Kleuren hebben kracht. Dat weten we en dat voelen we ook.

Toen ik aan de kleurenanalyse begon bij de zakenvrouw in mijn stoel, werd ze bij het zien van bepaalde kleuren op haar schouders bijna fysiek onwel. Ik moet toegeven dat het de eerste keer was dat een klant zo verbolgen reageerde op bepaalde kleuren. De lichte en vale kleuren flatteerden haar dan ook niet. Ze gebood me telkens op dwingende wijze om die lelijke doeken zo snel mogelijk te verwijderen, want ze kon het echt niet aanzien. Toen we na de mini-analyse konden concluderen dat ze een duidelijk ‘wintertype’ was en ik eindelijk de winterkleurtjes mocht beginnen draperen, kwam de rust gelukkig terug. De koele heldere en zuivere kleuren van het wintertype deden haar stralen en gaven haar een goed gevoel.

Bij de meeste klanten duurt een kleurenadvies toch gauw een paar uren, ook al zie ik zelf vrij snel met welke kleuren ze staan. Het is voor mij immers belangrijk dat de persoon in kwestie zelf begint te zien en voelen welke kleuren bij haar passen, dat ik daar alle tijd voor neem!  Bij deze dame was ik echter super snel rond en  konden we al gauw overschakelen op de figuur-en stijltips...

Het verwonderde mij dan ook helemaal niet toen ze me op het einde van de dag toevertrouwde dat ze als hobby kunst maakte in mozaïeksteentjes. Ze had een fenomenaal kleurgevoel en droeg ook reeds heel wat kleuren die haar perfect stonden. Toch was er van haar kant ook wel verwondering. Rood had ze bijvoorbeeld nog nooit gedragen, maar het stond haar prachtig! En nu begreep ze ook waarom ze als ‘helder wintertype’ op haar donkere kleding steeds instinctief een kleurrijke sjaal of juweel droeg. Ze was achteraf dan ook heel blij om te zien dat rood echt wel bij haar paste, want tot nog toe had ze dit nog nooit durven dragen, ofschoon ze het een prachtige kleur vond.

Voor mij was haar probleem met de kleur rood heel herkenbaar. Ik heb altijd al een goed kleurgevoel gehad, maar fel rood en geel zijn kleuren die ik pas aandurfde na een persoonlijke kleurenanalyse tijdens mijn opleiding. Aanvankelijk voelde het erg vreemd aan en was ik er toch niet zo gerust in, ik voelde me veiliger in de tinten blauw en groen die ik wel al lang droeg. Maar dankzij enkele experimenten met geel en rood en de vele complimenten van mijn omgeving hierop, draag ik nu al enkele jaren alle tinten van mijn kleuren pallet en dat voelt echt goed! Soms kies ik voor rood, want ik heb ondervonden dat die kleur mij letterlijk meer 'power' geeft en de dag erna heb ik meer behoefte aan licht roze, een kleur die mijn vrouwelijke en zachte kant benadrukt. Daarom voorzie ik voor belangrijke gelegenheden ook meestal meer dan één outfit in verschillende kleuren, ik weet immers nooit op voorhand hoe ik me precies ga voelen die dag.

En dat is nu net het leuke! Hoe meer kleuren je durft dragen, hoe meer keuze je hebt om je persoonlijkheid en stemming te benadrukken. Doorbreek dus je gewoontes, kleuren die echt bij je passen, die laten je stralen. En dat is voor mij als professional nog steeds het belangrijkste: klanten moeten zich  goed (leren) voelen in hun kleuren. En soms zullen ze inderdaad uitgedaagd worden om uit hun comfortzone te stappen. Maar er wachten hen steeds mooie verassingen…

Wil je ook meer inzicht krijgen in de kleuren die je draagt en het effect die ze op je kunnen hebben, investeer dan in goed en professioneel advies. Imago coaching brengt je helderheid en rust. Voortaan weet je beter welke kleuren je staan en welke je beter kan laten hangen. Bovendien leer je hoe je de mensen in je omgeving kan beïnvloeden door het dragen van bepaalde kleuren. En ik moest het ooit zelf toegeven, er komen altijd verassingen uit de analyse! Zelfs al ben je gezegend met een goed kleurgevoel…

Op jouw succes!

Annemie