Mijn man volgde onlangs een prestigieuze leiderschapsopleiding aan een bekende MBA school nabij Parijs. Hij vertelde honderduit over de marketing strategieën die hij had aangeleerd. Maar ik wou natuurlijk ook van hem weten of hij nog andere leuke deelnemers had ontmoet. Ze kwamen blijkbaar uit alle hoeken van de wereld. Sommigen waren eigenaar van 1, 2 en soms wel 3 bedrijven. Heel veel van hen bekleedden dus ergens in de wereld een belangrijke managementpositie. Leuk om horen was dat de vrouwen bij deze opleiding niet ondervertegenwoordigd waren, ruim één derde van de deelnemers was vrouw!

Trots toonde hij me zijn certificaat en de verplichte groepsfoto. Mijn verbazing kon dan ook niet groter zijn! Was deze groep slecht geklede toeristen een selectie van zeer bekwame leidinggevenden en ondernemers ???   Ongeveer iedereen was ‘underdressed’.

De dress code voor de opleiding was blijkbaar ‘business casual’, maar dat betekent toch niet dat je op de foto kan in je oudste jeans of dat je een veel te ruim jasje moet dragen? Business casual houdt in dat de mannen geen das aan hoeven en dat de vrouwen hun saaie mantelpakjes thuis mogen laten. Wat dus duidelijk niet gebeurd was. Deze dames droegen veel te klassieke blazers, donkere kousen en schoenen op veel te lichte jurkjes en broeken.

Kortom ik zag een mengelmoes aan stijlen en dat alles in wel 50 tinten grijs en kregen hierdoor de uitstraling van een muis. Eén voor één hadden ze zich laten inspireren door de stijl van Angela Merkel en probeerden ze om er ‘mannelijk, zakelijk en opnopvallend’ uit te zien. Hoe jammer! Want het waren stuk voor stuk mooie vrouwen, als je goed keek.

Gelukkig waren er een paar uitzonderingen! Eén man was zelfs volledig uitgedost in maatpak en das. Het was de professor die de cursus doceerde. Was die dan overdressed? Eigenlijk niet, hij stak nu letterlijk en figuurlijk boven zijn leerlingen uit. Maar de vrouw die er het deftigst uitzag was eigenlijk de secretaresse van dienst die toevallig ook mee op de foto stond.

Mijn man kwam amper bij van het lachen toen ik hem vroeg of zij dan die vrouw was met de 2 bedrijven…

Tot slot waren er ook enkele Italiaanse deelnemers : die gingen wel vrij goed gekleed. Het cliché klopte dus weer: voor Italianen geldt dat ze liever ‘overdressed’ dan underdressed de deur uitgaan. Ze weten immers nooit wie ze tegenkomen en dan kunnen ze er maar beter goed uitzien.

Na het zien van de foto kon ik amper geloven dat deze groep dames en heren uiterst succesvol waren in hun job. Gelukkig had mijn man me dat eerst verteld, want op het eerste gezicht had ik het hen nooit aangegeven. En dat is toch een verloren kans?

Hoe zit het eigenlijk met jouw look als leiding gevende of ondernemer?

Ken en beheers jij de verschillende dress codes? Of speel je liefst op safe door te kiezen voor grijs, blauw of zwart?

Ken je het verschil tussen casual en business casual?

Is jouw look en haartooi nog steeds dezelfde als 20 jaar geleden? Dan is het dringend tijd voor verandering! Want weet dat wie er oubollig uitziet ook beschouwd wordt als ‘traditioneel’ en conservatief. Maar misschien ben je werkzaam in een zeer progressieve sector? Dan matcht jouw imago dus niet met je werkelijke persoon.

Straal je ten allen tijde uit dat je een expert bent in je vakgebied?

Hangt je kast vol (klassieke) mantelpakjes waarin je nooit of te nimmer zou verschijnen op een chic privé feestje maar waarin je wel elke vergadering voorzit? Ook dan klopt je imago niet.

Ik hoop voor jou van niet!

Stel dat je op één van de hierboven staande vragen toch ja’ hebt geantwoord, dan is het hoog tijd voor een professioneel kledingadvies en een update van je garderobe. Je carrière zal er wel bij varen!

En laat dat nu net mijn specialiteit zijn!

Contacteer me gerust voor een vrijblijvende imagoscan waarbij we nagaan hoe het zit met jouw professionele uitstraling zodat je in de toekomst geen unieke zakelijke kansen verspeelt, enkel door je looks! Het dragen van de juiste kleding, kleding die dus echt bij jou past, zal je geen windeieren leggen. Uit ervaring weet ik dat het een investering is die zichzelf heel snel terugverdient.

Op jouw succes!

Annemie