. Overdrijf dus niet met prints, sieraden, make-up en parfum. Sommige mensen zijn gevoelig voor geuren. Ook je sieraden vallen best niet op: ze dienen enkel om je outfit ‘af’ te maken.

 4. Schoenen dienen goed verzorgd te zijn: dus geen afgetrapte sneakers of ongepoetste laarzen. Je draagt ook beter geen open schoenen of sandalen voor een sollicitatiegesprek. Je kiest best voor een gesloten pump. Zorg ervoor dat je schoenen en handtas bij elkaar passen.

 5. Draag flatterende kleding die je lichaam op de juiste punten accentueert. Let dus op met te strakke of te wijde kleding.

 6. Kies voor kleding die je al vaker gedragen hebt en waarin je je goed voelt: dat zal je meer zelfvertrouwen geven en zo ben je zeker dat de kleding niet plots gaat jeuken of zo.

 7. Laat niet teveel bloot zien: draag je rok of kleedje of knielengte, bedek je schouders en let op met een decolleté. Je wilt vooral beoordeeld worden op je innerlijke kwaliteiten, niet op je vrouwelijkheid.

 8. Draag kleding in de juiste kleuren. Om het niet te saai te maken, kan je kiezen voor een sjaal of jasje in je topkleur. Topkleuren maken je stralender en dynamischer. Maar ook hier houd je het best zo subtiel mogelijk.

  Enkele interessante kleurenweetjes die je keuze kunnen vergemakkelijken. Kleuren brengen immers altijd een onbewuste associatie met zich mee:

  Voor formele, zakelijke gelegenheden zijn blauwe en witte tinten aan te raden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust. Daarom worden deze kleuren zo vaak gedragen op kantoor.

  Andere rustige, maar warmere kleuren zijn beige, taupe en zalmroze. Deze kleuren zijn vrouwelijker en geven een warmer gevoel, terwijl ze toch een zakelijke uitstraling hebben.

  Eerder opvallende kleuren, zoals rood, geel of blauw, geven je een meer energieke en creatieve uitstraling.

 9. En in je eigen stijl! Een mantelpak zal bv heel mooi staan bij iemand die houdt van klassieke kleding. Maar als je eerder een stoer type bent, dan zal een geklede jeans met blouse en pumps beter bij je passen. Kies dus kleding die je anders ook zou dragen, maar zorg er wel voor dat het niet te casual wordt. Solliciteren is en blijft een vrij formele aangelegenheid.

 10. Zorg dat je jouw kwaliteiten laat zien in je outfit:
  Betrouwbaar: kies bv voor donkerblauw.
  Creatief: durf combineren (kies voor een iets opvallendere kleur of speciaal accessoire).
  Precies: zorg dat je heel verzorgd bent (lak bv ook je nagels, doe make-up op).

Heb jij binnenkort een belangrijk sollicitatiegesprek en ben je onzeker over je uitstraling? Kom dan zeker langs voor een imagoscan. Dan gaan we samen na hoe het zit met jouw professionele uitstraling en imago.

Op jouw succes!

Annemie