Mijn man volgde vorige week een leiderschapsopleiding aan een bekende MBA school nabij Parijs en onze tienerdochter was op studiereis naar Londen. Daarom vierde ik noodgedwongen de verjaardag van onze zoon samen met zijn voetbalmaatjes. Op vrijdagavond trof manlief dan ook een ietwat vermoeide vrouw aan. Ik had vorige week onverwachts video-opnames over image branding en daar waren toch heel wat extra werkuren in gekropen.  Cake bakken (ah, ja want ik had het beloofd!), huiswerk nakijken en teksten voorbereiden voor filmopnames naast al het ‘normale’ werk is een dodelijk vermoeiende combinatie. Maar kom als je iets graag doet, dan scheelt het al heel wat!

Mijn echtgenoot vertelde honderduit over de marketing strategieën die hij had aangeleerd. De tips leken heel bruikbaar, zelfs voor mij… Maar ik wou natuurlijk ook van hem weten of hij nog andere leuke deelnemers had ontmoet. Ze kwamen blijkbaar uit alle hoeken van de wereld. Sommigen waren eigenaar van 1, 2 en soms wel 3 bedrijven en heel veel van hen bekleedden ergens in de wereld een belangrijke managementspositie. Leuk om horen was dat de vrouwen bij deze opleiding niet ondervertegenwoordigd waren, ruim één derde van de deelnemers was vrouw!

Trots toonde hij me zijn certificaat en de verplichte groepsfoto. Mijn verbazing kon dan ook niet groter zijn! Was deze bende slecht geklede toeristen een selectie van zeer bekwame leidinggevenden en ondernemers ???  Quasi iedereen was ‘underdressed’. Ok, de dress code was ‘business casual’, maar dat betekent toch niet dat je op de foto kan in je oudste jeans of dat je veel te ruime jasjes moet dragen op versleten broeken. Business casual houdt in dat de mannen geen das aan hoeven en dat de vrouwen hun saaie mantelpakjes thuis mogen laten, wat duidelijk niet gebeurd was: ze droegen veel te klassieke blazers, donkere kousen en schoenen op veel te lichte jurkjes en broeken.

Kortom ik zag een mengelmoes aan stijlen en dat alles in wel 50 tinten grijs. De meeste vrouwen hadden de uitstraling van een muis, er was ook een non bij op bedevaart en één voor één hadden ze zich laten inspireren door de stijl van Angela Merkel.

Gelukkig waren er een paar uitzonderingen! Mijn echtgenoot natuurlijk, mijn jarenlange tips zijn blijkbaar toch blijven hangen. Eén man was zelfs volledig uitgedost in maatpak en das, de bekwame professor die de cursus doceerde. Was die dan overdressed? Natuurlijk niet, hij stak nu letterlijk en figuurlijk boven zijn leerlingen uit. De vrouw die er het deftigst uitzag was de secretaresse van dienst die toevallig ook mee op de foto stond. Mijn man kwam amper bij van het lachen toen ik hem vroeg of zij dan die vrouw was met de 2 bedrijven…

Tot slot waren er ook enkele Italiaanse deelnemers die vrij goed gekleed gingen. Het cliché klopt dus wel: voor Italianen geldt dat ze liever ‘overdressed’ dan underdressed de deur uitgaan: ze weten immers nooit wie ze tegenkomen en dan kunnen ze er maar beter goed uitzien. Na het zien van de foto kon ik amper geloven dat deze bende dames en heren uiterst succesvol zijn in hun job. Gelukkig had mijn man me dat eerst verteld, want op het eerste gezicht had ik het hen nooit aangegeven (met uitzondering van de prof!).

Hoe zit het eigenlijk met jouw look als leiding gevende of ondernemer? Beheers jij de verschillende dress codes? Ken je het verschil tussen casual en business casual? Is jouw casual look en haartooi nog steeds dezelfde als 20 jaar geleden? Straal je ten allen tijde uit dat je een expert bent in je vakgebied? Speel je meestal op veilig door veel grijs, zwart en blauw te dragen bij formele zakelijke aangelegenheden? Hangt je kast vol (klassieke) mantelpakjes waarin je nooit of te nimmer zou verschijnen op een chic privé feestje maar waarin je wel elke vergadering voorzit?

Ik hoop voor jou van niet! Stel dat je op één van de hierboven staande vragen toch ‘ja’ hebt geantwoord, dan is het waarschijnlijk hoog tijd voor een professioneel kledingadvies en een update van je garderobe.

En laat dat nu net mijn specialiteit zijn…