Valentino is het prototype van de Italiaan: macho, zongebruind, met veel gebaren, altijd met de glimlach, een eeuwige flirt. 

In tegenstelling tot de rest van het dorp heeft de financiële crisis hem minder hard getroffen: zijn business bloeit als nooit tevoren! Ik wist dat hij lasser was en dacht dat hij vooral smeedwerk maakte voor traditionele casa rurale zoals het onze. Maar toen ik hem hiernaar vroeg moest hij hard lachen. Ja, vroeger maakte hij dat wel eens, maar momenteel is hij vooral ‘specialist-lasser’ in aluminium toepassingen. Valentino werkt al enkele jaren als freelancer voor een bedrijfje dat gespecialiseerd is in grote bedrijfscontructies, voor bepaalde klanten zijn ze zelfs tot 2 jaar bezig. 

Valentino is begin 50 en heeft alles goed op een rijtje!

Hij rijdt met de mooiste wagen van het dorp en is hier heel trots op. Hij is gekend en geliefd: hij verdient goed en laat hier ook zijn dorpsgenoten van meegenieten: en telkens als we hem tegenkomen in zijn stamcafé, zien we hem met een drankje: ’s ochtends met een cappuccino, om 11 uur met een aperitivo en om 19u30 met een prosecco. 

Valentino werkt veel, zegt hij. Maar tussenin spendeert hij al zijn vrije tijd met familie en beste vrienden. Tussen 12 en 2 verwacht zijn 87 jarige mama hem voor zijn dagelijkse pasta. Voor, tijdens en na het werk vind je hem in de bar. ’s Avonds komen we hem vaak tegen in het lokale restaurant waar hij geniet van vrouw en pizza. Met een birra natuurlijk! 

Valentino houdt van zijn werk en is er heel enthousiast over. Nochtans werkt hij zich zeker niet meer te pletter. Door zich in de loop der jaren te specialiseren in bepaalde soorten laswerk en hier een patent op te nemen, heeft zijn huidige baas hem zelf gevonden. Hij werkt dichtbij huis, net zoals zijn vrouw en het merendeel van de mensen bij ons in het dorp. Ook dit heeft hij zelf beslist. Tot voor 10 jaar werkte hij in heel Italië en was vaak van maandag tot vrijdag op hotel. Maar hier werd hij ongelukkig van, wat doe je ’s avonds alleen in een bar met je vele geld? In een vreemde stad? Zonder je familie en vrienden?

Kortom, ik begon te beseffen waarom Valentino altijd lacht en niet snel burn-out zal geraken! Deze Italiaanse macho bleek bij nader inzien zelfs heel wijs… 

En misschien heb jij ook wel iets aan zijn 5 belangrijkste tips:

 

  1. Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Zodat je hierin een specialist of expert wordt. Leg je expertise vast (in een boek of patent) zodat je ook goed betaald wordt voor je werk.

  2. Werk dichtbij huis zodat je deze extra tijd kan besteden aan je familie, vrienden, hobby, sport

  3. Draag zorg voor je familie en beste vrienden. Als je ziek wordt, zijn zij het die voor je zorgen. Deel je rijkdom met hen en geniet van elkaar.

  4. Zorg dat je een netwerk hebt waarop je kan terugvallen voor de periodes waarin het wat minder goed gaat. In ons Italiaans dorp helpt iedereen elkaar!

  5. Eet op vaste momenten, zo gezond mogelijk en liefst samen met je familie of vrienden. Dat smaakt beter en verlost je van stress.

Toen ikzelf herstellende was van een burn-out, paste ik onbewust de regels van Valentino toe om eruit te geraken. Maar deze tips kunnen je ook helpen om een burn-out te voorkomen! 

Heb je nood aan nog enkele andere tips en tricks om, net zoals Valentino, een succes te maken van je carrière en je leven? Kom dan zeker langs voor een vrijblijvend gesprek. Dan gaan we na hoe ik jou hierin als coach kan ondersteunen. 

Op jouw succes!

Annemie