De man wiens uiterlijk ik ging afstemmen op zijn innerlijk was aanvankelijk niet zo ‘happy’ met zijn lengte. Als introverte persoon had hij het er heel moeilijk mee dat hij zo groot was. Om zo min mogelijk in het oog te springen, droeg hij liefst onopvallende (saaie) pakken. Bij ons eerste contact durfde hij me amper een hand te geven en keek hij gewoon langs me heen. Hij liep lichtjes voorovergebogen en leek zo wel op een oud mannetje ipv op de dynamische (ondernemende) dertiger die hij was.  

Inmiddels is hij meer dan tevreden met zijn ‘lange slungelige lijf’ en weet hij het zelfs in zijn voordeel te gebruiken.

Toen ik hem vertelde dat de lengte van een man vaak recht evenredig is met zijn loon keek hij me nieuwsgierig aan. Onderzoek heeft bewezen dat het een voordeel is voor een man om er zo groot mogelijk uit te zien, zelfs al ben je al vrij lang. Maar dat wist mijn klant duidelijk niet! Omdat hij zich te groot voelde, liep hij steeds met gebogen rug en afhangende schouders: hierdoor wilde hij ‘letterlijk’ wat dichter bij zijn klanten staan. Toen ik hem vroeg of hij soms ‘gezag problemen’ had of dat het gebeurde dat ze hem niet correct betaalden, hoorde hij het in Keulen donderen. Hoe wist ik dat? Tja, als je op zijn lichaamshouding afging, was dit niet zo verwonderlijk. Hij droeg kleding die niet echt bij hem en zijn functie paste, in de foute kleuren. En hij kwam door zijn lichaamstaal onzeker over en straalde hierdoor weinig autoriteit uit. 

Sinds hij enkele maanden geleden langskwam voor persoonlijk kleding advies, is zijn tarief opgeslagen en betalen zijn klanten hem veel stipter. 

Dus lengte en lichaamshouding bepalen vaak ook je loon. Hoe groter je bent, hoe sneller men geneigd zal zijn om je een leiderspositie of leiding gevende functie te geven. Mannen die er groter uitzien hebben automatisch meer kans op promotie dan hun kleine of vrouwelijke collega’s. Tot grote ergernis van diezelfde collega’s.

Onlangs nog werd dit beaamd door 2 vertegenwoordigsters van een groot farmaceutisch bedrijf die ik regelmatig ontmoet bij mijn lezingen in ziekenhuizen. Het is ongelooflijk zeiden ze, maar in ons bedrijf bekleden de grootste mannen de beste functies, zelfs al zijn ze niet capabel en zijn er betere mannelijke en/of vrouwelijke kandidaten!

Dit is erg, maar wel de realiteit. En zeer onrechtvaardig want je lengte of geslacht heeft helemaal niets te maken met je vak bekwaamheid. Gelukkig zijn er ook andere factoren die kunnen zorgen voor meer uitstraling zoals : zelfvertrouwen, uitstraling, betrouwbaarheid en lichaamstaal. En daar kan je wel aan werken, met resultaat! 

Daarom spoor ik vooral vrouwen aan om in zichzelf en in hun carrière te investeren, want ze hebben het echt nodig.

Gewoon goed zijn in je job is voor vrouwen vaak niet voldoende, ze moeten het ook durven uitstralen en zeggen. En elke man die bij me komt ‘style’ ik zo dat hij er (nog) groter en slanker uitziet, zodat iedereen zijn capaciteiten ziet. Dat de lengte zo bepalend is voor het salaris en de positie verwonderde mij aanvankelijk ook. Toch kan ik na jaren ervaring, niet anders dan dit te beamen. 

Want, sinds mijn ‘grote, slungelige klant’ op zijn kleding en lichaamshouding let, heeft hij nog meer aanzien gekregen. Ondanks zijn jonge leeftijd bood men hem een leidersrol aan in zijn netwerkorganisatie. Oudere collega’s komen nu vaak bij hem om advies. Hij kreeg zelfs een aanbod om een goedlopend kantoor over te nemen. Iets waar hij stiekem wel op hoopte dat het ooit zou gebeuren, maar waarvan hij nooit had gedacht dat het kon in een paar weken! Ongelooflijk toch!?

Gelukkig heb ik ook goed nieuws voor vrouwen en kleinere mannen.

Net als grote mannen kan je leren om er door de gepaste kleding en lichaamstaal als een leider uit te zien. In het zakenleven draait het niet alleen om lengte! Uitstraling, communicatie en bekwaamheid zijn minstens even belangrijk. Hiervoor bestaan talloze tips en tricks, die ik graag met je deel tijdens de VIP succes training! 

Dus, heb je het gevoel dat je meer uit je carrière kan halen, maar weet je niet hoe of waar te beginnen, kom dan zeker eens langs voor een vrijblijvend intake gesprek. Dan gaan we samen na hoe ik jou hierin het beste kan bijstaan en hoe je die leiderspositie zo snel en zo goed mogelijk kan innemen. 

Op jouw succes!

Annemie