Onlangs zag ik hier nog eens een heel duidelijk bewijs van tijdens een documentaire op TV.

Een jonge Vlaamse journaliste schetste een ontroerend en prachtig portret van haar Congolese vader. We maakten kennis met een fiere, mooie, grote man die uitmuntend gekleed was. Toen hij in de jaren 70 zijn geliefde volgde naar België, besloot hij om van zijn carrière een echt succes te maken, ook al was dat niet simpel voor een Afrikaanse man in een blanke omgeving. Hij ging zich picobello kleden en investeerde fors in kleding op maat.

Zelfs nu hij al een paar jaren geniet van zijn pensioen, ziet hij er nog steeds uit als een echte gentleman. Zijn toenmalige baas vertrouwde hem toe dat hij zijn job vooral te danken had aan zijn fiere levenshouding en kledingstijl. Hij kreeg dan ook de job die hij stiekem ambieerde en kon een mooie carrière opbouwen in het bedrijf van zijn dromen.

Uit respect voor zichzelf en zijn medemens stond en staat hij erop om zich piekfijn uit te dossen.

Hij ziet dit ook als een antwoord op de vormen van latent racisme en uitsluiting die jammer genoeg nog steeds aanwezig zijn in onze maatschappij. Zelf heeft hij daar naar eigen zeggen minder last van gehad. Hij wijt dit grotendeels aan zijn fiere levenshouding en kledingstijl.

 ‘Als je respect hebt voor jezelf, krijg je ook respect terug’. Zijn maatkleding straalt uit dat hij extreem veel zelfrespect heeft en daarnaast ook heel betrouwbaar, precies en professioneel is. En door te kiezen voor maatpakken in een niet-alledaagse kleur en stijl laat hij zien dat hij ook heel creatief is. 

Kortom deze man heeft aan den lijve mogen ondervinden wat ik ook al lang weet: kleren maken de man of de vrouw! Natuurlijk dien je als hoogopgeleide werknemer ook wel een meerwaarde te bieden in je job, maar door te kiezen voor kleding die je persoonlijkheid en professionaliteit onderstreept, kom je al een heel eind. Wat je nu reeds uitstraalt, dient achteraf enkel nog bevestigd te worden.

Dit is veel gemakkelijker dan het tegenovergestelde: je baas of collega’s ervan te overtuigen dat je professioneel, betrouwbaar en creatief bent als dat niet zichtbaar is in je outfit. Mensen geloven vooral wat ze ‘zien’. Jouw zakelijke outfit is dus veel belangrijker dan je denkt! Je hebt bovendien maar 1 kans om een goede eerste indruk te maken, dus je kan ze maar beter grijpen!

En waarom zou jij er ook, net zoals deze stijlvolle Afrikaanse man, niet altijd op je best willen uitzien? Ik heb ondervonden dat AL mijn klanten na een imago coaching traject meer zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfliefde kregen. Door kleding te dragen die hun persoonlijkheid onderstreept, stralen ze uit wie ze echt zijn. En dat leidt automatisch tot werk dat bij hen past, meer gezag en aanzien bij de mensen rondom hen: hun baas, collega’s, vrienden, familie en klanten.

Kortom, kleding op maat van jouw persoonlijkheid leidt altijd naar werk en leven op jouw maat! 

Wil je het fragment van de documentaire zien waar het in deze blog over gaat dan kan dit via deze link.

Bekijk 'Behind the bowtie' en andere 4x7-docu's online via deze link.

Wil jij ook een job op jouw maat? Kom dan zeker langs voor een persoonlijke imago scan. Tijdens deze scan ontdek je hoe het zit met jouw zakelijke uitstralin. Grijp deze kans en krijg waardevolle feedback die je carrière die super boost kan geven waarop je al zolang op wacht.

Op jouw succes!

Annemie