Als ik mijn vrouwelijke klanten aanraad om elke dag toch make-up te gebruiken, dan krijg ik steevast dezelfde opmerkingen:

 • Dat duurt zo lang en ik heb ’s ochtends al niet veel tijd (5 tot 10 minuten, tenzij voor feestjes dan duurt het soms 15 minuten).

 • Ik weet echt niet welke producten bij mij passen (eens je je kleurentype kent, weet je welke kleuren bij je passen, ze staan bovendien handig opgesomd in je make-up pasje).

 • Ik kan dat niet, ik kan echt geen oogpotlood aanbrengen, ik ben daar niet handig in (mits een beetje oefening kan je dit natuurlijk wel, je hebt toch ook ooit je tanden leren poetsen of je lenzen aanbrengen?).

 • Ik ben meer voor ‘naturel’ (waarom draag je dan wel gelnagels of laat je al jaren je haren kleuren, of erger nog ‘ga je af en toe langs bij de plastische chirurg’?).

 • Dat is toch voor niets nodig? (neen? En ontharen, gelaatsverzorging, mooie kleren zijn dan ook niet nodig?).

 • Die producten op mijn gelaat smeren, vind ik vies (en wat vind je dan van tandpasta, zonnecrème, shampoo enz… dat is ook niet echt ‘lekker’, trouwens ik gebruik enkel make-up van biologische oorsprong).

Herken je jezelf hierin? Dan ben je perfect normaal!

Zelf heb ik het ook hoor dat ik denk: ‘en nu even geen make-up’. Als ik ziek ben of moe, of op vakantie beperk ik de make-up sowieso tot een minimum. Maar echt helemaal zonder zal je mij zelden zien. 

Want de voordelen van make-up dragen, wegen voor mij niet op tegen de nadelen. 

 • Met slechts een beetje make-up zie je er vanzelf stukken beter uit. Zelfs de mooiste kleding kan je niet laten stralen zoals je favoriete lipstick.

 • Je hebt meer zelfvertrouwen omdat je jouw pluspunten in de verf zet (letterlijk!): met een beetje mascara en oogpotlood stralen alle ogen.

 • Als je er beter uitziet, voel je je ook beter. Zelfs als ik ziek ben, probeer ik een minimum aan te brengen. Het helpt me alleszins in het herstelproces. Anders krijg ik steevast de opmerking van mijn huisgenoten dat ik er ziek uitzie en dan voel ik mij nog zieker.

 • Anders dan bij kleding heb je bij het aanbrengen van make-up geen keuzestress: als je de kleuren kent die bij je gelaat passen, dan is make-up aanbrengen een fluitje van een cent.

 • Je komt professioneler en zakelijker over doordat je er verzorgd uitziet.

 • Je voelt je jonger en levendiger als je in de spiegel kijkt: je beste versie kijkt je elke keer aan!

 • Je hoeft niet naar de zonnebank om in de winter een gezond kleurtje te hebben.

Toch zijn er soms echte struikelblokken waarom vrouwen geen make-up dragen.

Misschien heb je wel make-up, maar weet je eigenlijk niet hoe die aan te brengen? 

Of je draagt enkel make-up voor feestjes, anders zie je er te opgedirkt uit want je weet niet hoe je een naturelle dag-make-up moet aanbrengen? 

Of je wil wel make-up gebruiken, maar niemand heeft het je ooit geleerd? (want dat doen ze niet in de winkel).

Of je krijgt soms negatieve opmerkingen van je man of kinderen over je make-up? Dan gebruik je waarschijnlijk te veel make-up of is je make-up niet in de juiste kleuren.

Is dit het geval, dan zal je waarschijnlijk veel baat hebben bij enkele sessies imago coaching in de training: ’Dress for success, Daarin bestuderen we niet alleen welke kleuren en stijl jou best staan, maar krijg je ook persoonlijke make-up tips. Bovendien gaan we in de persoonlijke sessies imago coaching na hoe je al deze aspecten kan inzetten om meer uit je imago en je carrière te halen. Gedetailleerde info over dit en andere programma’s vind je op de website.

Een reactie van een klant die onlangs deze imago coaching volgde:
"Hallo Annemie, 
Ik heb al veel complimenten gekregen over het blauwe kleedje.
Ik geloofde al dat je door je uiterlijk sneller toegang kreeg en dat heb ik nu werkelijk ervaren.
Ik heb op een aantal netwerk-events meer opportuniteiten gekregen.
"

Deze ambitieuze onderneemster raadde ik aan om op netwerkevenementen steeds make-up te dragen en ook extra aandacht te besteden aan haar kapsel. Het zijn immers niet alleen mooie kleren die de vrouw maken!

Op jouw succes!

Annemie