Ze was al 3 maanden in therapie. Voor haar uitstelgedrag. Maar nu was ze er wel klaar mee. Ze wilde de berg achterstallige dossiers zo snel mogelijk wegwerken. Maar hoe? Als het zelfs na al die maanden nog niet was gelukt. Mijn cliënte zag het eerlijk waar niet zitten…

Hoe zit dat met jou? Heb jij ook vaak last van uitstelgedrag? 

Heel wat mensen hebben hier last van. Ook succesvolle mensen. Vraag is waarom sommige zaken zo lang op de ‘to-do’ lijst blijven staan? Vaak merk ik dat mijn klanten dit ding eigenlijk zelf niet zo belangrijk vinden. Het staat op hun lijstje omdat hun partner, moeder of baas dit belangrijk vindt. Maar zelf hebben ze andere prioriteiten. En dat is duidelijk, de lijst wordt steeds langer en langer en dan staan ze ineens hier bij mij. Met een uitstelprobleem. 

Ik ken er ook die zaken uitstellen uit angst voor succes.

Raar hé, dat je dingen uitstelt om toch maar niet succesvol te hoeven zijn. Ja de menselijke geest lijkt vaak op een vat vol tegenstrijdigheden, maar toch is dit niet echt verwonderlijk. Ik had er enkele jaren geleden zelf ook last van en zei dan : ‘wanneer ik mijn studio heringericht heb en nog een nieuwe cursus heb gevolgd, geef ik mijn zaak een nieuwe ‘boost’. Na de 5 de cursus vond mijn partner dat het welletjes was geweest en sprak me streng toe: zoek nu zelf eerst een coach, zodat je eindelijk gaat doen waar je al jaren van droomt. En dat deed ik. Gelukkig! Anders zat ik nu wellicht aan cursus 10. Maar ja het is spannend hé, je dromen waarmaken. Het is veel veiliger om achter je bureau te zitten plannen bedenken dan er ‘echt voor te gaan’. 

Nu, het herkennen van uitstelgedrag is één zaak, maar het achterhalen ‘waarom’ je bepaalde dingen blijft uitstellen is een ander paar mouwen. Wat is de ‘echte’ reden van het uitstellen? Meestal kan je die dus niet zelf achterhalen. Met mijn coach ontdekte ik dat mijn angst voor succes samen hing met een burn-out die ik ooit had. Op dat moment draaide mijn zelfstandige zaak op volle toeren. Aan werk, geld en feestjes geen gebrek. Maar ik ging er wel aan onderdoor.  En die ervaring zorgde voor mijn eigen beperkende overtuiging dat succes steeds gepaard gaat met veel te hard werken en uiteindelijk ziek worden. Gelukkig ontdekte ik samen met mijn coach deze overtuiging en kon ik ze ombuigen tot een andere waarheid. Ik werk momenteel veel minder uren dan vroeger en toch draait mijn zaak, en eigenlijk beter dan ooit…

Dus alle goedbedoelde tips en raadgevingen ten spijt, mensen blijven bepaalde zaken uitstellen. En daar zal geen cursus, workshop of boek verandering in brengen. Ik ken ze ook hoor, de tips van Stephen Covey: doe eerst de hoofdzaken en dan pas de bijzaken. Of een andere bekende slogan: doe direct wat je direct kan doen en niet langer duurt dan 5 seconden. 

Maar waarom DOE je het dan nog steeds niet? 

Omdat je nog niet ‘voelt’ hoe het is als je het wel zou doen. Een coach kan jou dit wel laten ‘voelen’. Door oefeningen en bepaalde technieken krijg ik de klant in beweging en meestal ook vrij snel. En op die manier kunnen mensen dus plots wel veranderen! 

En die klant van hierboven met haar uitstelgedrag formuleerde het zo: 2 sessies coaching bij jou hebben veel meer impact gehad op mijn gedrag dan 3 maanden cognitieve gedragstherapie bij een psychotherapeute. Een mooier compliment kon ze mij niet geven! 

Dus als je zelf ook last hebt van uitstelgedrag of andere slechte gewoonten waar je moeilijk vanaf geraakt en die je tegelijk ook veel geld kosten, dan is het waarschijnlijk zinvol om je te laten coachen. Maar het moet wel ‘klikken’ met je coach, anders is het verloren moeite (en geld). 

Denk je dat ik jou kan helpen, kom dan eens langs voor een vrijblijvende intake. De investering voor deze intake is laag, maar de gevolgen kunnen enorm zijn…

Warme groet!

Op jouw succes…

Annemie