Barack Obama wordt door velen aanzien als één van de meest charismatische presidenten die Amerika ooit gehad heeft. En tijdens zijn afscheidsrede werd nog eens heel duidelijk dat hij effectief alle kenmerken bezit van een charismatische persoon. Ik som ze voor de duidelijkheid eerst nog eens voor jullie op:

Kenmerken van charismatische personen:

 1. Ze zijn altijd en overal zichzelf: zonder forceren of faken zijn ze beleefd, vlot in de omgang en blijven ze zichzelf. Ze werken zich subtiel in het middelpunt van de belangstelling, zonder dat ze daar constant willen vertoeven.

  Obama pinkte een traantje weg bij zijn emotionele afscheidsrede, dit was zeker niet de eerste keer!

 2. Ze verleiden anderen door hen in de spotlights te plaatsen: omdat ze zelf goed in hun vel zitten is het gemakkelijk voor hen om anderen gemeende complimenten te geven en hen uitgebreid aan het woord te laten.

  In plaats van het uitgebreid te hebben over zijn verwezenlijkingen als president, zet hij Michelle in de spotlights en bedankt haar voor de 8 zware jaren als presidentsvrouw en haar ongelooflijke steun voor hem.

 3. Ze zijn geweldige vertellers: ze gebruiken details, quotes, omkadering en humor om hun verhaal kracht bij te zetten. Bij hen geen saaie korte vertelsels, maar boeiende verhalen met veel details en een vleugje humor.

  Obama zijn speechen zijn wereldberoemd, hij leerde de kunst van het vertellen in de kerk en van zijn charismatische vader die naar het schijnt ook een ‘geboren verteller’ was.

 4. Ze zijn zelfverzekerd maar bereid tot zelfspot: ze zijn doorgaans leiderstypes die hun successen niet verstoppen. Ze zijn de eersten om hun eigen fouten toe te geven en hun verwezenlijkingen te nuanceren. Ze zijn dus helemaal niet perfect en feilloos!

  Denk maar aan die keer dat hij de hond uitliet en achter hem aanliep zodat het niet zo duidelijk was wie de baas was, hij of de hond…

 5. Ze zijn positief ingesteld en enthousiast: ze zijn vaak zeer gepassioneerd door wat ze doen en op een natuurlijke (niet-overdreven) manier enthousiast over wat ze doen. Ze houden niet van bitterheid, cynisme, roddelen of negatieve commentaar.

  Ook nu roept hij het Amerikaanse volk op om positief te blijven, hij laat zich niet verleiden tot kritiek op Trump.

Waarom vertel ik jullie dit allemaal? 

Wel, echt succesvolle ondernemers en professionals hebben ook kenmerken van charismatische personen. Ze zijn bevlogen en spreken vaak gepassioneerd over hun business. Ze weten ‘van nature’ hoe ze zich als ‘leider’ moeten gedragen en slagen erin om iedereen voor hun kar te spannen.  

Maar waarom is niet elke bekwame ondernemer succesvol? 

Vaak ontbreekt het deze mensen nog aan het nodige zelfvertrouwen: ze durven zich nog niet te laten zien zoals ze ‘echt’ zijn omdat ze niet weten ‘hoe’ ze dat kunnen? Of ze hebben vroeger denigrerende (maar goedbedoelde) opmerkingen gekregen van ouders en/of opvoeders en houden zich daarom liever op de achtergrond. 

En dat leren ze best zo snel mogelijk af! Kijk maar naar Donald Trump, die is veel minder charismatisch dan zijn voorganger, maar kende toch veel zakelijke successen. 

En weet je ook waarom? Hij twijfelt nooit aan zichzelf, want hij heeft een zeer goed beeld van zichzelf. 

Een goed beeld (imago) hebben van jezelf is cruciaal om meer succes en geluk te krijgen in het leven.

Toch weet ik niet of hij zijn termijn als president zal kunnen volmaken. Een goed zelfbeeld is voor langdurig succes niet voldoende. Bij Trump bestaat er ook een discrepantie tussen zijn zelfbeeld en zijn ‘imago’ in de rest van de wereld en dat kan hem wel eens flink parten gaan spelen… 

Hoe staat het eigenlijk met jouw zelfbeeld als ondernemer of professional? Komt het overeen met het beeld dat je laat zien aan de wereld? 

Ben je hier onzeker over? Boek dan zeker een imago-scan!

Tijdens deze scan (1u) gaan we na hoe het zit met jouw professionele uitstraling en imago.

Aspecten die we hierbij onder de loep nemen, zijn bv :

 • Straal jij op elk moment uit wie je bent?

 • Draag je outfits die je leiderschap en deskundigheid als expert voldoende ondersteunen?

 • Stemt jouw imago overeen met je (zakelijke) doel?

 • Houd jij je eigen succes misschien onbewust tegen doordat je kleding draagt die eigenlijk niet helemaal bij jou of bij de gelegenheid past?

 • Mis je soms omzet of klanten?

 • Wat maakt jou uniek als ondernemer/professional en hoe straal je dat uit?

 • Welke kleding trek je aan voor een netwerkevenement of presentatie? Of draag je vaak hetzelfde?

Kortom, sta je er wel eens bij stil dat je iedere dag opnieuw zelf je succes bepaalt door je manier van kleden en door je mindset? Misschien ben je je er niet helemaal van bewust welke boodschap je met je kleding uitdraagt, waardoor je soms klanten mist, minder omzet maakt en zo kansen laat liggen? 

Door effectief te communiceren via je kleding en houding  kan je zelf je succes aantrekken, elke dag opnieuw!

Laat deze kans dus niet liggen! Gedurende 1u analyseer ik jouw huidige imago en uitstraling. 
 

Als je mij mailt met de boodschap ' imago scan' en je telefoon nummer doorgeeft, dan contacteer ik je zo snel mogelijk voor een afspraak voor jouw IMAGO-SCAN.