Al ruim 10 jaar vertoef ik regelmatig in Italië en ik blijf me verbazen over het ongelooflijke gevoel voor schoonheid van de Italianen. Het zal wel helpen dat de cultuur en de natuur van het land zelf al oogverblindend mooi zijn: de bergen, de zee, het platteland, de middeleeuwse stadjes, … Maar zelfs in het piepkleine provinciestadje in de Marken waar ik elke vakantie ga shoppen, weten ze wat mooi is!

Onlangs deed ik alweer zo een super ontdekking: net voor sluitingstijd stapte ik binnen in een klein winkeltje. Ik was er eigenlijk nog niet veel geweest, maar nu hadden ze een nieuw kledingmerk en dat was helemaal mijn stijl! Helaas voor mijn portemonnee… 

Nadat ik enkele stuks gepast had, ik was helemaal ‘innamorata’ met een speciale jumpsuit, viel het me op hoe elegant de Italiaanse vrouwen toch steeds zijn. Zelfs in dit kleine provinciestadje dat amper 10 modezaken telt. 

Dit was me ook al opgevallen tijdens de begrafenis van een goede vriend, de week ervoor. Ofschoon een begrafenis in Italië amper 2 dagen na overlijden plaatsvindt, waren alle dames toch nog snel langs geweest bij de kapper en uitermate stijlvol gekleed.

Toen we het slechte nieuws kregen van het plotse overlijden van onze dierbare vriend, moesten we halsoverkop het vliegtuig nemen. Deze keer vlogen we vanuit Düsseldorf, want door de schoolvakantie in België zaten alle vliegtuigen vol.

Daar viel het me op hoe ‘anders’ de Duitse vrouwen staan tegenover kleding dan de Italiaanse. Net zoals vele Vlaamse vrouwen hechten ze vooral belang aan ‘comfort’, ik zag er enkel Duitse vrouwen in gemakkelijke kleding: jeans, trui/T-shirt of fleece en sneakers of sportschoenen. En ik bedacht dat ik de doorsnee Italiaanse vrouw op de luchthaven nog nooit in dit soort kleding had gezien, ofschoon een trendy Italiaanse tegenwoordig ook platte schoenen en sneakers draagt.

Aangezien ik mij door tijdgebrek niet meer kon omkleden was ik voor de zekerheid al in begrafenis outfit: zwarte rok, blouse en mantel, met naaldhakken! Afgaande op de blikken van mijn medepassagiers was ik in Düsseldorf duidelijk ‘overdressed’, maar toen het vliegtuig nog maar net geland was, verdween ik in het niets tussen de Italiaanse ‘klassedames’.  

Hoe doen ze het toch, die Italianen? Er stijlvol en elegant uitzien alsof het weinig moeite kost? Wat alleszins nooit ontbreekt zijn een trendy zonnebril en handtas, een beetje make-up en tijdloze kleding in neutrale kleuren. Kledingitems die je best ook voorziet in je zakelijke garderobe… 

Maar ik moet hier echt wel benadrukken dat het vooral ‘lijkt’ alsof de Italianen moeiteloos stijlvol gekleed gaan! Na al die jaren weet ik hoeveel moeite en inspanningen ze hiervoor doen!  
En dat is nu net het geheim van hun succes. Het winkeltje waar ik onlangs ging shoppen, krijgt elke week (!) nieuwe collectiestukken binnen uit modestad Milaan. Die worden onmiddellijk op de Facebook pagina gezet om klanten aan te sporen hun favoriete stuk aan de kant te laten hangen. Wat een service! Tot mijn verbazing ontdekte ik dat dit winkeltje meer dan 5000 volgers heeft op hun Facebook pagina, waaronder mijn poetsvrouw, buurvrouw, Italiaanse vriendin en zelfs de zoon van de bakker!

Bij Italianen draait hun hele leven om schoonheid, er goed uitzien en je goed voelen. En gelijk hebben ze! Schoonheid en mooie dingen geven kleur aan het leven. Doordeweeks is hun kleding misschien niet altijd even speciaal, maar als ze gaan shoppen, werken of feesten, dan is hun outfit ‘af’. Zelfs bij onze veel te vroeg overleden Italiaanse vriend die op de gemeente werkzaam was als klusjesman. Telkens hij op uitstap ging met zijn vrouw of ons een bezoekje bracht, was hij om door een ringetje te halen. Zijn stijl viel best te omschrijven als ‘chique-sportief’ met in de winter een elegante jeans, een cashmere trui en mooie anorak. En elk jaar een nieuwe trendy anorak, ook al was de oude niet versleten! Italianen nemen hun uiterlijk heel serieus en zullen eerder overdressed zijn dan ‘underdressed’. 

En dat is nu net wat ik mijn klanten ook wil aanleren! Vooral als je een eigen zaak hebt of een belangrijke positie inneemt op het werk, ben je beter ‘overdressed’ dan ‘underdressed’. Je zal er professioneler, intelligenter en beter uitzien. En dit zal zich zeker en vast vertalen in meer zakelijk succes!

Hoe vaak heb ik niet gezien dat mensen enkel door hun kledingstijl aan te passen plotseling mooie kansen en aanbiedingen kregen op het werk? Om nog maar te zwijgen over hun omzetgroei en geloofwaardigheid. 

En het meest fantastische is dat dit voor iedereen mogelijk is, ook voor jou! Je hoeft dus zeker niet in Italië geboren en getogen te zijn om je stijlgevoel te ontwikkelen. Een intense coaching door een ervaren professional kan wonderen verrichten en vaak zelfs op een heel korte termijn.

Ben jij benieuwd of je kledingstijl (nog) past bij je functie? Kom dan langs voor een vrijblijvende imagoscan. Tijdens een 1u durende scan gaan we na hoe het zit met jouw uitstraling en kledingstijl. 

Gebruik deze unieke kans! Hoe vaak krijg je oprechte, eerlijke en professionele feedback over je uiterlijk en kleding? De meeste mensen (ook sommige verkoopsters) durven je immers niet te zeggen wat ze echt van jou en je kledingstijl denken omdat ze bang zijn om je te kwetsen of boos te maken. 

Op jouw succes!
Annemie

P.S. Heb je interesse in meer kleding tips of levenslessen, lees dan zeker ook volgende artikels:
- Waarom je best wel Make-up gebruikt
- Mijn 10 Solden geheimen voor een stijlvolle garderobe
- Over het gevoel dat mensen je niet serieus nemen in je job