Ben jij ook perfectionistisch? Ik alleszins wel, en samen met mij het merendeel van de ondernemers en hoogopgeleide professionals die ik coach. 

Vroeger dacht ik dat het een kwaliteit was. Perfectionisme. Nu ben ik daar niet meer zo zeker van… Het is alleszins een kenmerk van onze dolgedraaide maatschappij.

Ik wist al dat veel vrouwen last hebben van perfectionisme, getuige het exuberant hoge aantal burn-outs onder hoogopgeleide dertigers en veertigers. Allemaal willen we de perfecte mama, vrouw, vriendin, werkneemster etc. zijn. Doch, de realiteit is vaak anders dan hoe we het ons voorstellen. We wringen ons in 100 bochten om er zo perfect mogelijk uit te zien: het zijn hoogdagen voor diëtisten, nagelstylisten, plastisch chirurgen, kappers, schoonheidsspecialisten, personal coaches enz. Nog nooit zag ik zoveel vrouwen starten met lopen. En het aantal vrouwen met een loopband of fitnesstoestel neemt nog toe. Vroeger stonden die zaken na enkele weken meestal stof te vergaren in de kelder of op zolder, maar momenteel sieren ze elke huiskamer. Ik heb gemerkt bij vrienden en familie dat het ‘bureau’ heeft plaats gemaakt voor een hometrainer, roeitoestel of step. 

In onze vrije tijd nemen we nu massaal deel aan loopwedstrijden. Allemaal voor de fun, en de lijn! Want het gespreksonderwerp onder vrouwen is ‘de slanke lijn’. Alle (!!) vrouwen die ik ken, zijn op dieet of al op dieet geweest. We noemen het wel geen dieet, we letten enkel een beetje op, laten de meeste koolhydraten staan en eten vooral ‘gezond’. Maar ik heb er toch mijn twijfels bij. Vorige week hoorde ik een kennis na een avondje uit (op cola light) trots verkondigen dat ze nog haar slaatje voor de dag erna ging klaarmaken. Het was al na 23u! Mager zullen we zo wel worden, maar of we ook gelukkig en gezond zijn, weet ik niet hoor? 

En niet alleen in ons uiterlijk en onze kookkunsten streven we naar perfectie, ook onze relaties hebben hieronder te lijden: het aantal scheidingen was nooit hoger dan nu. Ook de auto moet ‘perfect’ (gewassen)zijn, net als onze kinderen en ons interieur. En i.p.v. dit uit te besteden aan een poetsvrouw, doen heel wat werkende vrouwen het liever allemaal zelf, dan is het natuurlijk ‘beter’ gedaan. 

Enfin, waar zijn we mee bezig?

Wat me nog ongeruster maakt is dat deze drang naar perfectie nu ook de mannen treft. Ook zij gaan meer op dieet, werken aan hun looks of sporten zich te pletter. 

Maar bij mannen uit dit perfectionisme zich ook op andere terreinen, en daar schrok ik toch wat van.

Mannelijke leiders zien er soms dominant en zelfbewust uit, maar vaak is dit een ‘pose’. De twee managers die ik onlangs coachte, kampten allebei met hetzelfde probleem. Toen ik hen vroeg waarvan ze soms wakker lagen, antwoorden ze allebei dat ze ‘de perfecte’ manager wilden zijn. Ze piekerden zich suf over bepaalde beslissingen die ze moesten nemen en kwamen er niet uit. Toen ik een beetje dieper ging graven, kwamen we tot de ontdekking dat ze van zichzelf ‘perfect’ moesten zijn.

Maar dat gaat niet. Je kan niet alles perfect doen of voorzien, soms maak je ongewild een fout. Maar je doet tenminste iets. Wie niet waagt, niet wint. Allebei werden ze door hun drang naar perfectie gehinderd in het nemen van belangrijke beslissingen en dat gaf hen stress. Als leider kan je natuurlijk nooit helemaal voorzien hoe bepaalde zaken gaan uitdraaien. 

En dat is ook de boodschap die ik wil meegeven, perfectie hoeft niet.

Soms is goed, meer dan goed genoeg. Als we dit niet toepassen in onze relaties, in ons werk en in ons persoonlijk leven, kunnen we heel ongelukkig worden. Want wat is dat, ‘perfect’? 

Dus denk een na. Wanneer is voor jou ‘goed’ niet goed genoeg? En van waar komt die drang? Is het je eigen streven naar perfectie of is het jou ‘opgelegd’ door iemand anders? 

Heb jij als leidinggevende of zelfstandige omwille van jouw drang naar perfectie ook soms moeite met het nemen van beslissingen? Dan kan een coach jouw klankbord worden en samen met jou uitzoeken vanwaar dit komt. Inzicht in je gedrag is immers de eerste stap naar verandering.

Meer info over onze coaching trajecten voor ondernemers en hoogopgeleiden, vind je hier: http://www.dress4success.be/life-coaching-werkwijze/
 

Op jouw succes!

Annemie