Ken jij de kleuren en de stijl die echt bij jou passen?

Toen ik vorige week met mijn tienerdochter op zoek was naar een nieuw kleedje, viel het me op hoeveel totaal verschillende trends en looks er dit seizoen zijn. Pastels zijn nog steeds very hot, maar je kan ook kiezen voor grote prints, felle kleuren en allerlei andere stijlen. Keuze genoeg dus, voor elk type.

Eenmaal dochterlief aan het passen geslagen was, hoorde ik tijdens het wachten één van de winkelbediendes zuchten en kreunen in het pashokje naast mijn dochter. Ze was ongeveer de wanhoop nabij en had reeds 20 outfits gepast. Ze moest voor 19u nog een uniform-outfit kiezen en vond niets dat haar echt stond, ook al had ze de hele winkel tot haar beschikking. Bovendien drong de tijd, want het was intussen al 18u15. Ik zag haar met de minuut miserabeler worden. Bovendien had haar zelfvertrouwen ongeveer het nulpunt bereikt.

Ik kon het uiteindelijk niet meer aanzien (en horen) en vroeg of ik haar een beetje mocht helpen. Het grootste probleem van de dame was dat ze bij zichzelf echt niet zag welke kleuren haar stonden. Ik weet dat ze heel bekwaam is, want meestal geeft ze andere klanten goed advies. Maar voor zichzelf sloeg ze de bal helemaal mis.

Dit is een typisch voorkomend probleem bij vrouwen! We zien meestal wel wat anderen goed staat, maar bij onszelf is het heel wat moeilijker.

Ik had intussen al door dat de verkoopster het mooiste stond met koele kleuren (vooral roze en blauw stonden haar heel mooi) en dat de prints niet te overdreven mochten zijn. De dame was blond en had een zachte uitstraling. Uiteindelijk koos ze voor een gebloemde jurk met roze jasje en een trendy outfit in donkere kleuren. Ze combineerde er (op mijn advies) gelukkig een beige top mee. Zo verzoende ze de hippe trend toch met haar zachte uitstraling

Enfin, ik was blij dat ik de verkoopster mocht helpen en zij was gelukkig dat ze toch nog een passende outfit had gevonden.

Achteraf was ik wel verbaasd en had ik toch een paar bedenkingen bij dit voorval:

1)      Waarom heeft een bekende kledingketen nog niet geïnvesteerd in een basis workshop kleuradvies voor het personeel? Ze zouden er nochtans veel klanten en hun personeel tevreden mee maken.

2)      Geen enkele andere winkeldame slaagde erin om hun collega te helpen, ze kwamen aandraven met de zotste combinaties en stijlen die niet bij haar pasten.

3)      Hoeveel miskopen hebben deze verkoopsters zelf in hun kast hangen denk je?

Dit voorval is een vaak terugkerend probleem in kledingzaken. Veel verkoopsters zijn modebewust en vriendelijk, maar jammer genoeg slaan ze de bal heel vaak mis, vooral bij kleuradvies. Jammer genoeg ook vaak bij het stijladvies dat ze geven. Ze gaan natuurlijk af op wat ze zien en adviseren hun klanten daarom vaak ‘verkeerd’. Ze weten ook niet wat de klant in de kleerkast heeft hangen en overtuigen hem of haar tot de aankoop van kleding die ze eigenlijk al in de kast hebben hangen.

En hoe zit het met jou? Maak je dezelfde fouten als de winkeldames of ken jij jouw kleuren en stijl? Of werd je ook al eens verkeerd geadviseerd door een hele lieve winkeldame?

Ben je het beu om steeds miskopen te begaan? Dan is het misschien nu het moment voor een Imago Boost met Personal Shopping? Elke maand organiseer ik er een paar. Meld je hier aan als je hier interesse in hebt.

Op jouw succes!

Annemie

kleuranalyse