Tegenwoordig zijn er het hele jaar door koopjes, maar bij het begin van de zomer en in januari kunnen we, als we ‘slim’ kopen, nog steeds veel voordeel doen tijdens de traditionele solden. Zeker voor ondernemers en professionals zoals ik die graag goed gekleed gaan en de trends wensen te volgen zonder een fortuin te moeten investeren, kunnen de solden een waar paradijs zijn. Voor sommigen onder jullie lijken de solden eerder op de hel en dat is heel jammer, want je kan echt veel geld besparen als je weet wat je moet kopen…

Herken je jezelf in één van de volgende situaties?

- ik koop liefst alles bij het begin van het seizoen, dan ben ik zeker dat wat ik koop ook in de mode is. Nadeel is wel dat ik steeds veel geld betaal voor de kleding die ik leuk vind.

- ik kan in de massa afgeprijsde kleding niet meer kiezen en kom dus nog vaker dan anders thuis met ‘niets’

- ik spendeer heel veel geld aan mijn zakelijke outfits

- ik haat shoppen, zeker tijdens de solden

- ik koop altijd meer dan ik plan tijdens de solden

- als ik thuis kom met mijn ‘koopjes’ merk ik dat ik reeds gelijkaardige kleding in de kast heb hangen

- solden koopjes zijn bij mij vaak ’miskoopjes’ : ik laat me misleiden door de lage prijzen en koop kleding die me eigenlijk niet staat

-ik koop liever bij het begin van het seizoen, dan is alles in mijn maat en smaak nog voorradig

Dan zal je misschien baat hebben bij mijn 10 persoonlijke ‘sales secrets’…

1)    Check je garderobe en kijk wat je ontbreekt of wenst te vervangen. Ik kwam onlangs zo tot de constatering dat ik heel wat jasjes had, maar dat mijn witte blazertje dringend aan vervanging toe was. Het is een top item uit mijn zomergarderobe dat ik met bijna alles kan combineren. En als onderneemster kan je niet genoeg jasjes hebben, ze maken een outfit helemaal af!

2)   Investeer in dure basics die enkele maanden later opnieuw aan de volle prijs verkocht worden. Bijna alle merken geven tijdens de solden korting op alles, zelfs al is het maar 20%. Op een dure jeans scheelt dit toch al snel een paar tientallen euro’s. Dus koop die jeans of broek voor volgend seizoen NU en bespaar geld op je toekomstige basis garderobe. 

3)   Geef toe aan ‘coups de foudres’, maar enkel als ze passen bij je stijl- en kleurtype. Ik zag tijdens het voorjaar mooie sandalen met slangenprint. Op dat moment kostten die in de winkel meer dan 200 euro. Veel te duur voor iets dat ik slechts enkele keren per jaar draag. Vorige week kwam ik dezelfde schoenen tegen aan de helft van de prijs en toen heb ik ze onmiddellijk gekocht! Ze zijn helemaal mijn stijl waardoor ik gewoon weet dat ik ze nog heel lang zal dragen en dan is 100 euro helemaal niet zoveel voor een paar designer schoenen.

4)   Informeer je over de trends voor volgend seizoen en investeer nu reeds in enkele stukken. De verkoopsters weten meestal ook welke kleding in de nieuwe collectie zit en zij verklappen je graag hun geheimen. Ik kocht deze week nog een paar bruine laarsjes waarvan ik 100% zeker weet dat ik ze in het najaar vaak zal dragen.

5)   Koop kleding die je het hele jaar door kan dragen. Je vindt heel wat kleding in de zomer solden die je ook in de winter kan dragen: laarsjes, pumps, truitjes, tops, oorringen, sjaals en jasjes in je topkleuren draag je het hele jaar door.

6)   Handtassen en schoenen kosten vaak veel minder in de solden. Als je een beetje geduld hebt, kan je tot wel 70% korting krijgen. Zorg dat je in je garderobe een collectie schoenen en handtassen hebt in verschillende kleuren en stijlen. Dan kan je van 3 basics telkens een andere outfit maken. Het grappige is dat mensen helemaal niet zien dat je dezelfde blouse of jas aan hebt als de week ervoor, als je er maar andere accessoires op draagt! Super handig als je als onderneemster of zakenvrouw veel evenementen of feestjes hebt!

7)   Investeer enkel in merkkleding die je mooi vindt en koop het niet omdat het in solden is. Een outfit ziet er soms duurder en stijlvoller uit als je er een item aan toevoegt dat een label draagt. Een dure Armani jeans kan je zo perfect combineren met een goedkope en trendy top. Weet ook dat tops en kleedjes met een print vaak sneller verouderd zijn dan een tijdloze jeans of jas. Dus ik geef hier niet zoveel geld aan uit. Maar overdrijf zeker niet met labels, te veel heeft soms het omgekeerde effect en kan je onzeker laten overkomen.

8)   Koop nu ook sjaals en andere accessoires van (designer) merken. Ik combineer soms een goedkoper jasje of kleedje met een zonnebril of sjaal van een merk. Soms kosten mijn accessoires meer dan mijn basis stukken en ergens is dat normaal. Een accessoire dat echt bij je stijl past, gaat jaren mee. Dus is het logisch dat je hier wat meer geld in investeert. Tijdens de solden geven heel wat merken serieuze kortingen op hun accessoires, dus dat is mooi meegenomen. Het is mij achter ook al overkomen dat ik tijdens de solden al stoot op een mooie sjaal uit de nieuwe collectie. Als die 100% mijn stijl en kleur is, dan koop ik hem ook, want ik kan hem met veel kleding combineren!

9)   Vraag jezelf af aan welke behoefte je wil voldoen vooraleer je iets koopt. Heb je deze kleding echt nodig of koop je dit om jezelf te troosten of te belonen? Dit kan je beter op andere manieren doen dan door te veel kleding te kopen. Achteraf ga je je dan toch schuldig voelen en dat is ook niet de bedoeling…

10) Pas op met koopjes in bepaalde modetrends en hippe kleuren die eigenlijk niet bij je passen. Koop dus niets ‘omdat het in de mode’ is. De aller eerste vereiste van alle kleding is dat ze moet passen bij je stijl, je figuur en je natuurlijke kleurkenmerken. Als dit niet het geval is, zal je nooit welgemeende complimenten oogsten en is het weggegooid geld. Vaak eindigen deze goedkope aanwinsten als miskopen waar 2 jaar later nog steeds het solden label aanhangt.

En hoe zit het met jou?

Bega je steeds miskopen tijdens de solden?  Is je garderobe dringend aan uitbreiding toe? Heb je het gevoel dat je te veel geld spendeert aan je garderobe en dat je nog steeds niets hebt om aan te trekken? Haat je de solden omdat je dan nog minder overzicht hebt op wat bij jou past?

Dan is nu misschien het moment aangebroken om te investeren in een uitgebreid persoonlijk advies, zodat je in de toekomst perfect weet welke kleuren en stijlen bij jou passen en jij, net zoals ik, af en toe ook een paar ‘toppers’ kan shoppen tijdens de soldenperiode…

 Ik wens je alvast veel shopping plezier met mijn persoonlijke soldentips!

Op jouw succes!

Annemie